Ötvös Tibor

Élet - az űrben valóban nem hallani a sikolyod

Cseppet sem rossz, de nem is kihagyhatatlan filmélmény az Élet, mely nem titkoltan egy Alien-koppintás akar lenni. Ilyen szempontból meg is állja a helyét.

Hogy tetszett az Élet?
  • Tetszett, jó film volt
  • Közepes lett
  • Nem tetszett
  • Nem láttam
Adott egy űrhajó, melynek hat fős legénysége a Mars-kutatás eddig legnagyobb felfedezését teszi: egy, a vörös bolygóról származó szondában élet jeleire bukkannak. Ez a felfedezés azonban nem várt következményekkel jár, hiszen a legénység a várható siker reményében kissé felelőtlenné vált és miután elszabadul a "szörny", mindent megpróbálnak, hogy meggátolják annak a Földre jutását. Ismerős? Persze, hogy az. A nyolcadik utas: a Halál szinopszisát is bemásolhattam volna, szóval aki a történetben valami egyedit vár az Élettől, az már most dobja el a jegyét.

A cselekmény ugyanis nagyon ismerős lehet Ridley Scott filmjéből és ez sajnos a későbbiek folyamán sem változik. Ezt a svéd rendező, Daniel Espinosa is láthatóan érezte, így próbált egyedi megoldásokra koncentrálni és ezzel lefedni a hiányosságokat és ez szerintem sikerült is neki. Kezdjük rögtön az operatőri munkával, mely zseniális. A megszokott ijesztgetések jobban működnek Seamus McGarvey kamerája mögött és mindenképpen érdemes kiemelni a nyitányt, ami valóban pazarul sikerült.



Igen impozáns stábot szedtek össze: Ryan Reynolds hasonló karaktert hoz, mint Deadpool, szóval ő a vicces fickó, ami nem meglepő - elég csak a film kapcsán adott interjúkat megtekinteni a legnagyobb videómegosztó oldalon. A másik akit ki kell emelni az Jake Gyllenhaal, aki szintén hozza a tőle elvártat. Ez persze nem jelenti, hogy bármelyikük teljesítménye is kimagasló lenne, ám megüti azt a szintet, amit egy sci-fi horrortól elvárnánk, a többiek pedig kellemesen asszisztálnak nekik. A végén pedig egy, a szokványostól szerencsére eltérő lezárást kapunk, ami miatt érdemes végigülni a filmet.

Az Élet ráadásul elég ijesztő, mivel a rendező teljes mértékben tisztában volt azzal, hogy a savas Alien szörnnyel nem veheti fel a versenyt egy marsi lényecske, így eldugta őt a nézők elől. A film nagy részében csak tengődő életforma így valóban félelmetes, hiszen rettegünk attól amit nem látunk. Hangulatból tehát kimondottan jól vizsgázik a film és szerencsére a karakterek közül sem azok élnek túl bizonyos jeleneteket, akiktől azt várnánk.



Persze akadnak kihagyott ziccerek, így például számos érdekes kérdést vet fel a film, de nem válaszolja meg őket. A lény valóban gonosz vagy csak próbál életben maradni? Egy ilyen helyzetben lévő ember nem így viselkedne fordított esetben? Egy magas intelligenciával megáldott dolog békésebb megoldást keres vagy éppen ellenkezőleg? Sajnos ezeket magunknak kell megválaszolni, a film csak felveti ezek lehetőségét és nyitva hagyja a kérdéseket. Mindezek ellenére az Élet kimondottan izgalmas, látványos és félelmetes kis sci-fi horror, melyet nyugodt szívvel ajánlok minden olyan rajongónak, aki nem bírja ki az új Alien film bemutatójáig.

Klikk ide!
Klikk a poszterre a nagyobb változathoz
Élet (Life)
magyarul beszélő, amerikai sci-fi, 103 perc, 2017
16 éven aluliak számára nem ajánlott!

Rendező: Daniel Espinosa
Forgatókönyvíró: Rhett Reese, Paul Wernick
Operatőr: Seamus McGarvey
Zene: Jon Ekstrand
Producer: Bonnie Curtis, David Ellison
Vágó: Frances Parker, Mary Jo Markey

Rebecca Ferguson (Miranda North)
Ryan Reynolds (Roy Adams)
Jake Gyllenhaal (David Jordan)
Hiroyuki Sanada (Sho Kendo)
Ariyon Bakare (Hugh Derry)
Olga Dykhovichnaya (Kat)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #5
    Este beültem rá, szerintem teljesen rendben volt. Szórakoztató, látványos, izgalmas. Vér nem nagyon van a 12-es karika miatt, bár az egyik halál kicsit kilógott már ebből a karikából.
  • chuky123 #4
    Az biztos a film végéből ítélve lesz folytatása :)
  • nkmedve #3
    Léteznek már hasonló filmek (Apollo 13, Gravity), abból sem olyan könnyű kiemelkedőt alkotni, arról nem beszélve, hogy teljesen más stilus. Aki egy Alien szerű horrorra vágyik azt nem fogja lekötni egy "eltűnt az oxigén/kifogyott az üzemanyag/elvesztettük a kapcsolatot a földdel" tipusú űrdráma.

    Ez egy egyszerű űrhorror egy már létező recepre. Ahogy a haunted house témából is van kb. 500 film, igy az Alien témára is lehet épiteni néhányat (azért annyira sok hasonló film még nem volt).
    Lehetett volna több eredetiség a filmben, de szerintem nem volt rossz, a legtöbb mostani filmmel ellentétben nagyon tökös volt, ami már önmagában is értékelendő.
  • felemelő #2
    Mert a buta amcsi filmesek nem képesek túllépni a horror/erőszak szinten, pedig a sci-fi ezerszer több lehetne ennél, de leginkább csak annyi történik, hogy a western-t vagy godzillát átteszik az űrbe.
  • NEXUS6 #1
    Roppant eredeti. A végtelen határok sorozat egyik epizódjában pont ez volt, mint ebben a filmben.

    Nem tudom miért kell eröltetni ezeket az unalomig ismételt horror/akció témákat. Csináltak egy ilyen díszletet és igazából szerintem nem tudta sem a rendező, sem a forgatókönyv író, hogy mi a faxt kéne ott az űrhajósoknak csinálnia, hogy kitöltsenek egy 90 perces filmet.

    Csak el kéne menni a NASA-hoz, vagy az oroszokhoz és megkérdezni a szakembereket, hogy mi romolhat el, és annak milyen következményei lennének? Hogy halhat meg valaki az űrben? Ebből 4-5-öt összeszednek, melléraknak valami minimális háttértörténente és ennyi.