Berta Sándor

Nem tudja senki ellenőrizni az NSA tevékenységét

William Binney testközelből élhette át, hogy mire képes az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA), hiszen korábban az NSA műszaki igazgatójaként dolgozott.

Az amerikai titkosszolgálatoknak jóval több lehetőségük van arra, hogy információkat gyűjtsenek az állampolgárokról, mint a Gestapónak, a KGB-nek vagy a Stasinak valaha volt. Binney szerint a terroristák követéséhez nincs szükség 300 millió amerikai polgár lehallgatására, a valódi cél az, hogy hatalmat lehessen gyakorolni az emberek felett. A szakembert még ebben a hónapban meghallgathatja az USA Kongresszusa. Binney matematikus, több mint 30 éven át dolgozott a hivatalnál, különböző pozíciókat töltött be, legutóbb műszaki igazgató volt. Miután kiderült, hogy a hivatal amerikai polgárokat is megfigyelt, távozott az NSA kötelékéből és a birtokában lévő információkat nyilvánosságra hozta.

"Az NSA tud a mostani beszélgetésről is. Természetesen elolvassák az e-maileket és az újságírók leveleit is. Nem azóta, hogy kapcsolatba lépnek velem, hanem a riporterek kommunikációját eleve nyomon követik. Érdekli őket, hogy kivel telefonálnak vagy leveleznek és mi után kutatnak a világhálón. Ezután megvizsgálják, hogy mit tudhatnak az informátoraik, ugyanis így derítik ki, hogy az újságírók miről akarnak legközelebb írni. Ezt egyszerűen tudom. Ezt csinálja az ügynökség a 2001. szeptember 11-i merényletek óta. De más kiszivárogtatók is alátámasztják ezt, mert látták a bizonyítékokat. Nem érzem, hogy követnének, de tudom, hogy figyelnek. Pontosan ez az oka annak, hogy nem titkosítok semmit."

"Minden alkalommal barnaingesekről beszélek, a Fehér Ház, a Gestapo, a KGB vagy a Stasi barnaingeseiről. Nem félek attól, hogy megismétlődik a 2007-os esemény, amikor a Szövetségi Nyomozó Iroda behatolt a házamba, ugyanis pontosan tudom, hogy az FBI nem volt elragadtatva attól az ötlettől, hogy az NSA apródja lett. Az ellenem akkor felhozott vádak hamisak voltak, ezt ma már pontosan tudja az FBI. El akartak hallgattatni, mert az amerikai polgárok elleni titkos és illegális Stellar Wind nevű program ellen akartam fellépni. A törekvésük nem vezetett eredményre, mert még inkább felemeltem a szavam."


"Elpusztítják az ország vázát és az államformáját. Ez fenyegetés a demokráciára nézve. Csak nagyon kicsi választ el minket a totalitárius államtól. A kormány már minden polgár kapcsán rendelkezik információkkal és csak idő kérdése, hogy mikor lépik át a határt. Az a különbség a KGB-vel, a Stasival vagy a Gestapóval szemben, hogy az amerikai titkosszolgálatok nem széles körben használják az információkat, hanem szelektív módon. De fennáll a veszélye annak, hogy ez megváltozik és átlépik a határt. Amennyiben az emberek kezébe hatalmat adunk, akkor azt használni is fogják. Ez a természetükben van. Az NSA a világ összes polgáráról gyűjt adatokat. A globális internetforgalom 80 százaléka az Amerikai Egyesült Államok kábelein keresztül zajlik és az NSA hozzáfér az összes adathoz. Mindent eltárol, ami a kezébe kerül. Az amerikai titkosszolgálatoknak sokkal jobb lehetőségeik vannak arra, hogy a polgárokról információkat szerezzenek, mint a KGB-nek, a Stasinak vagy a Gestapónak valaha. Szinte minden órában képesek kitalálni, hogy az emberek mit csinálnak. Ennek hátterében az áll, hogy hatalmat akarnak gyakorolni az emberek felett. Ez a titkos terv az amerikai kormány Big Data kezdeményezése mögött" - állítja az NSA volt műszaki igazgatója.

