Szekeres Viktor

Decemberben akár féltucatszor is érdemes lesz moziznunk

Ismét remek éve volt a magyar filmnek, ízlés szerint 4 vagy 7 nagyszerűen sikerült hazai darabot láthattunk idén. Az év utolsó heteiben pedig két újabb remek alkotás vár ránk itthonról.

Hányszor voltál moziban novemberben?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Kevés mozis hét (megint csak négy) és sok bemutató (átlag heti hat) vár ránk decemberben. A világpremiereknek köszönhetően a nagyobb hollywoodi kommerszek minőségéről még nem nagyon tudunk nyilatkozni, de szerencsére a többi kapcsán elég optimistán nézhetünk az év záró hetei elé.

BÚÉK

Decemberben hatodikán, azaz csütörtökön kezdődött az első mozis hét, mely egy kritikailag igencsak ostorozott Robin Hoodot (Robin Hood) kínált a felnőtteknek, így tehát semmi akadálya, hogy a kritikusokra hallgatók ehelyett a hazai BÚÉKra fizessenek be, ami nagyjából az év legjobb magyar közönségbarát filmje lett. A Teljesen idegenek hazai remake-je mellett az sem kockáztat sokat, aki A Grincsre (The Grinch) megy el, a klasszikus történetet most animációs formában a Minyonos Illumination stúdió szállította.

A héten a magyarok is jelentkeztek animációval, a Lengemesék 2: Tél a Nádtengerennel, s ezek mellett egy rémisztően közepes, alvásparalízises horror, az Amikor lehunyod a szemed (Mara), valamint egy Ingmar Bergmanról szóló norvég-svéd dokumentumfilm, a Bergman 100 (Bergman - ett år, ett liv) vár ránk. (Hivatalosan még a Romis Mozitól ezen a napon érkezne a német Boldogság befőtt, a Még mindig itt vagyunk című horror, valamint a The Escort című romantikus komédia, de egyiknek sem látjuk nyomát a moziműsorokban, így bővebben nem érdemelnek említést.)

Az Úr hangja

December 13-tól a sok gagyi DC-s képregény-film ellenére is az Aquaman (Aquaman) lesz a legnézettebb az újonnan bemutatásra kerülő darabok közül, mert tudjuk, hogy egy bizonyos korban a cím és a reklám remekül eladja a filmet. Az elég nagy meglepetés lenne, ha a Marveles vetélytárs, a Pókember: Irány a Pókverzum! (Spider-Man: Into the Spider-Verse) megszorítaná, hiszen utóbbi nagy hátránya, hogy "csak" rajzolt. A nagyok csatájában a képregényes sztorikra allergiásak egy Jennifer Lopezes romkommal, az Álommelóval (Second Act) vigasztalódhatnak, aminek a főhőse egy tuti állást kap - amit nem neki szántak, csak összekeverték valakivel.

A három nagyágyú mellett a művészet templomai ismeretterjesztő sorozat következő epizódja, a Bécsről szóló Klimt és Schiele: Erósz és Pszyché (Klimt & Schiele: Eros and Psyche) kerül még mozikba jövő héten, valamint az Alexander Lee McQueen divattervezőről szóló McQueen (McQueen), ami egy kivételesen jól sikerült dokumentumfilm. A hét utolsó premierje, a Milliárdos fiúk klubja (Billionaire Boys Club) egy nagyon tanulságos, 80-as évekbeli történetet dolgoz fel sajnos elég közepesen, de ettől még ismeretterjesztő jelleggel érdekes lehet megnézni azt, hogy a fiatal főhősök egy befektetővel társulva hogy valósították meg az amerikai álmot, hogy utána jól le is rombolják azt.

Rossz versek

December 20-tól is két hollywoodi popcorn nagy dobás fog a nézőkért küzdeni. Egyrészt a Mary Poppins visszatér (Mary Poppins Returns), ami a klasszikus történet folytatása lesz, másrészt pedig egy óriásrobotos, 80-as években játszódó családi film, az ŰrDongó (BumbleBee), amire papíron a Transformerses közönséget is becsábíthatja a forgalmazó. Ezen a héten is lesz magyar premier, azonban Az Úr hangja című Pálfi-filmről még nem tudjuk, hogy sikerült, mindenesetre nem túl gyakori, hogy magyar Lem-adaptáció készüljön, így nem fogjuk kihagyni.

Még három európai darabot láthatunk ettől a mozis héttől kezdődően: a Silvio Berlusconi, olasz miniszterelnökről szóló Silvio és a többieket (Loro), valamint két francia filmet: a Hozzám jössz, haver?-t (Épouse-moi mon pote), ami egy popcorn komédia két, kényszerből összeházasodó hetero pasiról, valamint a Párizs császára (L'Empereur de Paris) címűt, ami egy François Vidocq-ról szóló bűnügyi kalandfilm a 19. századból.

Hozzám jössz, haver?

A hét, egyben az év utolsó mozis hete ismét csak két hollywoodi nagy dobást ereszt neki egy magyar filmnek - és ezúttal valóban nagyon, nagyon jó magyar filmnek. A Rossz versek a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlant is készítő Reisz Gábornak a legújabb rendezése, ami egy önmagát és a szerelmet kereső középkorú férfiról szól. Az amerikai popcornt egy Sherlock Holmes-os komédia, a Holmes & Watson (Holmes & Watson) képviseli Will Ferrell és John C. Reilly főszereplésével, valamint Peter Jackson producerként a Ragadozó városok (Mortal Engines) című fantasy-adaptációt fogja prezentálni.

Aki az igazi csemegékre vevő, annak a japán Mirai - Lány a jövőből (Mirai) című animét ajánljuk a Mozinettől, amit A fiú és a szörnyeteg rendezője jegyez. Ezek mellett egy német rajzfilm, a Cápi kapitány: Kalandos vizeken (Capt'n Sharky, valamint az olasz Én vagyok a vihar (Io sono Tempesta) kerül még 27-től a hazai mozikba, utóbbiban egy menő pénzügyi szakember kényszerül egy évig egy befogadóközpont szociális ellátásában részt vállalni.

Párizs császára

Melyik decemberi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • BÚÉK
  • A Grincs
  • Robin Hood
  • Álommeló
  • Aquaman
  • Pókember: Irány a Pókverzum!
  • Hozzám jössz, haver?
  • Mary Poppins visszatér
  • Az Úr hangja
  • ŰrDongó
  • Holmes & Watson
  • Mirai - Lány a jövőből
  • Ragadozó városok
  • Rossz versek
  • Valamelyik a többi közül.
A fenti filmekkel tehát búcsúzik az év, januárban pedig érkeznek azok az év végi nagy dobások, amelyek itthon nem lettek világpremierek (Creed 2, Rontó Ralph 2), valamint Oscaros reménységekből sem lesz hiány.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #3
    Az miért releváns, hogy te mit láttál? Moziban nézted? Vagy azt gondoltad, hogy minden hazai bemutató világpremier? Kerül talán ebben a hónapban is 2015-ös film, de 2017-es biztosan. Eléggé megszokott.
  • takysoft #2
    "Billionaire Boys Club"
    Ezt nyáron láttam... miről beszéltünk?
  • bertino #1
    Pókverzum... tejóég.