MTI

Még inkább csak fehér férfiak uralják Hollywoodot

Hollywood a kulturális egyenlőtlenség epicentruma egy új tanulmány szerint: nők, kisebbségek, az LMBT-csoport tagjai (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) még kevésbé jelennek meg a filmipar fellegvárának termékeiben, mint az előző, 2007-es felmérés idején.

A Dél-kaliforniai Egyetem (USC) tanulmánya szerint 2015 száz legfontosabb filmjében a szöveges szerepeknek csak 31,4 százalékát játszották nők, 2008-ban még 32,8 százalékát. Leszbikusok, melegek és transznemű karakterek az ilyen szerepeknek csak kevesebb mint egy százalékát kapták - olvasható a BBC hírportálján. Az első, 2007-es és a 2015-ös tanulmány között nem figyelhető meg változás a fekete (12 százalék), latin (5 százalék) és ázsiai (3,9 százalék) karakterek arányában.

"Akár a nemet, a fajt, az etnikumot, az LMBT-embereket vagy fogyatékkal élőket vizsgáljuk, minden esetben megfigyelhető, hogy alig jelenik meg valaki, aki nem heteroszexuális, egészséges, fehér férfi" - mondta Stacy Smith, a tanulmány szerzője, a USC kutatója. A száz vizsgált filmben minden megszólaló női szereplőre 2,2 férfi jutott, egyetlen transznemű karaktert ábrázoltak, 107 rendező között csak négy volt fekete vagy afroamerikai, hat ázsiai vagy ázsiai-amerikai, nyolcan nők - ez utóbbi a legmagasabb arány 2008 óta. A nőket a férfiaknál háromszor gyakrabban mutatták kihívó ruházatban vagy meztelenül.

Az amerikai filmakadémia - amúgy afroamerikai - elnöke idén már röviddel az Oscar-díjra jelöltek bejelentése után csalódottságának adott hangot amiatt, hogy a színészek között ismét csak fehérek szerepelnek a listán. Ezt követően többen bojkottra szólították fel a színes bőrűeket, hogy hagyják figyelmen kívül a díjat. Smith szerint "sok a beszéd és kevés a cselekvés", a filmstúdióknak a valódi világot kellene megjeleníteniük. A tanulmány alapján a női fő- és mellékszerepek száma 2014 óta egy év alatt 11 százalékkal nőtt - de csak három filmben fordult elő egy-egy etnikai csoportból származó fő- vagy mellékszereplő. A vizsgált filmek egyikében sem volt ilyen szerepben ázsiai színész vagy színésznő.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #4
    Az hagyján, hogy az amerikai filmekben hogy vannak prezentálva, de a magyar médiában mi van! Hány fekete közéleti "szereplő" van, miközben például cigányból mennyi akad? (zenész nem számít)
    Számarányukhoz képest a magyar médiában olyan ezerszeresen vannak túlreprezentálva a feketék. De lehet, hogy tízezerszeresen.
  • Sydra #3
    Ez a cikk egy okádék. Szégyellje magát a cikkíró! Még akkor is ha csak átvett cikk! Nem kéne itthon is terjeszteni ezt a fasiszta propagandát!
  • KoLaMan #2
    Semmi bajom sem a színes bőrűekkel, sem a melegekkel, de azért nem értek valamit.
    Az USA etnikai megoszlása: 80% fehér, és 13% fekete (wiki; biztos van frissebb is, de gyanítom nem sokban tér el). A melegek aránya már rázósabb, de leginkább max 4-5%-ra becsülik.
    Na mostan biztosan én nézek el valamit, de szerintem tuti, hogy ilyen arányban meg is jelennek a feketék, és a melegek is (vagy nagyon nem megfelelő filmeket nézek), és nálam például a kedvencek között erősen túl vannak prezentálva a színes bőrűek. A nőkkel kapcsolatban eddig sem értettem semmit, mert nálam "érzésre" (nem tudok más kifejezést, nincs statisztikám) bőven szerepelnek annyit, mint a pasik (vagy megint csak - nem megfelelő filmeket nézek. Pedig az új Szellemírtókat nem is láttam.).
    Szóval az az igazság, minden ilyen USA-beli megnyilvánulás után csak nézek ki a fejemből, és nagyon nem értem, de biztosan bennem van a hiba. (Fekete az elnökük is, és a First Lady népszerűsége Jacqueline óta nem volt ilyen magas.)
    Nekem ez az egész nagyon csak indulatok mesterséges felkorbácsolásának tűnik.
  • Jrex #1
    "a filmstúdióknak a valódi világot kellene megjeleníteniük." - Igen azért vannak fantasy, sci-fi és hasonló történetek.....
    Egyébként egy alkotó, mondjuk az író és rendezők hagy döntsék már el, hogy milyen karaktereik is legyenek már a művében, azért is művészet....Továbbá szerintem nem sokan néznek szivesen melegeket (nem utálom őket, de én pl nem vagyok kíváncsi rájuk), ez pedig magával hozza a bevételi szempontot is, ugye a befektetőknek ez a fontos, minél többen nézzék meg az alkotást. Ez a nézőcsalogatás a válasz arra is, hogy miért mutatnak többet a női szereplők testéből is.