Szekeres Viktor

A nyári pangás után szeptemberben nagyüzem a magyar mozikban

Elkezdődött az iskola, és végre nem csak agyzsibbasztó látványfilmeket láthatunk a mozikban, hanem olyanokat is, amik a 14 éven felülieket is érdekelhetik.

Hányszor voltál moziban augusztusban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Óvatoskodva kezdik meg a hazai mozifilmes forgalmazók a hónapot, hiszen szeptember hatodikán mindössze négy újdonság kerül bemutatásra a mozikban, de ez a szám az ehavi utolsó premiernapjára 10-re fog emelkedni. Az első mozis hét nagy dobása természetesen Az apáca (The Nun) lesz, amely a Démonok között-horroruniverzum legújabb darabja, s talán az előzetesen felbuzduló ellendrukkerek is bepróbálják majd. Akik nincsenek oda a műfajért, azok egy holland történelmi kalandfilmet nézhetnek meg: Az utolsó pogány király (Redbad) a kardozós-harcolós fajtába való és a 7. században játszódik Európa északi részén. A Végállomás: esküvőt (Destination Wedding) ugyan kisebb bemutatónak véljük, de lehet, hogy Keanu Reeves és Winona Ryder arca a plakáton nézővonzó lesz - az antiromantikus komédiában két muszájból esküvőre utazó vendég ismerkedik meg egymással. A hét utolsó premierje a magyar-francia Tegnap (Hier) a rövidfilmes Kenyeres Bálinttól, és benne egy svájci üzletember Marokkóban kutat egy titokzatos lány után.

Peppermint - A bosszú angyala

A szeptember 13-án a hazai mozikban debütáló öt film élén a Predator - A Ragadozó (The Predator) van, de ki tudja, hogy mennyire lesz széleskörű érdeklődés a lényhorror újjáélesztése iránt. Lehet, hogy az Anna Kendrick és Blake Lively főszereplésével készített Egy kis szívesség (A Simple Favor) című, odakint eléggé reklámozott thrillerre több jegyet adnak el, főleg, hogy Darcey Bell alapul szolgáló könyve nálunk is megjelent már. A két hollywoodi darab mellett lesz két magyar is: az ismét mozikba küldött Macskafogót senkinek nem kell bemutatni, míg a Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-) című filmet Schwechtje Mihály rendezte és afféle tinithriller lesz, ami egy online zaklatásról szól. Végül, de nem utolsó sorban a Három nő (Se rokh) kerül bemutatásra itthon: az iráni Jafar Panahi (Taxi, Teherán, A fehér léggömb, A tükör, A kör) új filmjében egy színésznő, akit a családja nem enged dolgozni, a sajátmagát alakító rendezőhöz fordul segítségért.

Horrorpark

Huszadikától is öt újdonság kerül a magyar mozikba, s most klasszikus hollywoodi produkció nincs köztük. A sikernek ígérkező Johnny English újra lecsap (Johnny English Strikes Again) ugyanis angol, de talán a hosszú szünet után visszatérő, Rowan Atkinson főszereplésével készített kémparódiát megszorongathatja egy erős kampány esetében a Keresés(Searching), ami egy multimédiás készülékek képernyőjén játszódó független thriller egy eltűnt lányról. E filmek mellett nem nagyon fog labdába rúgni a My Name Is Thomas (Il mio nome é Thomas), még akkor sem, ha Terence Hill a főszereplője, aki keresztül akarja motorozni Spanyolországot, de belebotlik egy lányba., s valószínűleg a Briliáns válás (Brillantissime) is el fog kallódni, főleg, hogy a mostanság itthon is látható francia mozis komédiák eléggé közepesre sikerültek. A hét utolsó bemutatója egy dokumentumfilm lesz, a Caravaggio: Vérről és lélekről (Caravaggio: The Soul and the Blood).

Victor Crowley

Szeptember 27-e kapcsán nem tudni, hogy mi járt a hazai filmforgalmazók fejében, hogy minden premierjüket ide akarták beilleszteni, de lelkük rajta. Főleg, ha azt nézzük, hogy a Victor Crowley (Victor Crowley), vagyis A balta-sorozat negyedik része, valamint a Horrorpark (Hell Fest) még ugyanazt a közönséget is célozza meg - még nem tudni, hogy be merik-e vállalni a dupla horrorpremiert. Bár műfajuk kapcsán nagyon eltérnek, de ettől még fura, hogy három magyar film is ekkor mutatkozik be: a Volt egyszer egy téka egy doksi lesz a videókazetták kölcsönzéséről, míg a Napszállta Nemes Jeles László új filmje a Saul fia után, amit így küldhetünk akár az Oscarra is. (A Velencében bemutatott alkotás egyelőre vegyes kritikákat kap.) Ezek után, hogy mire számít a Kasvinszki Attila által készített Paraziták a paradicsomban forgalmazója, nem tudni, pedig lehet, hogy a fekete komédia jól sikerült.

Volt egyszer egy téka

Hollywood ezen a tömött mozis héten egy gyerekanimációval is képviselteti magát, és az Apróláb (Smallfoot) kellőképp aranyosnak tűnik, hogy sikert arasson. A nőktől nem irtózó férfiak Jennifer Garner akciózását csodálhatják Peppermint - A bosszú angyala (Peppermint) című bosszulós akciófilmben, míg az igényesebb és ellentmondásosabb filmművészetért rajongók a legújabb Spike Lee jointot tüdőzhetik le: a Csuklyások - BlacKkKlansman (BlacKkKlansman) megtörtént eseményeken alapszik és egy, a KKK-ba beépülő fekete rendőrről szól, miközben mindvégig provokatív és humoros marad. A futottak még kategóriában a Hollywood Banker című 2014-es dokumentumfilm szerepel, ami egy, a független filmgyártást módszereivel forradalmasító holland bankár történetét meséli el, míg az Utoya, július 22. (Utøya 22. juli) egy norvég thriller lesz, ami valós időben, vágás nélkül mutatja be Anders Behring Breivik 2011-es tömegmészárlását, természetesen kitalált karakterekkel.

Utoya, július 22.

Melyik szeptemberi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Az apáca
  • Egy kis szívesség
  • Predator - A Ragadozó
  • Remélem legközelebb sikerül meghalnod :-)
  • Johnny English újra lecsap
  • Keresés
  • Csuklyások - BlacKkKlansman
  • Napszállta
  • Peppermint - A bosszú angyala
  • Valamelyik a többi közül.
Októberben sem fognak lejjebb engedni a magas fordulatszámból a magyar mozik, a különbség csak annyi lesz, hogy még több kommersz hollywoodi premier érkezik, ráadásul jóval nagyobb durranások, hiszen ez a hónap sokkal erősebb szokott lenni bevétel szempontjából, mint a szeptember. Ls a különlegessége az lesz a kínálatnak, hogy bőven lesznek benne nem folytatásfilmek is, mint a Csillag születik, a Húzós éjszaka az El Royale-ban, Az első ember vagy a 22 mérföld.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #1
    Ugyan a Victor Crowley-t már láthatta, akit érdekelt, de ha sikerül moziban elcsípni, már csak azért is elmegyek, hogy szavazzak a normális horrorfilm mellett. Kezd a tököm tele lenni már a sok megszállós szarral.