Hunter

Képek kiolvasása közvetlenül az agyból

Az agy MRI felvételeinek egy matematikai modellen keresztüli elemzésével lehetővé vált a gondolatok minden korábbinál pontosabb rekonstrukciója.

A funkcionális MRI letapogatókat elsődlegesen a különböző feladatok elvégzése során aktívvá váló agyterületek felderítéséhez használják a kognitív kutatásokban, a hollandiai Radboud Egyetemen azonban tettek egy további lépést is, a letapogató adataiból azt is meg tudják állapítani, hogy a tesztalany mit látott.

A kutatók "megtanították" modelljüket, hogyan felelnek meg az agyletapogatások kis 2x2x2 milliméteres egységei, az úgynevezett voxelek a pixeleknek, melynek köszönhetően rekonstruálhatóvá vált az egyén által látott kép. Az eredmény még korántsem egy éles kép, csupán egy homályos foltokból álló minta. A tanulmányban a kutatók kézzel írt betűket használtak. "Ezt követően valami újat csináltunk. Előzetes tudással ruháztuk fel a modellt, megtanítottuk vele, hogyan néznek ki a betűk. Ez nagyban fokozta a betűk felismerését. A modell összehasonlítja a betűket, megállapítva melyik felel meg leginkább a homályos képnek. Az eredmény a tényleges betű volt, egy valódi rekonstrukciót érve el" - magyarázta a kutatás vezetője, Marcel van Gerven.


Megközelítésük hasonló ahhoz, ahogy az agy maga kombinálja az előzetes ismereteket az érzékszervi információkkal. Például egy írott szöveg vonalait és hullámait csak azután ismerjük fel betűkként, miután megtanultunk olvasni. Van Gerven elmondta, csapatával pontosan ezt keresik, olyan modelleket, melyek visszaadják az agyban lezajló folyamatokat. Reményeik szerint sikerül olyan mértékig fejleszteniük a modelljeiket, hogy alkalmazhatóvá válnak a munkamemórián vagy a szubjektív élményeken, mint az álmok vagy a képzelet.

A további kutatásaikban egy nagyobb teljesítményű MRI letapogatóval fognak dolgozni, tette hozzá Sanne Schoenmakers, aki a gondolatok dekódolásának témakörén dolgozik. "A letapogató magasabb felbontásának köszönhetően reméljük, képesek leszünk nagyobb részletességű képekkel is alkalmazni modellünket. Jelenleg a betűk képeihez 1.200 voxelt kapcsolunk, a nagyobb teljesítményű letapogatóval azonban 15.000 voxelig is elmehetünk"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #32
    A #30-as kommentre ment...
  • wraithLord #31
    "(...)hanem a periferialis idegrendszert(...)"
    Az a gond ezzel a mondattal, hogy a látásért felelős minden egyes idegsejt a központi idegrendszer része, még maga a szem is. És valószínűleg az agy elsődleges látókérgéről van szó a cikkben... :D

    Perifériás idegrendszernek a gerincvelőt, és a hozzá tartozó ganglionokat hívják amúgy... :D
  • kvp #30
    Azt azert gondolom mindenki kiszurta, hogy a latoideget nezik, tehat a periferialis idegrendszer egyik ismert jelalaku analog csatornajat vizsgaljak es annak a jelszintjei alapjan hozzak letre a kepet. Egyreszt ez csak az a kep, amit az illeto eppen lat, masreszt csak a hagyomanyos tukkel teleszurkalos megoldast helyettesitettek mri-vel. Arrol nem beszelve, hogy az eljaras nagyon lassu, mivel a sejtek energiafelvetelet vizsgaljak. Ez kb. olyan, mint egy ccd fogyasztasabol kovetkeztetni a rajta levo kepre. Ha minden pixelre van egyedi fogyasztasi adat, akkor lehet is, de eleg sok 'kepkockan' keresztul allokepet kell nezni, hogy valami latszodjon is belole. Tehat az eljaras jo, csak nem az agyat vizsgalja, hanem a periferialis idegrendszert es azon belul az egyik erzekszerv altal az agyba bekuldott adatokat.

    A kutatasban az az uj, hogy nem csak kiolvassak, de egy elozetes kalibracioval azt is latjak, hogy melyik neuron melyik retina sejthez csatlakozik, tehat a ponthalombol vissza tudjak allitani a szemen beluli elrendezest, ezzel az eredeti kepet. (a problema oka, hogy a latoidegben a szalak kvazi ossze vissza vannak mint egy atlag kabelezo szekrenyben az ethernet, nem fix matrixan mint ahogy azt kockas papirral a kezben altalaban elkepzeljuk)
  • Bren X #29
    Nekem ezekről a hírekről mindig a Strange Days - A halál napja c. film jut eszembe :-)
    Strange Days PORT
  • jackoneill90 #28
    mindenki glóriát kap a fejére.
  • Xellos999 #27
    Nana, ez már csúnya, rossz, konteós duma, olyat nem szabad. Mindenki tudja, hogy jelenleg a rendőrségen, ügyészségen, bíróságon csupa tetőtől talpig becsületes ember dolgozik. Pláne viktatórizmusban.
  • Sir Quno Jedi #26
    Assemmi, én is felvenném mire gondoltam és nézném egész nap a poreszt magam is utána.
  • tcpip2 #25
    Csinálnak mindenkinek a tarkójára egy monitort, ami mutatja épp mire gondol. Aztán a kollégák egész nap rajtam fognak pornót nézni ;))
  • Coral Springs #24
    Ehhez szerintem nem kell a jövőbe menni, ha valakit érdekből le akarnak csukni, azt lecsukják ma is kamu indokkal.
  • Csaba161 #23

    Én az első NMR-tomográfot (MRI) A Heidelbergi Egyetemen 1985-ben láttam, és mondták, hogy nekik kettő is van belőle (kb. 2 T volt a mágnesének az erőssége), szóval akkor már elterjedt eszköz volt az egész NSZK-ban, a legtöbb kórháznak is volt, miközben Magyarországon még egy se volt belőle és kompjúter-tomográfból (CT) is csak kettő volt az egész országban.
    Itt a cikkben persze már f-MRI szerepel, az már megint egy újabb kategória. Jövőre a mi intézetünk (MTA TTK) is kap egyet.