William Binney hozzátette: bárki elhiszi azokat a híreket, miszerint az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatalának nehézségeket okoz ennyi adatot eltárolni? Akkor miért épít az NSA Utah szövetségi államban egy 93 000 négyzetméter területű komplexumot? Ma 1 terabájtot el lehet tárolni egy fél hüvelykujjon. Ez 250 millió A4-es oldalt jelent. A tárolási lehetőségek nem akadályozzák a megfigyeléseket. Amennyiben több tárhelyre van szükség, akkor további szervereket vásárolnak.

A Stellar Wind program, amelynek keretében az NSA belföldön gyűjt adatokat az amerikaiakról külön van választva a terroristák elleni belföldi és külföldi programoktól. Mindenki azt akarja, hogy a terroristákat felderítsék és üldözzék, de ez nem jelenti azt, hogy akkor a 300 millió amerikai polgárt is le kell hallgatni vagy megfigyelni. Erre nincs is szükség. Minden céget arra kényszerítenek, hogy adja ki a birtokában lévő adatokat. Az AT&T például a Narus eszközeit közvetlenül a kábelei mellé telepítette, így azok közvetlenül az NSA szervereibe jutnak el.

"Mondok egy példát. Azok a bírósági dokumentumok, amelyek a hivatalt felhatalmazzák arra, hogy minden adatot megkapjon a Verizontól a BR 13/80-as jelöléssel vannak ellátva. A BR a business records szavakra utal. A 80 jelöli a Verizont. Mindez azt jelenti, hogy az óriáscég mellett további 79 távközlési társaságnak, internetszolgáltatónak vagy hitelkártya-cégnek kell az információit átadnia. A telefontársaságok 2001 óta az amerikai állampolgárokkal kapcsolatos 3 milliárd adatcsomagot továbbítottak az NSA felé. Mindent összegyűjtenek, amit csak lehet."

"A hivatal adatbázisát szerződéses vállalatok üzemeltetik és tartják karban. Ők gondoskodnak arról is, hogy a használt szoftverek működjenek. Ezek a cégek világszerte megbízásokra vadásznak. Nagyon könnyen betekinthetnek abba, hogy mit csinálnak a vetélytársaik, vagy megvesztegetik őket azért, hogy adatokhoz jussanak. Az NSA nem tudja lekövetni, hogy ki mit csinált a rendszerrel. Természetesen vannak naplófájlok, amik ezeket a dolgokat dokumentálják, de az ügynökség munkatársai nem tudnak mindenre gondolni. Normális esetben a másodperc tört része alatt tudniuk kellett volna arról, hogy Snowden dokumentumokat tölt le, de nem vették észre. Egyszerűen buták." - fejtette ki a szakember.

A korábbi vezető elmondta azt is, hogy mindig más kormányszervezeteket vagy külföldi partnereket láttak el információkkal. A feladatuk és a felelősségük az amerikai kormány támogatása volt. A titkosítás nem jelent védelmet: minden olyan személy vagy társaság, amely professzionálisan akar titkosítási programot működtetni az USA-ban, köteles a részleteket megosztani az NSA munkatársaival. Vagyis a kormány ismeri az adott algoritmust, a titkosító szoftverek tehát nem segítenek. A hivatal egyébként fizet külföldi vállalatoknak azért, hogy különböző adatokhoz férhessen hozzá. Amennyiben pedig nem az NSA, akkor a CIA fizet. Binney ezzel kapcsolatban részleteket nem árult el, de közölte, hogy az információk globális felvásárlása komoly veszélyt jelent mindannyiunkra nézve.

Az ügynökség adatbázisában minden telefonbeszélgetés, e-mail és egyéb üzenet összes adat el van tárolva. Amennyiben valaki ezeket látja, akkor a hivatal adatgyűjtésről beszél, de a valóságban arról van szó, hogy ezeket az információkat kiválasztották. A keresésekhez használható "joker"; amennyiben valaki megadja az NSA rendszerében azt, hogy 202*, akkor megkapja az összes adatot minden 202-vel kezdődő washingtoni telefonszámmal kapcsolatban. De ha azt írja be, hogy *@verizon.net, akkor az összes adathoz hozzájut a Verizon.net rendszeréből. Régen ehhez szükség volt bírósági végzésre, de sok esetben nem volt ilyen engedély. Egyes alkalmazottak elismerték, hogy a feleségük után kémkedtek, arra voltak kíváncsiak, hogy a párjuk félrelépett-e. Kereken 50 000 olyan jogsértés volt, amikor személyek adataihoz bírósági engedély nélkül fért hozzá az NSA.

