Ötvös Tibor

Jó kis tinihorror a Lidérces mesék éjszakája

Nem a legemlékezetesebb tinihorrort kaptuk a Lidérces mesék éjszakája képében, de mégis kiemelkedik a tucatfilmek közül a főszereplő felé irányuló ellenszenv és a sztori néha banális fordulatai ellenére is.

Hogy tetszett a Lidérces mesék éjszakája?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Guillermo del Toro már 2014 óta tervezgette, hogy horrorfilmet forgat az 1981-ben megjelent Lidérces mesék éjszakája című gyerekkönyvből, de valamiért nem jött össze neki. Végül producerként tudta tető alá hozni a projektet és ezt cseppet sem bánjuk, hiszen az eredmény egy abszolút fogyasztható és néha ijesztőnek is nevezhető tinihorror lett. A Lidérces mesék éjszakája egy fiktív amerikai kisvárosban, Mill Valleyban játszódik, 1968-ban. A korszakot Nixon elnöki választási kampánya és a vietnami háború jellemzi és ezt a miliőt szerencsére a film is remekül átemeli. A toborzásra váró fiatalok, akik már nagyon szeretnének komcsit ölni és a sorozás elől menekülő srácok nagyon jól mutatják a korszak kettősségét.

Ebben a környezetben él Stella és két barátja, a szexéhes Auggie és a kötelező mókás karakter, Chuck. A hármas Halloween éjszakáján meg akarja leckéztetni a suli taplóját, Tommy-t, ami olyan jól sikerül, hogy egy bizonyos Ramón társaságában a balszerencsés Burrows-házban kötnek ki. Itt Stella talál egy könyvet, melyben rémisztő mesék tárulnak fel előtte... és a könyv elkezd új sztorikat írni, a baráti társasággal a főszerepben.



Elég tucathorrornak tűnik az egész, de szerencsére a film több annál. A pazarul megalkotott korszakról már írtam, de érdemes a szereplőkre is kitérni. Kezdjük a legkevésbé szimpatikussal, a gondot előidéző Stellával, aki sajnos elég vegyes érzelmeket válthat ki a nézőkből. Ő a kötelezően szerepeltetett okos, de meg nem értett lány. A Ramónnal behozott szerelmi szála erőltetett és cseppet sem hihető. A két színész között nincs összhang, pedig a mexikói fiatalt alakító Michael Garza mindent megtesz, hogy próbálja elhitetni, tényleg kedveli a lányt. Chuck és Auggie ellenben remek párost alkotnak, a két srác nagyon jól hozza a figurákat és nagyon jó közöttük a kémia is.

A Lidérces mesék éjszakája igazából egy mesegyűjtemény, melyben gyerekeknek szóló, de néha valóban félelmetes történetek szerepeltek. A sztorikhoz rajzok is párosultak, melyeket Stephen Gammell készített anno és melyeket a film készítői egy az egyben megalkottak a vásznon. Ez azt is jelenti, hogy nem vértől csöpögő rémeket kapunk, hanem egészen elvadult megjelenéssel bíró CGI szörnyeket. Egyikük sem rettenetes és a rendező, André Øvredal is teljes mértékben mellőzi a jump scare megoldásokat (szerencsére), de így is nagyon jól építik fel a megjelenésüket. Egyikük sem ugrik elő a semmiből, cserébe a készítők megteremtik mindnek az atmoszférát és szép lassan cserkészik be áldozataikat.

A Lidérces mesék éjszakája nem egy maradandó alkotás, nem értelmezi újra a tinihorror műfaját, de nincs is miért szégyenkeznie. A pazar atmoszféra, a többnyire szépen előrehaladó cselekmény, a meséket izgalmasan egybefogó fő történet és a mellékszereplők közötti kapocs mellé jön még a könyvekből megismert szörnyek jó megjelenítése... ugyanakkor a lezárás ostobasága ismét eszünkbe juttatja, hogy ez tényleg egy mesekönyv. Ettől még a Lidérces mesék éjszakája egy kellemes film, mely nem kihagyhatatlan, de senki nem bánja meg, ha megnézi.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Lidérces mesék éjszakája (Scary Stories to Tell in the Dark)
szinkronizált, amerikai amerikai horror, 111 perc, 2019
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: André Øvredal
Forgatókönyvíró: Dan Hageman, Kevin Hageman, John August, Guillermo Del Toro, Marcus Dunstan, Patrick Melton
Producer: Jason F. Brown, J. Miles Dale, Sean Daniel, Guillermo Del Toro, Elizabeth Grave
Operatőr: Roman Osin
Vágó: Patrick Larsgaard

Zoe Margaret Colletti (Stella Nicholls)
Michael Garza (Ramón Morales)
Austin Zajur (Chuck Steinberg)
Gabriel Rush (Auggie Hilderbrandt)
Dean Norris (Roy Nicholls)
Gil Bellows (Turner)
Jonathan Tucker (Hodak)
Nat Faxon (Peter Fleming)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!