Berta Sándor

Néhány kattintás a válás Dániában

Közigazgatási reform keretében jelentős mértékben leegyszerűsítették a skandináv országban a válást. A cél az volt, hogy minél egyszerűbben szakíthassanak egymással a házaspárok.

A országban jelenleg a házasságok 42 százaléka végződik válással. Ez az arány még soha nem volt ennyire magas és világviszonylatban is az egyik legmagasabb. Nemrég elfogadták az új válási törvényt, amely immár lehetővé teszi, hogy a dán házaspárok az eddiginél sokkal egyszerűbben, akár hivatalos ügyintézés és ügyvédek nélkül, csupán az interneten keresztül, mindössze néhány kattintással jogilag szakíthassanak egymással.

Az online válás egy, az adóbevalláshoz és más hivatalos ügyekhez alkalmazható elektronikus azonosítószoftver segítségével hajtható végre. Amennyiben a két fél minden részletben egyetért, nincs semmilyen vagyoni vita, gyerek láthatás vagy hasonló bonyolult megosztási kérdés, akkor akár az otthoni számítógép előtt ülve tehetnek pontot a közös életükre. Ehhez elegendő bejelentkezniük, néhány szót beírniuk és az egérrel kattintaniuk. Ezután csak az állami visszajelzést kell megvárni és a válás hivatalosnak tekinthető.

Az eljárás jóval gyorsabb lenne az eddigi folyamatnál, főleg azért, mert eddig a válási szándék jelzése után minden párnak várnia kellett legalább hat hónapot, hogy meggondolják-e magukat vagy sem. Ezt a rendelkezést azonban a kormány eltörölte. A gyorsabb válásnak ugyanakkor ára lesz, az eddig 500 helyett 900 dán koronát kell majd fizetniük a házaspároknak. A törvénymódosítást bírálták az ellenzék mellett a papok, a válóperes ügyvédek és a párkapcsolati tanácsadók is. Ingrid Ann Watson, a Dán Válási Tanácsadó Egyesület párkapcsolati tanácsadója azt nyilatkozta, hogy az online eljárások miatt rendkívül gyorsan emelkedhet majd a válások száma.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fonak #14
    Az iszlámban eddig is könnyű volt, 3x kell kimondani, hogy "elválok tőled", és kész. Ja igaz, csak a férfinak...
  • felemelő #13
    "Ennyi erővel be is szüntethetik a gecibe a házasságot."

    Talán ha nem érzelmi vagy vallásos alapon közelítenénk (az változatlan maradhat minden párnál, az a belügyük, abba az állam [jobb helyeken] bele sem akar szólni) hanem államigazgatásiból, akkor minden érthető.

    Az esküvő (jogilag) egy közjegyzőhöz hasonló feladatú ember előtt kijelentett (szerződésileg életbe lépő) jogegyezség.
    A válás [normális helyen, ahol az állam nem terjeszkedik túl a feladatán!] ennek reverse művelete, a szerződés felbontása.
    Ami ugye ha nincsenek bonyodalmak (van megegyezés a gyerekek, a vagyon stb körül), akkor szintén csak egy adminisztrációs rutinfeladat.

    Az ilyesmi meg miért is ne lehetne elektronikus közigazgatásban?
  • Xellos999 #12
    Ennyi erővel be is szüntethetik a gecibe a házasságot. Végülis mi a szarnak család...

    Komolyan eszem-faszom megáll a sok hülyén.
  • Tetsuo #11
    Pont az a lényege, hogy ne vegyuk komolyan a házasságot és semmit, ami tradicionális értéket hordoz vagy alapveto, igazi kozosséget teremt.
    Liberalizmus.
    Ráadásul az emberek tobbsége - foleg a nyugati társadalmakban - egyáltalán nem tud felelosségteljesen gondolkodni. Az érzelmi fejlettség is visszamarad egyre inkább.
  • Narxis #10
    Felnőtt emberek, joguk van hozzá. Egyébként szerintem nem lesznek ettől könnyelműbbek.
  • Zoliz #9
    Kérdezd csak meg a kormányod vajon hány édes(bér)anya dobja át a gyerekét a teremtő apának és örömmel fizeti tartásdíjat. A lehetőség adott, de pár százálékban fordul elő ilyen eset Magyaroszágon ami elenyésző, azaz nem is létezik.
  • nextman #8
    Ennyire konnyunek azert nem kellene lennie. Valakinek rossz kedve van epp, akkor elvalik majd?
    Nem jo megoldas.
  • KopaszIsten #7
    "A törvénymódosítást bírálták ... a válóperes ügyvédek és a párkapcsolati tanácsadók is."

    Jellemzően a hiénák, akik más bajából élnek...

    "...az online eljárások miatt rendkívül gyorsan emelkedhet majd a válások száma."

    És akkor mi van? De most komolyan? Ha nem boldogok együtt, akkor inkább váljanak el, mint hogy tönkre tegyék egymás életét. Választani kellene körültekintően, és akkor nem lenne ennyi boldogtalan házasság.
  • qrd0xQSt2rdvnu #6
    Alapvetően az a gond, hogy rohadtul felborultak a társadalmi szerepek. A nőknek érzelmi kötődés kell, de ezzel az új világrenddel elfajultak a dolgok: azonnal akarnak ismerkedni, azonnal bebiztosítani magukat, azonnal biztosak akarnak lenni abban, hogy tökéletes férfit fogtak ki. De a nőnek ehhez időre lenne szükség, anélkül meg csak a felszínes ítélet marad az első pillanattól kezdve. Nem csoda, ha annyi a szar párkapcsolat, ha olyan sok a szakítás és válás!
    Hölgyeim! Tessék egy picit komolyabban venni az ismerkedést és nem azonnal lenézni a férfiak 99%-át, csak mert nem hasonlít már első blikkre tökéletesen a belétek táplált ideálra! Saját magatok álltok a saját boldogságotok útjába.
  • qetuol #5
    a béranyának nem fizetsz tartásdíjat, a béranya nem neveli a gyereket, hanem kihordja. a gyerek meg nem feltétlenül az anyánál marad válás esetén, ha a felek úgy egyeznek meg, hogy az apánál, akkor az anya fizet tartásdíjat.