"Az ügynökséget azért nem állították le, mert nincs egy normális felügyelet. Ugyan a titkosszolgálati bizottság és a bíróságok azt állítják, hogy ők látják el a felügyeletet, de ez egy vicc. Semmilyen felügyeleti joguk nincs, az NSA és az FBI őszinteségétől függenek. Amennyiben a két szervezet nem az igazat osztja meg velük, akkor nincs lehetőségük a dolgok megismerésére vagy a jogsértések bebizonyítására. Már ma is lehetőség van arra, hogy az e-mailek, a telefonbeszélgetések, a hitelkártya- és a földrajzi információk alapján nagyon pontos képet kapjunk minden egyes emberről. Képzeljük el, hogy egy algoritmus néhány óránként automatikusan létrehoz mindenkiről egy profilt. Ez a jövő, efelé haladunk. Amennyiben ez megvalósul, akkor mindenkit meg lehet majd figyelni. Még az a szerencse, hogy ehhez a kérdéshez a fiúk rosszul álltak hozzá, így, ha folytatják azt, amit eddig csináltak, akkor még 20 évre lesz szükség."

"Én voltam az egyetlen a hivatalban, aki az automatikus elemzésekkel foglalkoztam. Néhány esztendővel ezelőtt kifejlesztettem egy rendszert, de az NSA gondoskodott arról, hogy felbontsák a szerződésemet azzal a céggel, amelynek dolgoztam és a projektet lerombolják. Akkor lettem kiszivárogtató, amikor láttam, hogy szisztematikusan megsértik az amerikai polgárok alkotmányos jogait. Ennek a folyamatnak nyolc éven keresztül, 2001 és 2009 között megpróbáltam véget vetni. Beszélgetéseket kezdeményeztem az ügynökségnél, a minisztériumban és a Kongresszusban is. Amikor ezután hamis vádakra hivatkozva megvádoltak és megrohamozták a házamat, hogy elhallgattassanak, világossá vált számomra, hogy ezek az emberek annyira korruptak, hogy a közvéleményhez kell fordulnom." - hangsúlyozta végül a szakember.

William Binney korábban azt nyilatkozta, hogy a megfigyelési programok hátterében a pénz áll és rendkívül sokan lettek milliomosok a piszkos módszereknek köszönhetően. Ő számolt be az NSA új, kétmilliárd dollárba kerülő adatelemző központjáról is, amit Utah államban hoznak létre és amely legalább 100 évig (!) képes eltárolni a kommunikációs információkat. Részt vett a ThinThread nevű szoftver kifejlesztésében és beszámolt arról, hogy csak az AT&T naponta több százmillió adatcsomagot ad át az NSA-nak. A ThinThread fejlesztésekor a program percenként 20 terabyte információt elemzett ki, ma már ez a mennyiség 5 petabyte.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #57
    A foszerrol aki a kepen van csak annyit.
    Egy ekkora koponya mint emberunk elore kene lassa legalabb minimalsian hogy mire fogjak hasznalni a politikusok a cuccat vagy emberismeretbol 0.
    Mossa kezeit jatsza hogy o nem sejette mi lesz.
    Ugyan mar.
    Dol a szar aztan nincs neki hozza papir..
  • csimmasz #56
    Te olvasod is mit írnak előtted?

    Macropus Rufus két parasztot írt le akik szartak az öregasszonyra,mire majdnem meghalt, erre írtam, hogy ilyen rohadékok mindenhol vannak.
    A csecsemős példát valóban kifejthettem volna ebben igazad van de mindegy.

    A többi amit írtál elég távol áll a témától itt a felelőtlen meg lelkiismeretlen EÜ dolgozók azok a rohadékok.

  • Molnibalage #55
    Egy másik ismerősömnek meg a felesége embóliában halt meg. 43 éves volt asszem, semmiféle kórelőzménye nem volt. Este legfeküdt aludni egy átlagos nap után és reggel nem ébredt fel...

    Mivel egy kórházban statisztikailag sok beteg fordul meg, az estek néha véletlenszerűen feltorlódhatnak. A repcsiknél is volt ilyen, 1997 közepén az USAF-ot példátlan katasztrófa sorozat súlytotta. Alapos és hossz vizsgálat során semmi fundamentális problémát nem találtak, egyszerűen a statisztika átlag borult fel rövid időre.

