Szekeres Viktor

Nézd, ki van itt - Hitler a jelenben

A Borat stílusában készítettek komédiát a németek a napjainkban magához térő Adolf Hitlerről. A végeredmény olykor sokkoló, de kifejezetten tanulságos lett.

Hogy tetszett a Nézd, ki van itt?
  • Tetszett, jó film.
  • Közepes lett.
  • Gyengén sikerült.
  • Még nem láttam.
A németek megfilmesítették Timur Vermes itthon is megjelent, a "Hitler felébred a jelenben"-szituációra épülő, igencsak túlhájpolt könyvét. Vermes könyvének az alapötlete jó volt, a kivitelezés azonban csupán közepes. Ugyan érdekes hallani a Führer mórickaszerűen elképzelt gondolatait napjaink jelenségeiről és vívmányairól, legyen szó kézzel fogható dolgokról vagy ideológiákról, azonban a végeredmény elég szoftos marad, nem több viccelődésnél, maró vagy vitriolos megközelítésről, fajsúlyos kijelentésekről szó sincs.


Egy filmnek azonban még kellő kreativitással megáldott készítők kezében a Nézd, ki van itt remek alapanyag. Főleg, hogy van is benne mit ábrázolni vizuálisan. Az alkotás amellett, hogy nem nélkülözi a humort, valahol ijesztő is, hiszen arról szól, hogy a némiképp fogalmatlan, a helyét egy ideig nem nagyon találó diktátor nézeteivel miképp tesz szert hívekre az őt eleinte csak kiröhögők körében. Ez talán pár évtizede nem fordulhatott volna elő, azonban manapság, a média és közösségi hálózatok uralta világban bárkiből instant hős és/vagy sztár válhat. Sztárkultusz van, vagy mi.

A film nagy erénye, hogy a színtiszta és fiktív szatíra mellett eggyel magasabb szintre lépett annak köszönhetően, hogy a Hitlert alakító Oliver Masucci kiment az emberek közé, akiknek rögzítették a reakcióit Borat-módra - egyeseket rejtett kamerával, másokat pedig direkt kamerába beszéltetve. És ezek a reakciók eléggé változatosak, némelyek igencsak megérnének egy misét.


A Nézd, ki van itt nem túl jó film, de vannak nagyon jól elkapott és igencsak tanulságos pillanatai - klasszikus görbe tükröt kapunk az abszurd szituációk mellé. Az biztos, hogy a tempója miatt nem egyszerű végignézni. Egyrészt elég eklektikus és meg-megbicsaklik az íve köszönhetően annak, hogy elég gyakran váltják egymást a "játszott" és a "valódi" jelenetek. A másik problémája, hogy bizonyos egypoénos jeleneteket a készítők erőteljesen túlhúznak, agyonmajszolják, így ami kezdetben kifejezetten vicces volt, az idővel önismétlővé válik.

Természetesen amikor az utca emberének a reakcióit mutatják Hitler láttán, akkor akár gondolkodóba is eshetnénk egyesek primitívségén, illetve hozzáállásán, de kizárt dolog, hogy bárkinek is a Nézd, ki van itt nyitná fel a szemét. Pontosan tudjuk, hogy milyen emberek élnek a világban és körülöttünk, így annyira nem is okoz meglepetést a film, inkább csak megerősíti hitünket ezzel-azzal kapcsolatban. És már ez is épp elég nagy baj.


A Nézd, ki van itt egyébként azon kevés filmek közé tartozik, melyek hazai mozis premierjük idején már elérhetőek voltak itthon is a Netflixen. Egyelőre ugyan ez a verzió még mentes mindenféle magyar specifikációtól, de aki akarja és tud németül vagy angolul, az otthon is megnézheti.

Klikk ide!
Klikk a képre a nagyobb változathoz
Nézd, ki van itt (Er ist wieder da)
színes, feliratos, német komédia, 110 perc, 2016
16 éven aluliak számára nem ajánlott

rendező: David Wnendt
forgatókönyvíró: David Wnendt
operatőr: Hanno Lentz
zene: Enis Rotthoff

szereplők:
Oliver Masucci (Adolf Hitler)
Fabian Busch (Fabian Sawatzki)
Christoph Maria Herbst (Christoph Sensenbrink)
Katja Riemann (Katja Bellini)
Lars Rudolph (újságos)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zetortraktor #21
    Elég sok mindent elmond az emberről és az alattvaló hozzáállásáról, amikor olyan szavakat használ, amit korábban soha, de most köszönhetően az "uralkodó osztálynak", szolgai módon átveszi a retorikát. (Ráadásul még becézve is, ami további 20 pontnyi IQ-csökkenés.)

    Eddig tényleg azt hittem, hogy az ilyenek nem léteznek.
  • AgentKis #20
    Gondolom a végén azért körbeállja és lehugyozza 8-10 migri! XD
  • Paddy #19
    Demokráciát! Demokráciát! ...jahhh és csak a fákat ki ne vágják.:D
  • Tetsuo #18
    Kvp teljesen hülyeségeket beszél a zsidókról, de nem lényeges, itt nem.
  • attes #17
    Szerintem pl a Japánok és a Kinaiak nagy része sem szeretne multikulturalizmust az eléhelyükön.
    És valószínűleg az európaik nagy része sem, da nagy részüket soha nem kérdezte meg senki erről.
  • attes #16
    A filmet jó ötletnek tarottam, az előzetese is érdekes.
    Netflix-en láttam, de közepesnek tarottam, nem egy Untergang kategória, még ha más is a környezet.
  • fonak #15
    Maguknak nem akarnak, másoknak sokszor igen, "önvédelemből".
  • Vata111 #14
    Nem túl új ötlet, ez itt pl több mint 40 éves:
    https://moly.hu/konyvek/moldova-gyorgy-hitler-magyarorszagon
  • Cefet #13
    +1
  • kvp #12
    "Igen... ezt a "kedves hölgyet" is idézik benne:"

    A gond ott van, hogy a valodi, vallasos zsidok nem szeretnenek multikultarizmust. A sajat orszagukat szeretnek, az ott elo tobbi nep es a liberalis multikulturalista zsidok nelkul. Ezt reszletesen kifejtette az ensz elott az egyik miniszterenokuk is. Az igazi gond, hogy ez a csoport szemben all a globalista, multikulturalista es manapsag mar egyre kevesbe zsido hatteru amerikai csoporttal, akiket alavetoen a zsidosag aruloinak tartanak, reszben a masodik vilaghaborus passzivitasukert, amiert hagytak azt amit Hitler tett es csak hasznot huztak belole, masreszt azert a multikulturalizmusert es liberalizmusert, ami miatt az ujkori honfoglalasuk soran egyseges, vallasilag es kulturalisan egysegesse tett Izrael veszni latszik, joreszt demografiai alapon.

    ps: A helyzet az, hogy ebben a vitaban a nemeteknek egyaltalan nem osztottak lapot, a magyarok is csak azert vannak egyaltalan jelen, mert a jelenlegi magyar kormanyzat a konzervativ iranyzat (likud) nemzeti tulelesi elveit tette magaeva (mindket part liberalisnak indult, de mara mindketto jobbolali neppart lett, pedig nem ok mozdultak el hanem a vilag korulottuk).