Szekeres Viktor

A karácsony is a Star Warsról szólt

Tovább döntögeti a bevételi csúcsokat az új Star Wars.

Úgy tűnik, hogy az embereket nem csak érdekelte a Csillagok háborúja új epizódja, hanem imádják is a filmet - természetesen egy hangos kisebbség kivételével, akik el nem tudják képzelni, hogy bárkinek is bejött Az ébredő Erő. Mindezt az is jelzi, hogy továbbra sem csökken számottevő mértékben az érdeklődés iránta, a minap például karácsonyi rekordot döntött J.J. Abrams rendezése.

Amerikában a Star Wars: Az ébredő Erő 49,3 millió dollár bevételt termelt karácsony napján, amivel a Sherlock Holmes 2009-es, 24,6 millió dolláros rekordját döntötte meg, s ha ilyen tempóban halad a film, akkor jó eséllyel meg tudja dönteni a Jurassic World által 106,6 millió dollárral tartott második hétvégés bevételi rekordot is. A film egyébként premierje nyolcadik napján Amerikában elérte a 400 milliós belföldi bevételt (a Jurassic Worldnek erre tíz napra volt szüksége), és a becslések szerint vasárnapra az 500 millió dollár is meglesz Amerikából. (Ez utóbbi rekord ugyancsak a Jurassic World csúcsát adná át a múltnak, ami 17 nap.)

A film 440 milliós amerikai és 450 milliós világbevételével egy hét alatt az év ötödik legtöbb bevételt termelő mozis premierjévé vált világviszonylatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • nkmedve #27
    "Nekem az egész TFA nem volt a helyén, túl sok volt a furcsaság meg a plot hole."

    Én erre azt mondanám, hogy más stilus, más stúdió, más rendező, producerek, stb. Egy be nem fejezett történetben még nem kiáltanék plot hole-okat.

    "hogy a 3 óra alatt önmagát jedivé képző csajt ne is említsem, akkor ez a film nem lett volna rossz"

    Erre biztos, hogy lesz jó magyarázat. Majdnem biztos, hogy a csajnak volt előzetes képzése az erő használatában, lehet hogy éppen Luke által (akivel akár rokon is lehet). Amikor megérintette a kardot, akkor csak régi elnyomott emlékek jöttek elő, és onnantól kezdte használni az erőt.
  • valamit #26
    Hogyne. Kiváncsi leszek mennyit fejlődött Luke a 30 évben, mer Rey kissé EP6 Luke felett állónak tűnik tudásban, Kylo meg még inkább.
  • mrzed001 #25
    Ha már nem mentek el a Thrawn meg Koréliai irányába, még az sem lenne gáz, ha JÓ LENNE A TÖRTÉNET. Mert azok azért ezzel emelkedtek mind (és fényévekkel az Ep 1-3) fölé, mert jól kidolgozott történeteket meséltek el. Tartalmasat, logikusat, zseniális ellenféllel.
    Ez eddig, sztori, történetvezetés, mi történt ez idő alatt ... szempontjából a WTF RU SERIOUS ?!?? kategória.

    Ami a keresztvasas fénykardot illeti, így visszagondolva, nekem úgy tűnt az nem is fénykard, hanem valamilyen vibropenge (vibroblade) szerű.
    Legalábbis a pengéje nem is hasonlított a fénykardéra amikor összecsaptak.

