Szekeres Viktor

Májusban rekordszámú filmet kell megnéznünk a moziban

Pár gyengébb hónap után végre ránk borul a filmáldás, hetekig fogunk dúskálni az újdonságokban, miközben a tömeg csak a folytatásokra fog beülni szokás szerint.

Hányszor voltál moziban áprilisban?
  • Egyszer sem.
  • Egyszer.
  • 2-3-szor.
  • 4-5-ször.
  • 5-nél többször.
Az idei május filmekben igencsak gazdag lesz, tele izgalmas és érdekesnek ígérkező csemegékkel, és nem csak az ínyencek örülhetnek, hiszen szembe áprilissal, most a tipikus moziba járók is megkapják azt, amiért élnek és halnak: a folytatásokat és feldolgozásokat, valamint rebootokat. Tökéletesen érthető ugyanis, hogy sokan nem mernek kockáztatni, biztosra akarnak menni, ha már fizetnek a filmért, és leginkább egy ismert címre beülve lehet csökkenteni a rizikót. Jó hír tehát, hogy majd minden mozis hétre jut valami nem eredeti is.

Entebbe

Például a harmadikával elstartolt első májusi mozis hétre a Taxi 5 (Taxi 5), aminek várható sikerét a Bosszúállók 3 valamennyire elhomályosíthatja, no meg papíron az is, hogy a 3. és 4. rész értékelhetetlen volt, de persze sokan amíg élnek, remélnek, és bíznak abban, hogy majd most kapnak valami fogyaszthatót. A francia akciókomédiát elvileg igencsak megszoríthatja, sőt, el is verheti az idei év horrorszenzációja, a Hang nélkül (A Quiet Place) - úgy tűnik az érzékszerv-megvonásos filmek bejönnek a közönségnek ebben a műfajban, hiszen nem is olyan régen a Vaksötét durrant nagyot.

Egy lélegzetnyire

Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy leírjuk: a hét, sőt, a hónap egyik legjobb filmje az új Wes Anderson-rendezés, a Kutyák szigete (Isle of Dogs) lesz, melyben a filmes ismét a stop-motion, vagyis a bábfilmes műfajhoz nyúlt, s így állította össze animációs szakemberek segítségével képkockáról képkockára állatos történetét. Minden más héten sikerre lenne ítélve a Szűzőrség (Blockers) című korhatáros hollywoodi komédia, s talán most is sokan megnézik, de ilyen konkurenciával hiába próbálják a filmben a szülők megvédeni tinilányaik érintetlenségét az érettségi banketten. A hét maradék két premierje között ott van a klasszikus magyar animáció, a Szaffi újrabemutatója, valamint a francia Színpadon az életem (Marvin ou la belle éducation), amelyben egy intoleráns közegéből kiszakadó fiatal állítja színpadra élete történetét.

Bosszú

Május 10-étől nyolc újdonság kerül mozikba, melyek közül a legjobb 100%, hogy Quentin Tarantino első filmje, a Kutyaszorítóban (Reservoir Dogs) lesz, mely mozis bemutatót kap Magyarországon 26 év után a Pannónia Entertainment gondozásában, a legsikeresebb pedig vélhetően Melissa McCarthy új komédiája, A partiállat (Life of the Party) - a színész itthon is a nézők nagy kedvencek közé tartozik.

Így csajozz egy földönkívülivel

A többi 10-i premier igazi műfajkavalkáddal szolgál, hiszen a 7 vérfagyasztó nap (Entebbe) egy való életbeli túszdrámát dolgoz fel, amikor eltérítették 1976-ban a Tel Aviv - Párizs repülőjáratot. A bosszúban (Revenge) pár jómódú férfi megaláz egy kiránduláson egy nőt, aki miután a pusztában hagyják, hogy meghaljon, magához tér és úgy dönt, hogy bosszút áll - igazi, 18+-os "mókára" számíthatunk. Az olasz Szicíliai kísértettörténet (Sicilian Ghost Story) érdekes műfajötvözet lesz, hiszen egy tini szellemes, maffiás történet lesz, a felkavaró német Három hegycsúcsban (Three Peaks) egy családi hegyi túra változik át lelki terrorrá, míg a francia Egy lélegzetnyire (Dans la brume) története szerint egy hatalmas földrengés után gyilkos köd ereszkedik Párizsra, amiben egy házaspár próbálja megtalálni gyermekét. A hét "ez meg mi ez?"-kategóriás premierje az Így csajozz egy földönkívülivel (How to Talk to Girls at Parties) lesz, a komédiában egy földönkívüli kerül az univerzum egyik legveszélyesebb helyére, egy londoni külvárosi negyedbe a 70-es években, és ott próbál eligazodni.

