Berta Sándor

Díjazza az adat­megosztást a Jaguar Land Rover

Érdekes projektet indított a gyártó, amely kriptovalutákkal jutalmazná az együttműködő autótulajdonosokat.

A jövőben minden olyan Jaguar és Land Rover gépkocsi tulajdonosa, aki kész a közlekedési helyzettel kapcsolatos információk megosztására, IOTA nevű virtuális fizetőeszközt kaphat ajándékként. A rendszert az autógyártó és az IOTA Alapítvány közösen fejleszti. A digitális pénz előnye, hogy a tranzakciós sebessége miatt kifejezetten a dolgok internete alkalmazásokhoz készült.

A Jaguar Land Rover szerint az IOTA segíthet abban, hogy sikerüljön elérni a "zéró károsanyag-kibocsátás, zéró balesetek és zéró torlódások" célt. Mindegyik járművet felszerelik egy okospénztárcával, amellyel egyrészt jelezhetők lesznek a kátyúk és a lassú forgalom vagy a dugók, másrészt a kriptovalutával befizethetők lesznek a parkolási vagy felöltési díjak. A cég néhány autót már felszerelt a technológiával tesztelési célokra és munkatársaik jelenleg is azt próbálgatják, hogy mennyire alkalmazható a megoldás a mindennapok során. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a technológia mikortól kerülhet a sorozatgyártású modellekbe, viszont becslések alapján 2025-re 75 milliárd eszköz lesz összekötve az IOTA-hálózattal és közöttük sok lesz a gépkocsi is.

Dominik Schiener, az IOTA alapítója azt hangsúlyozta, hogy a virtuális fizetőeszköz platformoktól független és ezáltal bármely vállalat használhatja. A Jaguar és a Land Rover járművek tulajdonosai ugyanakkor akár BMW-tulajdonosoknak is küldhetnek majd a digitális pénzből, feltéve, ha a német gyártó autói is kínálni fognak a jövőben hasonló funkciót.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!