    Ja, az még a furi, hogy senki se akadt még ki a "napenergia" eme újszerű hasznosításán, mint amit ez a halálbolygó csinált.
  • efhenrir #24
    Szerintem így is túlzsúfolt volt. A cantina2 helyett részletesebben elmesélhette volna Solo valamilyen kontextusban, hogy mi van a fiával. Ha ezt beleteszik (és nem intézik el sztori mozgatórugóját adó Kylo Ren átállását annyival, hogy az apja csalódást okozott), és nem próbálnak még egy halálcsillagot, meg pajzson átszökkenő millenium falcont, meg újabb 15 X szárnyú vs bolygónyi rosszarc felállást lenyomni a torkomon, hogy a 3 óra alatt önmagát jedivé képző csajt ne is említsem, akkor ez a film nem lett volna rossz. Amíg nem került képbe az új doomsday device, addig egészen élveztem.
    Persze, a gonosz megerősödése kell, de erre jó példa a Thrawn trilógia, ahol megoldották, hogy a Snoke-nál sokkal menőbb nevű, intelligens (!) főgonosz, meg sem próbál a két befuccsolt halálcsillag projekt után harmadikat indítani, a trilógia során erősödik meg.Nekem az egész TFA nem volt a helyén, túl sok volt a furcsaság meg a plot hole. Az oké, hogy Luke nem akarta megölni Bent, de a 3 volt tábornok/főszereplő közül, mintha csak Leia nem tojta volna telibe, hogy a birodalom maradéka erősebb, mint anno a birodalom volt. Ennek a filmnek 2 dolgot kellett volna szvsz megtennie: felvezetni az új karaktereket és az új helyzetet. Előbbit egész jól megoldották, utóbbit nem. A lotr pont nem jó példa erre, ott szarumán árulása alapvetően felborította az erőegyensúlyt. Itt is jobb lett volna valami hasonlót bejátszani, vagy külső ellenséget behozni (léteznek más galaxisok is). Persze, nem vártam, hogy sokat kockáztatnak egyből az első filmben, de lehetett volna ugyanez a jók vs birodalom maradéka felállás okosabban is előadva, kihagyva az új szuperfegyvert és a fél óra alatt történő elpusztítását is. Mennyivel hihetőbb lett volna, ha egy Thrawn szintű stratégiai zseni hódítja vissza a csillagromboló flotta maradékával a fél galaxist, és nem kell "magic" pajzsokon átugrálás, hogy újfent maroknyian felrobbantsanak egy legyőzhetetlen golyót.
  • nkmedve #23
    A birodalom ereje teljében nem kellett annyira nagy titokban tartsa a halálcsillag épitését, egyszerűen túl nagy volt ahhoz hogy néhány kósza lázadó veszélyeztesse őket. Arogancia...ami békeidőben a köztársaságra is pont úgy jellemző :) Itt valószinűleg azért is épitették egy bolygóra/ba a fegyvert, hogy jobban tudják álcázni (és talán a bolygó szerkezete is előnyös volt).

    Szerintem mi itt kicsit túlbonyolitjuk a dolgokat, ez még mindig egy fantasy, ahol a gonosz harcol a jó ellen. Minden hasonló történetben az van hogy a gonosz előbb rejtőzködve erősödik, mig egyszer csak átveszi az uralmat amikor a jó oldal éppen elszunyodik. Majdnem minden fantasy-ban ez van, ennyi erővel akkor a Gyűrűk Ura is szar, mert engedték Sauronnak, hogy titokban megerősödjön, pedig ott voltak tőle egy köpesre a folyó másik oldalán. Aki ilyen filmeket akar nézni az el kell fogadja, hogy ez a menete a dolgoknak és nem érdemes minden apróságba belekötni ami nincs részletesen megmagyarázva.

    "Az, hogy most szétpukkantottak 5 bolygót, teljesen súlytalan maradt, meg sem említették utána."
    Ezzel valamennyire egyet tudok érteni, bár ötletem nincs mit tudtak volna még beleeröltetni a történetbe ami nagyobb súlyt adott volna az eseménynek (abban azért reménykedem, hogy Jar Jar valamelyik alpusztult bolygón volt). Nekem a pacing igy pont jó volt, ha ennél többet belepréseltek volna a filmbe akkor az már mindenképp lehúzta volna.
    Utoljára szerkesztette: nkmedve, 2015.12.27. 21:22:10
  • Chris05 #22
    SPOILER!!!!!!!!!!!!