    A "rohadékok" dolgoznának, akkor nem azt látnád, hogy egy esetben kiugró volt a halálozás hanem azt, hogy állandóan...
  • Molnibalage #54
    Sajna ilyen rohadékok mindenhol vannak, itt nemrég volt vagy 5 csecsemő halál amit nem tudnak megmagyarázni, ehez hasonló gondatlanságok is előfordulnak annak ellenére, hogy a fizetések és az ellátás szinvonala is magasabb.

    Tehát az ügy részleteiről semmit nem tudsz és nem is tudhatsz, de azért egyből rohadékozol. Ember, te aztán nem vagy semmi...

    Az orovostudomány sem mindentudó. Repülőgépszerencsétlenségből is volt egy rakás, ahol a kiváltó legvalószínűbb okot sem tudták megállapítani, pedig emberkéz alkotta szerkezetről van szó. Számtalan olyan haláleset is van, aminek okát boncolás sem tudja kideríteni. Pl. egy átlagos 33 éves ember nem hal meg szívrohamban. Egy ismerősöm faterja mégis meghalt. A boncolás megállapított, hogy szívroham, de azt, hogy mégis mitől lesz egy egészséges 33 éves embernek szívrohama, azt nem. Vannak olyan dolgok, amiket tudományos úton nem lehet kideríteni. Ez vagy elfogadod vagy nem...
  • csimmasz #53
    Sajna ilyen rohadékok mindenhol vannak, itt nemrég volt vagy 5 csecsemő halál amit nem tudnak megmagyarázni, ehez hasonló gondatlanságok is előfordulnak annak ellenére, hogy a fizetések és az ellátás szinvonala is magasabb.

    Sajna kell hozzá néhány letöltendő és néhány igazgatói elmozditás mire ezeket komolyabban veszik.

    Amit elbasztak otthon de nagyon az a vizit díj.
    Itt ugy hívják ticket és mindenki fizeti, igaz nem a sima háziorvosnak hanem a vizsgálatok miatt és elég szép pénzek is ki kerekednek, DE!

    Minden vitsgálat elérhető, meg is kérhetem, a korházak tiszták jól felszereltek, az egészség ügyre nem sok lehet a panasz északon.

    Viszont ennek ára van, és valakinek meg kell fizetni, egy röntgen kb 15€, egy MR 30€, egy specialista, 25€, vérvétel 10-100€.
    A havi átlag bér 1-10 százaléka de nem kell 2-3 havi fizetésnyi hálapénzt adni ahhoz, hogy föl ne vágjanak mint egy malacot, vagy hagyjanak fölfordulni mert a doki nem kapott semmit meg az ápolók sem.
  • Macropus Rufus #52
    konkrétan az Uzsókyban történt. Nem influenza, hanem egy közönséges UH vizsgálat.
    Idős nénit letolták az kórteremből, csak az agyhalott betegtologató az oxigénjét hagyta fent a néninek (az ágyban oxigént kapott 24-ben). Nem kellett nagy logika hozzá, hogy az ember kisakkozza ebből baj lesz. Jött is ahhogy kell: a néni nem kapott levegőt. Senki nem mozdúlt rá, hogy kapjon. A betegtologatók jól elbeszélgettek nem egészen másfél méterre a nénitől. Aki segítséget kért, mert nem kap levegőt. Én kérdeztem a két barmot, hogy esetleg segítenek vagy megvárják míg megfullad. Válasz: mit csináljak vele? Ültesem a másik beteg ülébe (értette az alatt, hogy az UH lévő beteg ölébe) . Mondom nem, de ha a hölgynek baja lesz, akkor én fogom magát feljelenteni a rendőrségen foglakozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés címével (ha meg hal, akkor foglalkozás körében elkövetett haláltokozó gondatlan veszélyeztetés a vád,a mi alsó hangon is legalább 5 év sitt). Ekkor feláltak és elmentek, a nénit meg otthagyták, fuldokolva. Erre az édesanyám elkezdte legyezni az arcát, hogy legalább valami eljusson hozzá a levegőből, én meg elmentem jelezni az ügyeletes növérnek, hogy gond van. Válasz: a betegápolók tudják mit kell tenni. Igeeen? És hol van az a gét geci, mert megölöm őket ha visszajönnek.(ez kb. így hangzott el, de a sok káromokdástól megtisztítottam a dolgot) Erre már dokinő is érdeklődö lett, hogy mi baj. Amikor látta, hogy a hölgy szeme már karikásodik és inkább hófehér mint emberszínű, egyből lett betegtologató, egyből bekerűlt az UH és egyből meg lett vizsgálva. Én azért közöltem a betegtologatóval, hogy a kedves kurva anyját szivassa itt meg és tiszta szívemből kívánom neki és a kedves családjának, hogy fulladásos haláluk legyen.

