Ötvös Tibor

Logikátlan borzongás A láthatatlan ember

A láthatatlan ember egy igen komoly pszicho-thriller egy bántalmazott nő nem látható zaklatójáról... vagy agyszüleményéről? Sajnos a rengeteg logikátlan húzása a filmnek sokat ront az összképen, de mégis mindenképpen érdemes látni ezt a filmet.

Hogy tetszett A láthatatlan ember?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Ma már történelemnek számít, hogy a Universal a szuperhősös franchise-ok mintájára szerette volna összehozni saját kis szörny-csapatát és így elkezdte egy univerzum építését. Ezt nevezték el hivatalosan Dark Universe-nek. Maga az alapötlet egyébként nagyon jó, hiszen valóban jól festene egy közegben a Múmia, Farkasember, Drakula, Dr. Jekyll, a láthatatlan ember... de aztán beütött a valóság.

Az ismeretlen Drakula minden volt, csak éppen élvezetes nem, így a stúdió húzott egy merészet és sztárokkal tömte tele a következő filmjeit. Azonban sem a Farkasember sem pedig a Múmia nem lett nagy siker, a kasszánál buktak, így a már betervezett Frankenstein menyasszonya kútba esett (Javier Bardemmel a főszerepben), ahogy a Johnny Depp fémjelezte A láthatatlan ember is.

Szerencsére az univerzum ötletét nem dobta el a Universal, inkább csak átgondolta azt és a nagyköltségvetésű blockbusterek helyett a kisebb, de izgalmasabb filmek irányába terelték a történetet. És így került a képbe Jason Blum és minimális költségvetésből készült el az új A láthatatlan ember. Rendezőnek pedig elhozta a Fűrész első három részének forgatókönyvíróját és az Upgrade - Javított verzió sci-fi író-rendező-főszereplőjét, Leigh Whannell-t, aki alaposan átdolgozta az eredeti terveket.



Egy éjszaka közepén egy igen szép körülmények között élő nő kikel egy férfi mellől az ágyból és láthatóan idegesen elszökik tőle. Mint kiderül, Cecilia egy erőszakos és zsarnok férfi mellett élt és nem látott más kiutat a kapcsolatukból. Egy nap érkezik a hír, hogy a bántalmazó megölte magát és a nő pénzt örökölt - ezzel együtt azonban Cecilia körül igen furcsa dolgok történnek. Mintha valaki figyelné és próbálná elhitetni mindenkivel, hogy őrült. Feltehetően már a címből mindenki sejti, mi a lényeg, azonban még így is tartogat meglepetéseket a film.

Az első maga a hangulat. A láthatatlan ember egy valódi pszicho-thriller, melyben átélhetjük egy bántalmazott nő rettegését és bár nem minden esetben értünk egyet a tetteivel, de azért így is képesek vagyunk izgulni érte. A szerepre pedig tökéletes választás volt A szolgálólány meséjében megismert Elisabeth Moss, aki egyetlen tekintetével képes évek bántalmazását átadni a nézőnek. Drukkolunk neki, hogy képes legyen bizonyítani az igazát, hiszen a többiek nem érzékelnek szinte semmit. Legalábbis eleinte.

A baj ugyanis az, hogy míg az első háromnegyede a filmnek maga a tökéletes thriller, az utolsó fél óra átmegy egy elég ostoba horror-féleségbe. Törnek a csontok, hullanak az emberek, de mindenféle logika nélkül, és húzhatja fel mindenki a szemöldökét a látottak... vagy éppen a nem látottak miatt. Sajnos akadnak bőven logikátlan és a film saját szabályainak ellentmondó történések. Fájdalmas, hogy a Fűrész első három része írójának képessége ennyit romlott az évek alatt.



Amit még negatívumként kell kiemelni, az a láthatatlan látvány. A számítógépes elemek elég gagyik, szerencsére azonban viszonylag kevés van belőlük. Érdekes, hogy ezek is csak az utolsó negyednél szúrnak szemet, pár korábbi jump-scare még tökéletesen működik. Innen pedig ismét visszamehetünk a pozitívumokra, hiszen a környezet, a miliő, a hangulat jelesre vizsgázott. Cecilia világa annyira nyomasztó, hogy néha egyszerűen rossz nézni. Kellemetlen figyelni, ahogy süllyed lefele az amúgy szimpatikus főszereplő az őrület csúszdáján, de mégsem tudjuk abbahagyni. Muszáj nézni, mert lebilincselő a közeg, izgalmas a történet és működik ez a lelki terhelés.

A láthatatlan ember egy igen izgalmas pontja a mostani mozis kínálatnak és mindenkinek érdemes megnézni, akit érdekel más szemszögből a már megismert történet. Persze a folytatás nincs kizárva, hiszen a lezárás egy igen érdekes második részt vetíthet előre, de az is lehet, hogy valamely Universal szörny mellett bukkan majd fel a téma. Mindenesetre Blum és csapta ismét bizonyította, hogy minden egyes középszerű horrorra (A vágyak szigete) jut egy csontig hatoló thriller, borzongató alaphelyzettel és közeggel. A következő film a sokat halasztott Vadászat lesz, mely szintén pazarnak tűnik, szóval várjuk nagyon. Addig is irány a mozi, de készüljünk fel egy láthatatlan borzongásra.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
A láthatatlan ember (The Invisible Man)
szinkronizált, amerikai-ausztrál sci-fi, horror, thriller, 110 perc, 2020
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Leigh Whannell
Forgatókönyvíró: Leigh Whannell
Producer: Jason Blum, Kylie Du Fresne
Operatőr: Stefan Duscio

Elisabeth Moss (Cecilia Kass)
Oliver Jackson-Cohen (Adrian Griffin)
Aldis Hodge (James)
Storm Reid (Sydney)
Amali Golden (Annie)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lapajka #7
    Nagyonis jó film, igazi igényes, már-már művészi pszichothriller, Izgalmakkal, feszültséggel, szorongással és nagy fordulattal a végre... érdemes megnézni... de mondjuk még egyszer nem nézném meg...
  • Zoliz #6
    "bántalmazott nő" - "zaklató". Mit takar ez? Érdekel? Hiszen meghal naponta 1 nő..
  • duke #5
    Most komolyan egy ilyen rakas szar film miatt cenzurazni kell ? Megsertettem a mituhiszteriazokat ?
  • shaddam #3
    A témában a hollow man azért nem kicsit jobb
  • Montanosz #2
    gyenge mint a harmat
  • pali600 #1
    Szavazás: Hogy tetszett A láthatatlan ember? - Nem láttam xD