HENT hírlevél

A kalózpéldányok sokat ártanak a könyvkereskedelemnek

A kiadókra és a kereskedőkre ugyanaz a veszély leselkedik, mint a zeneiparra, miután a világhálón ingyen is le lehet tölteni a legtöbb kasszasiker könyvet.

Az interneten a múlt év végén mutatkozott be egy letöltő honlap, amelyen már 38 ezer főként német nyelvű regény hozzáférhető. Havonta állítólag másfél millió kötethez jutnak hozzá ily módon az érdeklődők. A kereslet akkora, hogy az üzemeltető korlátot szabott: naponta csupán 150 letöltést engedélyez, és hogy a választékot szélesíthessék, a jövő hónaptól a bejegyzett felhasználóknak 10 eurót kell fizetniük. Cserében három hónapon keresztül tetszés szerint válogathatnak a művek között.

Egyre nagyobb a felháborodás ennek nyomán a kiadók, a szerzők és a könyvesboltok tulajdonosai között, és azt sem lehet tudni, pontosan kik állnak a webes szolgáltatás mögött. A szerver valahol Ukrajnában működik. A német jogosultak megbízták a szerzői jogsértések felderítésével foglalkozó szervezetet (GVU - Gesellschaft zur Verfolgung von Urheberrechstverletzungen), hogy lépjen fel a honlappal szemben. Utóbbi szervezet - nem kis erőfeszítések árán - már térdre kényszerítette a Kino.to-t, a dél-csendes-óceáni Tongán bejegyzett kalózoldalt, amely a német nyelvterület legnépszerűbb filmmegosztójának számított, napi több százezer látogatóval. A tongai hatóságok nem voltak hajlandók segítséget nyújtani az illegális tevékenység felszámolásához, de a rendőrség végül több házkutatást hajtott végre Németországban, Spanyolországban, Franciaországban és Hollandiában, és így kézre kerítette az oldalt üzemeltető csoport több tagját, akiket azóta szabadságvesztésre ítéltek.

A könyvletöltéseket kínáló portált az osztrák lap nem nevezi nevén. Okultak abból, hogy előzőleg két újság ellen is büntetőeljárást kezdeményeztek a hatóságok, mondván: a weboldalról készített cikkekkel, az azokban való megnevezésével népszerűsítették az illegális oldalt az olvasóik körében, így részesként segítette a szerzői jogok megsértését. Az interjúkban az illegális platform részéről arra hivatkoztak, hogy ők a kiadókkal együtt szerettek volna működni, de ezt a kiadók elutasították. A Die Presse megjegyzi, hogy Németországban az e-könyvek aránya jelenleg csupán 10%-ot tesz ki a könyvek összforgalmán belül, ami két év múlva már 16,2%-ra emelkedik az előrejelzések alapján. A zeneművek tömeges illegális felhasználása a zeneipart új üzleti modellekre való átállásra kényszerítette, ez a könyvipar számára is intő jel és példa kell, hogy legyen.

Az osztrák kiadók szövetsége, akik az illegális oldalak elleni fellépésben együttműködnek külföldi partnerszervezeteikkel, a felvilágosításra fókuszál, álláspontjuk szerint világossá kell tenni, hogy a könyvek értéket képviselnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csimmasz #13
    Na ez viszont az igazi parasztság, ugyanis nincs gyártási költség se az e-könyveknél vagy akármilyen digitális tartalomnál, de az extra profit nem a szerzőnél csapódik le szerintem, ráadásul ezért nem versenyképes a kínálatuk és ezért van még warez bőven.

  • Ferrer #12
    Na pont ezekről beszéltem. Nincs az rendben, hogy a kiadók kegyeire vagyunk bízva az e-könyvekkel, és ezért nem másolhatjuk, nem adhatjuk el / kölcsönbe / ajándékba, de a legpofátlanabb, hogy nem is tölthetjük le x (bizonytalan) alkalomnál többször. Meg kíváncsi lennék, 50 év múlva mi fogja olvasni pl. az Amazon rejtélyes formátumait.
    Ennek ellenére a vicc, hogy árban ugyanannyi mint a papírkönyv, holott nem is vettünk semmit gyakorlatilag (csak egy bérlési jogot legfeljebb)
  • ManoNegra #11
    MIndkét adathordozó megsemmisülhet, nem tudom, mitől képviselne több értéket egy papír alapú könyv egy digitálisnál.

