Szekeres Viktor

25 év után ismét Oscar-esélyes egy magyar film

Szász János filmje bekerült a legjobb külföldi filmek közé, melyekből kiválasztják a végső győztest.

A magyar filmes szakma minden évben bizakodik, hogy Oscar közelébe kerül az éppen aktuális, itthonról nevezett film, azonban erre már 25 éve, a Szabó István-féle Hanussen óta nem került sor. (Győzelmet még régebben, 1982 óta nem arattunk, akkor a Mephisto diadalmaskodott.) Előfordult, hogy eséllyel indultunk és bizakodva vártuk az előjelöléseket, azonban az elmúlt években már ez sem adatott meg nekünk. Leginkább azért, mert nem volt nagy költségkeret, melyet a kampányolásra fordíthattunk volna, pedig a legutóbbi hazai indulók között (Csak a szél, A torinói ló, Bibliothéque Pascal, Kaméleon) akadtak olyanok, melyek jó eséllyel indultak.


Idén azonban megszakadhat a rossz sorozat, ugyanis A nagy füzet című Szász János-rendezés bekerült a 9 filmet tartalmazó "elődöntőbe", azon alkotások közé, melyekből kiválasztják az öt jelöltet. A magyar jelölőbizottság tagjai közt ott volt Divinyi Réka forgatókönyvíró, Gárdos Péter rendező, Havas Ágnes a Nemzeti Filmalap igazgatója, Kovács András Bálint filmesztéta, Király István vágó, Koltai Lajos rendező-operatőr, Lovas Balázs forgatókönyvíró, Miskolczi Péter producer és a nemzeti filmipar megújításáért felelős Andrew G. Vajna.

A korábban a Woyczek, a Witman fiúk és az Ópium rendezőjeként magának már hírnevet szerző Szász János filmjének jó szereplése nem akkora meglepetés, hiszen ez az alkotást felelt az elmúlt évek legjelentősebb hazai filmsikeréért is. A nagy füzet a 48. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon ugyanis megszerezte a fődíjat, a Kristály Glóbuszt, mely bravúr hazai filmnek még nem sikerült.

A nagy füzet az első film, amely az Andy Vajna vezette Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával jött létre. A film Agota Kristof ismert regényének feldolgozása, a történet a II. világháborúban játszódik és két fiúról szól, akik nagyanyjukhoz kerülnek egy határszéli faluba, hátha sikerül megúszniuk a háborús szörnyűségeket. A főszerepben két amatőrszínészt láthatunk, Gyémánt Andrást és Gyémánt Lászlót, de a felnőttek között feltűnik Molnár Piroska, Tóth Orsolya és Derzsi János is, valamint a dán Ulrich Thomsen, akit mostanában a Banshee című tévésorozatból ismerhetünk.


A nagy füzet mellett tovább nyolc alkotás került az idegen nyelvű kategória jelöltjeinek előszobájába, s ezek közül már jó párat láthattunk a hazai mozikban is. Többek között a három nagy esélyest, a belga Alabama és Monroe című filmet, a dán A vadászatot és az olasz A nagy szépséget - mindhárom film az idei év top10-es listájának egyértelmű szereplője. Ezek mellett még a hongkongi A nagymester, valamint a bosnyák Epizód egy vasgyűjtő életéből fordult meg itthon is. A kambodzsai The Missing Picture, a német Zwei Leben, valamint a palesztin Omar még a hazai premier előtt áll.

A jelöltállításra a január 10-e és 12-e között megrendezett vetítéseket követően fog sor kerülni, a nominált filmek címét január 16-án fogják kihirdetni. A 2013-as évre vonatkozó Oscar-díjakat pedig március másodikén adják majd át.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Vargagy #5
    Csak éppen az Oscar díj szempontjábl nem az az érdekes, hogy nekünk magyaroknak mi tetszik, hanem hogy mi tetszhet belőlünk a külföldnek.

    Ez látszott Kertész Imre Nobel díjánál is. Holokauszt történetnek igencsak lájtos volt, de a németek éppen azért támogatták, mert nem a szörnyűségek naturalisztikus ábrázolása ömlött, már a könyvből sem,, a film meg pláne holywoodos lett..

    És a cikkben emlegetett kampámyköltséghez kell a támogató pénze. Kertész Imre Nobel-kampámyánál ezt a németek biztosították, most meg a Vajna apparátus.
  • hgaben90 #4
    Örülök a jelölésnek, de ez a film borzasztó. Ha már idei magyar, az Isteni Műszak csuklóból leveri.
  • akyyy #2
    hm, szóval ilyen lez a fórum? :D