Berta Sándor

Ujjlenyomat-szkennert épít új autótípusába a Hyundai

A megoldásnak köszönhetően feleslegessé válik a slusszkulcs.

Az autógyártó úgy döntött, hogy a jövő esztendő első negyedévében piacra dobandó Santa Fe nevű modelljét szereli fel először az általa kifejlesztett ujjlenyomat-szkennerrel. Így lehetőség lesz arra, hogy az ajtókat ujjlenyomat segítségével lehessen kinyitni, illetve lezárni. A társaság által megalkotott új technika lehetővé teszi, hogy a vezető slusszkulcs nélkül zárja le és indítsa el a gépkocsiját.

Ahhoz, hogy a jármű zárolását feloldják, a sofőrnek az egyik ujját az ajtó kilincsére kell tennie. A rendszer ezután azonosítja a titkosított ujjlenyomat-információkat és átadja az autó irányítását. Lehetőség van arra is, hogy a vezető egyszerűen, egyetlen gombnyomással beindítsa a motort. Mindez annak köszönhető, hogy a gombot is ellátták ujjlenyomat-szkennerrel. Az ujjlenyomat segítségével a gépkocsi beállításai is személyre szabhatók. A jármű ötvözi a sofőr preferenciáit az ujjlenyomat-adatokkal és automatikusan az adott vezetőhöz igazítja az ülés pozícióját, illetve a visszapillantó tükrök szögét.

Albert Biermann, a Hyundai kutatási és fejlesztési részlegének vezetője kijelentette, hogy a jövőben azt tervezik, hogy általánossá teszik a technológia alkalmazását, aminek köszönhetően lehetővé tehetik számos olyan új funkció kidolgozását, amelyek a sofőr igényeihez igazodnak. Biermann közölte, hogy a technikájuk sokkal biztonságosabb, mint a hagyományos slusszkulcsok, beleértve az okoskulcsokat is, és nagy figyelmet fordítanak a hamisítás kizárására. A vállalat a jövőben más modelljeibe is integrálni akarja az ujjlenyomat-szkennert, de azt egyelőre nem árulta el, hogy melyek lesznek azok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!