    Ez egészen pontosan 2013. 09.06-án délelött történt az Uzsóky UH szobája elött. Az ott ülö betegek meg simán hagyták volna, hogy a nő meghaljon. Ennyit az empátiáról. Szóval összegezve: itt nemhogy influenzába fogsz meghlani, hanem egy közönséges UH vizsgálatra várás közben a folyosón úgy, hogy akire rá vagy bízva az leszarja a dolgot, az ügyeletes doki dettó, és még a betegek is el fognak fordúlni...
  • Macropus Rufus #51
    "Ezeket az embereket kiszakították a természetesen élőhelyeikről, gyökértelenné váltak. Nem azért történt mindez, mert a fekete afrikaiak pénzéhesek voltak..."

    debizony, hogy azért. Amikor a törzsi háborúban az egyik fél vesztett, akkor a női mentek a győzteshez és a harcos férfiak meg mentek a kereskedőknek, akik akkortájt mindennel foglalkoztak amiben pénz volt. Tehát ezek nem emberkereskedők voltak, hanem azzal is foglakoztak. Sajnos a néger rabszolgák nagyon nagy többsége egy másik néger álltal lett eladva a fehéreknek. Ez ilyen 1xü. Nem kell mindíg a fehérebert szidni. A fekete még arra sem képes, hogy beismerje: ő a negroid raszba tartozik. Inkább afroamerikáznak. Kár, hogy ilyen rasza nincs az emberi fajnak...

  • csimmasz #50
    Vagy a realitásban élnek.

    Persze, hogy nem kényszeriti senki, hogy "külföldinek adja ki, de munkahelyen volt sok per mert nem akarták fölvenni a szineseket.
    Sőt mivel itt szointe mindenki közvetitő ügynökségen keresztül adja ki amikor már a 10. marokkóit hozza az ügynök de fehéret egyet sem, akkor előbb utóbb ki fogja adni valamelyiknek aki lehetőleg melózik.

    Persze ez megtörténik fehérekkel is a házat akitől béreltem annak egy calabriaival volt hasonló esete.
  • Molnibalage #49
    Sakcok, azért túlzásba nem kéne esni. Senkit nem láttam még, akit köteleztek volna, hogy "márpedig arabnak adod ki" a lakásod.

    Egyesek túl sötéten és rohadtul sarkosan látják a világot...
  • csimmasz #48
    Természetesen, ezt mondom, itt a ló tuloldalára kerültünk a fenenagy "mostaztán mindenégertmegmentünk" modszerekkel.
    Azonnal rákiáltják valakire a rasszizmust ezért mindenki lassan a nem fehérek seggit nyalja.
    Az is igaz, hogy erről az EU tehet, pénzt folyósitanak a tagországok Olaszországnak, az emigráció kezelésére, vagyis inkább fizetnek azért, hogy Olaszba tartsák őket, ,ebből nagyon sok a kormány vagy valamilyen bizottság tagjai, meg az ismeretségi körük igen jól profitál.
    A multkor a Franciák küldték vissza őket az Olaszokhoz mondván a tartozkodási engedélyük nem érvényes csak Olaszországban, de mivel az EU szabad mozgást biztosít ezért ebből is botrány volt.

    Meglátjátok a bevándorlásnak még meg lesz a következménye, már most sok Olasz nem talál munkát és nem tud miből megélni de a bevándorlók a segélyeket és a szükséglakásokat ugyan úgy megkapják.
    Van gáztámogatásuk, albérlethez kapnak támogatást és ha gyerek van akkor még vagy 2-3 apróbb.

    Én ha nem találok munkát akkor semmit sem kapok, mivel vállalkozó vagyok, hiába fizettem egy vagyont adóba, én és a hozzám hasonlókra tesznek, old meg valahogy, gondolják.