Ötvös Tibor

Nem lesz kultikus az új Gyerekjáték

Chucky visszatérése sajnos cseppet sem sikerült olyan emlékezetesre, mint azt az előzetes marketinganyagok sejtették. A színészek csak szenvednek, a baba nevetségesen fest és az alap konfliktust is lecserélték egy modernebb, de nehezen befogadható szituációra.

Hogy tetszett a Gyerekjáték?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A horror műfajában vannak igazi, halhatatlan ikonok, és én Freddy Krueger, Michael Myers és Jason mellett Chucky-t is ide sorolnám. A baba ugyan sosem ért el akkora sikereket, mint a társai, de a kultikus első részt követően még jó pár alkalommal visszatért, néha elég komolytalan alkotásokban (Chucky ivadéka, például). Az AZ sikerét követően mindenki elkezdett klasszikus horrorokban gondolkodni és így nem meglepő, hogy a Gyerekjáték is visszatért. De bár ne tette volna!

Egy reboot alap követelménye, hogy azért valamilyen újdonságot adjon hozzá az új részhez és ebben nincs is hiba. Az eredeti Gyerekjátékban a babát egy sorozatgyilkos szállta meg és egész létezésének célja az volt, hogy át tudjon menni az általa kiválasztott kisfiú testébe. Az új részben egy kirúgott programozó dühében kivesz minden védelmet egy Buddi babából, aki egy szinte tinédzser korú fiúhoz kerülve kezdi el gyilkolni az embereket. Az új gazdija ráadásul egy egyedülálló nő fia, aki egy költözés miatt a korábbinál is magányosabb lesz és egyetlen barátja Chucky.



A sztoriban tehát az egészen tűrhető alapötletből sikerült egy egészen kapitális ostobaságot kihozni. Mivel Chucky képes irányítani más eszközöket is, így azt vártuk, hogy egyedi és látványos gyilkosságokat kapunk majd. Ehelyett sikerült az összes közhelyet és unalmas kivégzési módokat megtalálnia a készítőknek. Nem is igazán értem, hogy miért kellett így kiherélni a fő karaktert. Chucky motivációját eredetileg az adta, hogy megszálljon egy emberi lényt, itt viszont semmi ilyesmiről nincs szó. A baba szimplán csak megzavarodott és, ahogy azt egy másik filmben szokták mondani, öntudatára ébredt. Mindenáron óvja "gazdáját", aki van olyan ostoba, hogy még akkor sem fog gyanút, hogy valami nem stimmel, mikor a babája kibelezi a macskát.

A látványon az sem segít, hogy Chucky kinézetre egészen röhejes lett. Az eredeti baba egyszerre volt aranyos és ijesztő, azonban az új kiadás szimplán nevetséges. Az pedig újabb kérdés, hogy miért nem dobják szimplán be a tűzbe, hiszen a megszállós vonal kivonásával valóban csak egy elromlott babáról van szó. Az sem segít, hogy az egyébként többnyire jó szerepeket kifogó Aubrey Plaza sem tud mit kezdeni a karakterrel és segítséget sem kap a társaitól.

Egy szó mint száz, a Gyerekjáték egy teljesen felesleges reboot és feltehetően csatlakozik majd Freddy Krueger új kiadásához, akinek szintén nem sikerült a generációváltás. Egyedüli reményünk a Gyerekjáték sorozat, melyben az ötletgazda, Don Mancini (aki nagyon látványosan határolódott el ettől a filmtől) visszahozza az eredeti megszállós alaphelyzetet és a jól ismert fekete humort. Ezt a filmet pedig felejtsük el minél gyorsabban.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Gyerekjáték (Child's Play)
szinkronizált, amerikai horror, 120 perc, 2019
18 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Lars Klevberg
Író: Don Mancini
Producer: Seth Grahame-Smith, David Katzenberg
Operatőr: Brendan Uegama
Vágó: Tom Elkins
Forgatókönyvíró: Tyler Burton Smith

Aubrey Plaza (Karen Barclay)
Gabriel Bateman (Andy Barclay)
Brian Tyree Henry (Mike Norris nyomozó)
David Lewis (Shane)
Carlease Burke (Doreen)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #9
    A gyilkos robot jó alapsztori, lásd Hardware (1990), de a Gyerekjátéknak nem ez a lényege. Chucky nem egy személytelen öldöklő robotbaba, akinek elkefélték a programját. Chucky az egyik legstílusosabb filmes gyilkos.
  • takysoft #8
    Ettől még lehetne az, mert nézd meg az I am Mother-t vagy az Ex Machina-t. Robot az jó alapstory, akár öldöklőshöz is.

    A Birghtburn alapötlete is jó volt (gonosszá váló szuperman), csak a film lett vacak...
  • Zombee #7
    Az idmb-n a 6,4 pont még nem is lenne botrányos, igazából rengeteg film van, ami hasonló pont számokat kapott, közben pedig, jó, szórakoztató. Pl. a Schwarzenegger féle Kommandó is "csak" 6,7 közben meg...