    Azért nem ment vissza, mert nem akarta az unokaöccsét megölni. Ez eléggé egyértelmű. Most, hogy a legjobb barátja meghalt már más lesz a leányzó fekvése.
  • efhenrir #21
    Az volt kicsit fura, hogy a birodalom, az ereje teljében, képtelen volt titokban építeni egy halálcsillagot. Nem hihető, hogy a sokkal kevesebb nyersanyaggal/emberi erőforrással rendelkező első rend 3x akkora szuperfegyvert csinált és senki nem vette észre. Kylo Ren karaktere az első jelenet után folyamatos lejtmenet volt. Azt mindenképp jó lett volna ötletesebben kifejteni, hogy Luke miért ment el egy szigetre bablevest főzni 30 évig, miért szaladt szét a régi csapat, hogyan lett ilyen erős az első rend. Az, hogy most szétpukkantottak 5 bolygót, teljesen súlytalan maradt, meg sem említették utána. Igyekeztem előítéletektől mentes maradni, de nekem sem a pacing nem tetszett, sem az, ahogyan azt a néhány évtizedet kitöltötték. Persze, lehet, hogy utólag majd megmagyarázzák, de a keresztvasos fénykardra is ezt mondta mindenki, aztán az is megmaradt a gyagyi önmagának. Csalódás volt a film, a sztori hihetetlenül buta new hope utánzat, ezért kár volt az extended universe-t kidobni a kukába. A regényt is olvasom, biztos ami biztos, de az sem jobb. Bármelyik Timothy Zahn könyv magasan veri. Azt meg érdemes észben tartani, hogy ennek első sorban az eddigi filmekhez kellett volna illeszkednie, amit tökéletesen elmulasztott megtenni. Ez így önmagában a rossz fanfiction kategória, azért egy halálcsillag 3.0 sztorinál mindenképp kreatívabbat vártam volna. A látvány meg a színészek egyébként jók voltak, de ennél nekem a jar jaros előzménytrilógia is jobban bejött, ott legalább próbáltak politikai hátteret felvázolni, nem úgy, mint ebben az agyhalottaknak írt cuccban.
  • Kaeblo #20
    Abban egyébként igazad van, hogy akkor lehet majd ténylegesen megítélni ha már kint lesz minden. De én fogok legjobban örülni, ha innen visszahozzák a történetet és befoltoznak mindent...

    Nem azt mondom, hogy le kell másolni a Thrawn történetet, csak hogy az például egy olyan megvalósítás, ami jó. Tehát LEHET olyat csinálni, ami zseniális történettel kapcsolódik a korábbi filmek helyzetéhez.
    Utoljára szerkesztette: Kaeblo, 2015.12.27. 20:25:18
  • Kaeblo #19
    Azért van különbség a minden motiváció, várható irány és a közel semmi között.

    Szerintem nem jó megoldás, amit te írtál. Egy olyan fegyver kb analógiába állítható a mai atom fegyverekkel, gyakorlatilag még veszélyesebb is, bár ha azt nézzük, hogy az egész populáció nehezebben törölhető el vele akkor nem feltétlenül, de a lényeg, hogy kellően veszélyes. Ma azért eléggé figyelnek az ilyen fegyverekre és valószínűleg van ellene védelem is, ami valamennyire működik.
    A világháborúk szerintem nem jó példák erre. Szerintem egészen máshogy reagáltak volna a Hitler készülődéseire, ha már akkor is lett volna olyan fegyver, amivel hasonló pusztítást lehet véghez vinni, mint egy atombombával. Azóta nem is volt közvetlen konfliktus nagyhatalmak között...

    Szerintem logikátlan, hogy egy ilyen horderejű dolog rejtve maradjon egészen tüzelésig. Plusz korábban a maroknyi lázadók értesültek az új halálcsillagról, de most az egész köztársaság és az ellenállás sem tudott együtt? Szóval amit te leírtál az még nem győzött meg.
    Utoljára szerkesztette: Kaeblo, 2015.12.27. 20:20:17
  • nkmedve #18
    Én nem mondom, hogy nem mehettek volna el a Thrawn sztori irányába. Lehet működött volna filmen is, csak mivel új stúdióról beszélünk, új vezetéssel, ezért meg lehet érteni ha nekik más elképzelésük volt, azok után hogy kiadtak 4 milliárd dollárt (ami akkoriban nagyon rossz üzletnek tűnt a Disney számára). A gond az, hogy a kiterjesztett univerzum már annyira szerteágazó lett, hogy ember legyen a talpán aki megmondja hogy mit kellett volna megtartani és mit kidobni (az emberek egy részének úgysem tetszett volna).

    Kukáztak érdekes dolgokat, ezt elismerem, de ha ez volt az ára annak, hogy lehessen új SW film, akkor nekem elfogadható kompromisszum. Ha nem történt volna meg a tranzakció, akkor Lucas csak ült volna továbbra is a jogokon és számolta volna a pénzt, mi pedig nem kaptunk volna semmit.