Szekeres Viktor

Oscar 2020: a jelöltek

A Joker kapta a legtöbb jelölést, de három másik film is bezsákolt 10 nominációt. Adam Sandler hoppon maradt, viszont Tom Hanks 20 év után ismét szobrot nyerhet. Magyar jelölt ezúttal nem lesz.

Ma 14:18-tól John Cho és Issa Rae jelentette be az idei Oscar-jelölt filmek címeit, illetve filmesek névsorát. 2020-ban 92. alkalommal fogják kiosztani az Oscar-díjakat mindösszesen 24 kategóriában. A díjkiosztó gálát ahogy tavaly is, konkrét műsorvezető nélkül, egymást váltogató hírességek konferálásával fogják megrendezni a Los Angelesben lévő Dolby Theaterben, ezúttal február kilencedikén, és több mint 225 tévés piacon közvetítik majd élőben az aranyszobrok átadását - talán itthon is.


Az amerikai filmes akadémia, azaz Academy of Motion Picture Arts and Sciences tagjai továbbra is a megszokott kategóriákban jelöltek, idén sem került új a kínálatba, s ismét zömében öt jelöltet találunk kategóriánként, mindössze a legjobb film címért versengők vannak többen, szám szerint 9-en (a fő kategóriás jelöltek száma nem meghatározott, csak 10-ben maximált), ami előrelépés a korábbi 8-hoz képest... Ismét csak volt olyan kategória, ahová a hagyomány alapján csak 3 nominált került.

A jelölések kapcsán mindig érdemes elmondani, hogy az Oscar, bármennyire is a legfelkapottabb díjátadó, a spanyolviaszt nem találja fel. Mint általában, a jelölések most is papírforma-eredményeket hoztak, köszönhetően annak, hogy már több tucat díjátadóra sor került az elmúlt hónapokban. Kritikusok, szakmai szervezetek és más országok akadémiái is kihirdették már 2019-es legjobbjaikat, és mivel a jó film mindenhol jó film, ezért az idei Oscaron is az eddig emlegetett alkotások, illetve filmesek kaptak kiemelést. kaptak.

Szinte minden évben előfordul, hogy az Oscarra jelölt színészek vagy rendezők, írók listája pontosan egyezik a színészek, a rendezők vagy az írók céhének jelöltlistájával. Ha pedig mégsincs így, akkor is csak minimális eltérés található a listák között. A győztesek személy persze már más kérdés, az jóval nehezebben jósolható meg a korábbi díjak alapján, bár persze papírforma kategóriák mindig vannak. Aki pedig nem hisz ebben, annak ajánljuk pár napos cikkünket, amiben megemlítjük, hogy nem várható meglepetés, s csak az lesz kérdés, hogy a Producerek Céhének idei 10 jelöltje közül melyik 9 kap Oscar-nominációt - végül a Tőrbe ejtve maradt ki a "buliból". A rendezői jelölések mondjuk "csak" 80%-ban egyeznek a Rendezők Céhének favoritjaival (Taika Waititi helyett Todd Phillips örülhetett), s ehhez hasonlóan a színészek között is csak 1-1 surranó pályás jelölés van, de ők is olyanok, akik elég sok más jelölést

Idén is inkább csak az volt a kérdés, hogy ezúttal végre lesz-e 10 filmes jelölt (nem lett), de persze az is kérdőjeles szokott lenni minden évben, hogy a jelölt, papíron egyenlőnek számító filmek között melyek az egyenlőbbek, ha úgy tetszik esélyesebbek, hiszen a maximum tíz esélyes címből csak ötnek a rendezője kaphat jelölést, vagy ha "kívülről" érkezik rendezői jelölt, akkor még kevesebb. Érdekesség, hogy a koreai Élősködők nem csak a fő, hanem az idegen nyelvű filmes kategóriában is jelölt lett.