    De kivételesen a kritika eltalálta az én véleményem, pont azt hozza fel hibának, amit én (másik cikk alá le is írtam, lehet onnan nyúlták a vezérfonalat :D ).
    Ez a film esélytelen, hogy valaha kultmozi váljon belőle, sok ok miatt. Tényleg nagyon kevés remake-ből lett kultmozi, ilyen ugye a Hét mesterlövész vagy a The Thing, de azoknál valóban volt kreatív hozzáadott érték is. Itt nincs, sőt még az alapszituációt is lecserélték egy értelmetlenre. Az eredetiben pont az volt a lényeg, hogy Chucky egy valódi karakter, személyiség. Itt nem az.
  • takysoft #6
    Ahogy én is meg tudom mondani egy új telefonról, hogy siker lesz-e.
    Esetleg egy új videokártyáról.

    Amikor annak idején először megláttam a Logitech MX518 egeret, azonnal megmondtam, hogy ez sikertermék lesz.

    Mert értek hozzá. (tévedhetetlen vagyok? nyilván nem... de általában igazam van)
    Ő meg a filmekhez ért. Nem mondom, hogy jobban, mint te vagy én, de ebből él, próbál élni....
    Lehet a kritikával egyet nem érteni. De most nézd... hogy készül egy kritika?

    A kritikus elmegy, megnézi a filmet. Egy tökéletes világban ezután kifejti a véleményét, és ha elég ismert hozzá, akkor teszi ezt a saját stílusában (Szirmai pl), ha nem, akkor meg a oldal stílusában, amit képvisel. Esetleg egy köztes tengelyen, ha az oldal erre ad némi szabadságot neki. (az SG nyilván nem ez az oldal, mert a kritikus nevét fel sem tüntetik... de a mobilarena pl ilyen)

    Nyilván a mai világban, főleg a magyar weblapokon csalunk :D
    Felmegy a "kritikus" a külföldi weblapra, és ellopja a cikkeket. Jellemzően az ilyenek mellett nincs név.
    De ha azt nem is, azrét ráles arra, hogy vizsgázott a film. Milyenek a boxx office számok, mekkora a bevétel, hányan láttál első héten. Milyen az IMDB pontszám, mit ért el a film rotten-en.

    Na most elárulom, a film szarul teljesített. Kevesen nézték meg, és legtöbben eléggé lepontozták. Rotten-en 61 - 59 %, IMDB-n pedig 6,4 pont.

    Volt már olyan film, ami szar, de mégis kultfilm lett? Persze, de igen-igen-igen ritka.

    Hogy ez a film nem lesz kult, az nem egy bátor tipp, hanem egy borítékolható... szinte tényszerű dolog.

    Imádom Mark Hamill-t, és Aubrey Plaza-t talán még jobban. A sok egyenszínésznő között azon üde színfolt, akinek hihetetlen jó személyisége van :)

    De ha a story és a rendezés szar, a nevek nem mentik meg a filmet.
    Utoljára szerkesztette: takysoft, 2019.07.01. 16:12:07
  • kalapos01 #5
    Ezzel hirtelen nem is tudnék vitatkozni, bár meg vagyok róla győződve, hogy akad azért egy vagy két kivétel, ami a szabályt erősítené. (Nyilván én sem mondom, hogy az lesz, ergó igazat adok annak, aki leírta, de nem hiszem, hogy az ízlésére építene a kultról döntő bizottság. Ergó minek ilyet írni. Egyszerűbb azt írni, hogy jövőre már szinte mindenki el fogja felejteni a filmet, senki nem fog beszélni róla.)
  • Ender Wiggin #4
    Lehet, hogy arra a sanszos tényre alapozza a kijelentést, hogy reboot/remake? nem szokot kultfilmmé válni.
  • kalapos01 #3
    Akkor nem olvastad el a kommentemet, hogy mit írtam - vagy azt tapasztaltad, hogy csak abból lesz kult, ami neked személy szerint tetszik? Ha rossz a film, akkor nem kell ajnározni, annak mi értelme lenne? Akkor le kell húzni, ez nem vitás.

    (Viszont azt jó látni, hogy igenis fontosak a kritikák, hiszen az emberek adnak mások véleményeire. Gond mindig akkor van, ha nem egy ember, hanem két ember eltérő véleményéről van szó.)
    Utoljára szerkesztette: kalapos01, 2019.06.28. 11:11:34
  • Zoliz #2
    De ha ez egy rossz film akkor, hogyan lehetne ajnározni?
    Elromlott/meghackelt babát kell megjavitania az IT-nak.
    Ennyi, nem érdemes megnézni, mert butaság.
  • kalapos01 #1
    Ez hogy működik? Megnéz valaki egy filmet és rögtön megmondja, hogy nem lesz kultikus? Tudja, hogy mi az a kultikus? Ráadásul abból a delíriumból kiindulva, hogy neki nem tetszik? Ha lennének ilyen gondolataim, szerintem nem feltétlenül azokról a filmekről hinnék ilyesmit, amik nekem tetszenek. A kultnak nem a sajátvélemény az előfeltétele. Tele vagyunk apró, elfeledett filmekkel, amikből kult lett. Még akkor is, ha mondjuk nekem nem jöttek be.