    Ez igaz, de egy papíralapú könyv olvasásához nem kell más, csak napfény. Azt el tudod olvasni száz év múlva akár elektromos áram nélkül is, amikor lehet hogy már azt sem fogják tudni, mi fán terem a pdf, mobi, prc és társai.
  • csimmasz #10
    Az ismerőseim közül sokan a sorozatokat letöltik, és streamingen nézik az esti filmjüket.
    Mindamellett természetesen TV-znek is de egyre kevesebbet.

    Még is mi a franc van a TV ben?
    Az idióta Gárspár család meg hasonló szemetek.
    Minden értelmes műsor megtalálható a neten is még hiradók is meg bármi.

    Streaming en akkor nézed a műsorod amikor akarod, nem amikor épp adásban van.

  • Narxis #9
    A tévénél érdemes lenne azt is eldönteni, hogy mire gondolunk. Nekem a tévé már régóta csak egy nagy képernyős műszaki cikket jelent nem pedig a kábel vagy műholdas csatornákat.
  • Narxis #8
    Nem fog eltűnni de jelentősen csökkenni fog a papírkönyvek bevétele. Olyanok fogják megvenni akik kifejezetten a fizikai formája miatt akarják, ezek lehetnek gyűjtők vagy szimplán ahhoz ragaszkodó emberek. Azonban aki csak olvasni akar, szimpla tartalomfogyasztó az az egyszerűbbet és/vagy olcsóbbat választja, nem érdekli más. Egyelőre nálunk az e-book még gyerekcipőben jár mert jogi korlátozások, viták nehezítik a terjesztését.
  • csimmasz #7
    A papírkönyvnek szerintem sem tűnnek el, mert van egy fajta hangulatuk, nem is ezt állítottam, de 20 év mulva én szeretném látni, hogy játszol le egy cd-t, dvd-t.

    Minek vegyek akármilyen adathordozót ha a TV, vagy a set top box távirányítójával a elérek szinte minden tartalmat film, zene, akár hangoskönyv?

    Mindenképp ez a jövő, kényelmetlen a fizikai adathordozókkal vacakolni, vagy a szar tv műsorokon idegeskedni.

    Vannak akik kötődnek nem csak a könyvekhez de bakelit, cd, dvd, stb ezeknek mindíg marad dobozos változat de mejd egyre drágábban.

  • Narxis #6
    A mozi tényleg idejétmúlt. A színház viszont nem mert az egészen más kultúrát képvisel. A színház egyedisége az élő szereplésben rejlik.

    A tévé jobb a mozinál szvsz hiszen inkább nézek egy kisebb képernyőt de az akkor tűéles képet ad mint egy bazi nagy vásznot sok hangoskodó büdös emberrel összezárva. A streaming megint egy más műfaj az nem veszélyezteti a tévét.
  • Ferrer #5
    Miért? Ezek azért nem tűntek el, mert vitathatatlan előnyeik vannak a többihez képest. Ugyanezért nem fog eltűnni a papírkönyv sem. (időtállóság, hordozhatóság, olvashatóság, tipográfia)
  • csimmasz #4
    Te kevered a szezont a fazonnal.
    Miköze a mozinak a szinházhoz, vagy a tv hez, teljesen különböző dolgok de a némafilmet megölte a hagosfilm, és ha nem figyeltél volna a torrentre pl, az emberek egy nagy hányada letölti amit megakar nézni.

    Ha lesznek ajánlatok legálisan a tv helyett és ezt egy egyszerű ember is megteheti mint a youtube-on akkor meglátod az is krizisbe lesz.

    Én pl csak este lefekvés előt egy fél órát nézek tv-t elalváshoz amgy meg streaming vagy letöltés, esetleg mozi az arra érdemesebb filmek.

    Te nagyon nem látod mi történik körülötted.


    A kodak biztos a jólmenő papírkép üzlet miatt adta fel azt a részleget.