Minket idén természetesen az érdekelt, hogy a legjobb tízes mezőnybe bekerülő Akik maradtak kap-e jelölést, de sajnos a film lemaradt erről. Nem maradt le viszont például Roger Deakins és John Williams a sokadik jelöléséről, ahogy Tom Hanks sem, aki 20 év után lett ismét esélyes - cserébe Saoirse Ronan 26 évesen már a negyedik nominációját gyűjtötte be, Scarlett Johansson pedig két filmmel is jelölt lett - rögtön duplázva ünnepelhette első jelölését. Amit még mindenképp érdemes megjegyezni, az a Netflix 24 jelölése, valamint az, hogy a 11-es jelölést számláló Joker mellett Az ír, az 1917 és a Volt egyszer egy... Hollywood 10-10 jelölést lapott.

Ahogy az lenni szokott, a technikai kategóriákban szerepelnek kritikailag nem túl elismert filmek, csak azért, mert bizonyos tekintetben nagyszerűen teljesítettek. Ennek megfelelően tehát mostantól Oscar-jelöltnek mondhatja magát a Star Wars: Skywalker kora (háromszorosnak!), az Ad Astra, a Bosszúállók: Végjáték és Az oroszlánkirályn is.

Íme a legfontosabb kategóriák jelöltjei, az összes többit az Oscar-díj honlapján lehet elolvasni.

Legjobb film

Az aszfalt királyai
Az ír
Jojo Nyuszi
Joker
Kisasszonyok
Házassági történet
1917
Volt egyszer egy... Hollywood
Élősködők

Legjobb rendező

Martin Scorsese, Az ír
Todd Phillips, Joker
Sam Mendes, 1917
Quentin Tarantino, Volt egyszer egy... Hollywood
Bong Joon Ho, Parasite

Legjobb férfi főszereplő

Antonio Banderas, Fájdalom és dicsőség
Leonardo DiCaprio, Volt egyszer egy... Hollywood
Adam Driver, Házassági történet
Joaquin Phoenix, Joker
Jonathan Pryce, A két pápa

Legjobb női főszereplő

Cynthia Erivo, Harriet
Scarlett Johansson, Házassági történet
Saoirse Ronan, Kisasszonyok
Charlize Theron, Botrány
Renée Zellweger, Judy

Legjobb férfi mellékszereplő

Tom Hanks, Egy kivételes barát
Anthony Hopkins, A két pápa
Al Pacino, Az ír
Joe Pesci, Az ír
Brad Pitt, Volt egyszer egy... Hollywood

Legjobb női mellékszereplő

Kathy Bates, Richard Jewell
Laura Dern, Házassági történet
Scarlett Johansson, Jojo Nyuszi
Florence Pugh, Kisasszonyok
Margot Robbie, Botrány

Legjobb idegen nyelvű film

Corpus Christi
Honeyland
Nyomorultak
Fájdalom és dicsőség
Élősködők

Legjobb animációs film

Így neveld a sárkányodat 3
Keresem a testemet
Klaus
A hiányzó láncszem
Toy Story 4

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Steel #5
    Joker király volt! Pont.
    Joaquin Phoenix-nek Oscar-t! Pont.
  • zetortraktor #4
    Engem mindig is érdekelt, hogy minek ez a defenzivitás bizonyos embereknél, amivel nyitsz. Vagy te is így gondolkozol, vagy másokat tartasz korlátolt baromnak, hogy szerinted így gondolkodnak, WTF. Ha valaki leírja, hogy szar volt a Joker, nem kell bevédenie magát álságos módon. Írd le. Szerinted szar volt. Vannak ezzel így jó páran. Azért bőven kapott negatív kritikát is. És sokan szerették - úgy tűnik a jelölők között is nagy volt a népszerűsége, ennyi.

    Egy film szeretete és utálata nem intellektus kérdése. Minden filmet imádnak és utálnak több millióan, nem te vagy az egyetlen.
  • bunny #3
    Nyilván én vagyok sötét, mint a szénbánya de szerintem borzalmas volt a Joker. Először 3/4 óra után hagytuk abba, hogy ez szar. Aztán annyian mondták, hogy király meg oscar meg stb hogy újra nekifutottam, végignéztem. A második fele is szar. De nyilván csak én nem láttam meg benne a szépet :D
  • Zoliz #1
    Remélem Florence Pugh a Kisasszonyok-ból kap. Csakhogy a legérdektelenebbet emítsem és a legjobb film Jojo Nyuszi. :)