Szicíliai kísértettörténet

Május 17-től itthon visszavesznek némiképp a premierekből a forgalmazók, főleg, hogy már most tudni, hogy a Deadpool 2 (Deadpool 2) elég nagyot fog tarolni bevétel tekintetében, mindenki a rókabőr-húzásra (ez egy neten előszeretettel használt kifejezés az új történetek ismert és kedvelt szereplők által történő elmesélésére) lesz kíváncsi. De a képregény-adaptáció mellett az új Lynne Ramsey-film, a Sosem voltál itt (You Were Never Really Here) Joaquin Phoenix főszereplésével sem sikerült rosszul, ebben egy öngyilkosság gondolatával küszködő háborús veterán megbízásait követhetjük figyelemmel. Ezen a héten még láthatunk egy Roman Polanski-thrillert, az Igaz történet alapjánt (D'après une histoire vraie), amiben egy írót válsága közben a frissen rátaláló szenvedély dob fel, valamint érkezik a Viktoria (Viktoria), ami egy bolgár-román családi dráma. Az 1979-ben kezdődő történet főhőse egy köldök nélkül született lány.

Sosem voltál itt

A következő, 24-ével kezdődő mozis hetet minden további nélkül letudhatjuk pár sorban. Jön a Solo: Egy Star Wars-történet (Solo: A Star Wars Story), ami kapcsán a rajongók napi pár órát imádkoznak, hogy jól sikerüljön kedvenc csempészük eredetsztorija. És ekkor kerül a mozikba A fa alatt (Undir trénu) is, ami egy izlandi fekete komédia lesz - ha a gyártó országot nézzük, már akkor kötelezőnek tűnik, hiszen az a maximum tucatnyi, Izlandon készült film, ami az elmúlt években bemutatásra került itthon, kivétel nélkül nagyon jól sikerült. A mostaniban két középkorú házaspár váratlanul rossz szomszédi viszonyba keveredik egymással egy fa miatt, s az egész egy kontrollálhatatlan erőszakspirálba torkollik.

A fa alatt

Május 31-étől ismét egy rakás premierre kell felkészülnünk, de egyik sem tűnik mindent vivőnek - a két hollywoodi közönségfilm sem. A Könyvklub (Book Club) négy veterán színésszel (Diane Keaton, Jane Fonda, Candice Bergen, Mary Steenburgen) és A szürke ötven árnyalata által feltüzelt libidóval érkezik, az Átejtve (Overboard) pedig egy, A vasmacska kölykeiből ismert szituációval, ami nem meglepő, hiszen annak a filmnek a feldolgozása lesz. Sőt, az Escobar (Loving Pablo) is ismerős lehet, ugyanis nemrég a Narcos című sorozat is foglalkozott a drogbáró életével, csak épp most egy sokkal jobb színész, Javier Bardem kelti őt életre.

Szörnyek és szerelmek

A Szörnyek és szerelmek (Il racconto dei racconti) című olasz fantasy 2015-ös, de ettől még nem látták sokan itthon, és érdekessége, hogy elég nemzetközi a szereplőgárdája (Salma Hayek, John C. Reilly, Toby Jones, Vincent Cassell). Az amerikai-mexikói animáció, a Vigyázz, kész, Morc! (Here Comes the Grump) a hónap talán első gyerekfilmje lesz (érthetetlen, hogy hagyták ki ezt a lehetőséget a forgalmazók...), és a jelek szerint lehet, hogy már ekkor láthatjuk az idén Oscarra jelölt chilei Egy fantasztikus nőt (Una mujer fantástica), mely transznemű főhőse a fiúja halálával kell megbirkózzon.

Hang nélkül

Melyik májusi hazai mozis premier érdekel legjobban?
  • Hang nélkül
  • Deadpool 2
  • Taxi 5
  • Kutyák szigete
  • A partiállat
  • Solo: Egy Star Wars-történet
  • Valamelyik a többi közül.
Júniusban csak négy mozis hét jut nekünk, azonban szinte mindegyikre jut folytatásfilm (Jurassic World 2, Sicario 2, Ocean's 8, Szupercella 2), így elégedettek lehetünk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jkedzs #2
    jóvan, majd megnézzük, talán, de nem moziban, az biztos.
  • HTS s3rg1nh00 #1
    igazi szakértő írhatta a cikket,a Taxi 5-ről már most tudni hogy bűn rossz,a Deadpool 2-re meg azt mondani rókabőr,háááát...lehet,csak nincs igazad.