Szekeres Viktor

Íme az első Oscar-esélyes filmek

A Carol, a Brooklyn, a Spotlight és remélhetőleg a Saul fia is versenyben lesz az idei Oscar-díjakért.

Még mindig akadnak olyanok, akik szerint az Oscar-díjra szavazók elfogult döntéseket hoznak, pedig utolsó komoly filmes díjátadóként az Oscar általában semmi újdonságot nem hoz, mindössze az előző pár hónap díjátadóin jól szereplő filmeket és filmeseket nevesíti jelölései folyamán. Vagyis általában, ha egy film vagy színész Oscart nyer, akkor általában olyan nyertesről van szó, aki (vagy ami) korábban már akár több tucat díjat is kaphatott a szezonban. Éppen ezért érdemes figyelemmel kísérni az év nagyobb díjainak kiosztását, hiszen azokból akár következtetni is lehet a később Oscar-díjra jelölt filmekre.


Pár napja a New Yorki filmkritikusok szövetsége kezdte meg saját díjának kiosztásával az idei szezon díjátadóinak a sorát, s a szervezet szerint 2015 legjobb filmje a Carol lett, s ennek a filmnek ítélték oda a legjobb forgatókönyvnek, fényképezésnek és rendezésének járó díjat is. Meglepetésre a legjobb színésznő kategóriát nem Cate Blanchett nyerte a Carolért, hanem a másik nagy esélyes, Saoirse Ronan, a Brooklynért.


A new yorki kritikusoktól férfi főszereplője, Michael Keaton révén még díjat kapott a Spotlight, mellékszereplőiért (Mark Rylance és Kristen Stewart) pedig a Kémek hídja és a Sils Maria felhői. A legjobb idegen nyelvű filmnek járó elismerés a Timbuktué lett, míg a legjobb első filmnek járó díjat a magyar Saul fia kapta meg.


Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!