Ötvös Tibor

Shazam! - a DC legszerethetőbb filmje

Megszületett a DC univerzum eddigi legszerethetőbb filmje, a Shazam!, melyben ugyan nincs túl sok harcjelenet, de cserébe nagyon vicces és látványos. És végre van mondanivalója is.

Hogy tetszett a Shazam!?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
A DC univerzum kapcsán mindig az merül fel elsőként, hogy le vannak maradva a Marvel-filmekhez képest és nagyon kapkodnak, ezzel rontva le azok színvonalát. Sajnos ezt viszonylag nehéz is cáfolni, látván az Öngyilkos osztag vagy éppen az Igazság ligája minőségét; sokan hihettük, hogy A Sötét Lovag trilógia továbbra is csak egy szerencsés véletlen volt. Azonban valami történt (Zack Snyder nem rendez további filmeket, hogy csak egy lehetséges okot említsek) és a Csodanő után az Aquaman is egy kimondottan élvezhető filmet kapott. Szerencsére a Shazam! folytatja ezt a remek szériát.

Shazam! karaktere nem túl ismert kis hazánkban, de ez feltehetően a film után alapvetően változik meg. A film ugyanis olyan, mint egy szuperhős filmbe oltott Segítség, felnőttem! Billy Batson 14 éves, árva, folyamatosan a valódi édesanyját keresi és ezért minden nevelőszülőtől elszökik. A legújabb helyen azonban a két szülő mellett testvéreket is kap, ráadásul egy varázsló emberfeletti képességeket ad neki, ami végül komoly bajba is sodorja. Nagyjából ennyi a sztori, egy igazi eredettörténetet kapunk a Shazam! képében, melyben azonban mégis a család kapja a központi szerepet.



Ahhoz, hogy a film működjön kellett azonban egy olyan színész, akinek jól áll ez a kissé infantilis, idióta karakter (hiszen mégiscsak egy gyerek kerül felnőtt testbe). Erre a szerepre telitalálat volt Zachary Levi! Minden egyes megjelenése élményszámba megy, legyen szó látványos harcokról vagy éppen a sör megkóstolásáról. Mellékalakként a testvérét játszó Jack Dylan Grazer még viccesebb, mint a szuperhős és a kettejük közötti kapcsolat remekül van kitalálva. Akár kisfiúként szerepelnek együtt, akár kocka-szuperhős párosként jelennek meg, imádnivalóak.

Ellenpontjukként ott áll Mark Strong, aki képes bármilyen ostoba filmet elvinni a hátán (Agyas és agyatlan) és szerencsére itt sem vall szégyent. A gyerekként sokat bántott Thaddeus motivációi érthetőek és végre ismét képes volt a DC egy emészthető és érdekes gonosztevőt kiizzadni magából (ég veled, Steppenwolf!). A Shazam! azonban egyértelműen Levi és kis családja filmje, mely nem restell a szuperképességek megismerésére áldozni a játékidő felét és ezzel egy roppant szórakoztató gyerekfilmet kapunk. Mert senkit ne tévesszen meg a DC logó: a Shazam! tiszta élvezetéhez hagynunk kell, hogy előtörjön belőlünk a gyerek!



Bármilyen mókásak voltak az előzetesek, bármennyire emelkedő tendenciát mutattak a DC filmjei az utóbbi években a színvonalat tekintve, a Shazam! kapcsán sok kérdőjel volt az emberben. Azonban az Annabelle 2. - A teremtés rendezője képes volt megtalálni a szuperhős igazi erejét és nem foglalkozott azzal, hol is tart most a konkurencia. Hiszen miközben a Marvel világában csettintésre hullanak el milliók, addig a Shazam! őszinte szórakozást nyújt. Ezek után valóban csak reménykedni tudunk, hogy az utolsó, elég vicces jelenet egy közös film felvezetéseként szolgált és a DC továbbra is teret enged a tehetséges rendezőknek. Mert ez eddig elég kifizetődő volt.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Shazam! (Shazam!)
szinkronizált, amerikai akciófilm, fantasy, sci-fi, 132 perc, 2019
12 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: David F. Sandberg
Producer: Peter Safran
Operatőr: Maxime Alexandre
Vágó: Michael Aller
Forgatókönyvíró: Henry Gayden, Bill Parker

Zachary Levi (Shazam)
Mark Strong (Dr. Thaddeus Sivana)
Jack Dylan Grazer (Freddy Freeman)
Djimon Hounsou (Mágus)
Asher Angel (Billy Batson)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • IMYke2.0.0.0 #5
    Nem lehetne visszaküldeni a cikkírókat nyelvtanórára, vagy beíratni tördelő tanfolyamra?!
    A kicseszett központozás- és idézőjel hiányok miatt a "cikk" (ömlengés) gyakorlatilag olvashatatlan...
    ...csakis úgy sikerült átrágnom magam rajta, hogy Notepad++ ba másoltam, és pár Ctrl+H-zással eszközöltem változtatásokat a láthatóság érdekében...
    Förtelem...
  • csigafi #4
    Nem rossz a film de többre számítottam volna. Persze okés hogy azért viselkedik gyerekesen a szuperhős mert maga is gyerek még. Viszont gyereknek sokkal komolyabb mint hősnek. Szerintem már rohadtul fárasztóak az ilyen cikk címek is hogy legszerethetőbb, meg legcukibb a legaranyosabb, stb szarságok. Bárki is találta ki ezt hogy a legszerethetőbb filmje az egy címeres barom volt :-). A gonosz karaktere is kissé elcsépelt szinte nem is gonosz sokkal inkább egy luzer :-). Persze ezért tetszett az 1x nézhetős kategóriában a film. Ősze lett csapva ez a film. Viszont 1x érdemes megnézni
  • Montanosz #3
    kb 5 évesek színvonala
    még véletlenül se volt semmi vicces benne, probálkozás volt,de az édeskevés
    ultragagyi és szokás szerint nem merte a cikkíró a nevét adni, kb ez mutatja is a film színvonalát is hogy bértolnok trollokkal kell ajánlani
  • Sydra #2
    A "Nem láttam" miért nem jó?
  • TokraFan #1
    Olyan lehetőség miért nincs a listában, hogy "Nem érdekel!"??