Hunter

Új kommunikációs technika saját energiaforrás nélkül

Egy új vezetéknélküli kommunikációs technika lehetővé teszi az eszközöknek, hogy rádió- és televízió hullámok visszaverésével, vagy elnyelésével kommunikáljanak, sőt a hullámok még az energiaforrást is biztosítják.

"Átértelmezhetjük a minket körülvevő vezetéknélküli jeleket, melyek így egyszerre szolgálnak energiaként és kommunikációs médiumként" - nyilatkozott a kutatást vezető Shyam Gollakota, a Washington Egyetem munkatársa. "Remélhetőleg számos területen lesznek alkalmazásai, beleértve a viselhető számítógépeket, az intelligens otthonokat és az önfenntartó szenzorhálózatokat"


A "környezeti visszaszórás" (ambient backscatter) elnevezésű technikát egymástól több méterre elhelyezett bankkártya méretű prototípus eszközökkel demonstrálták. A kutatók minden eszköz esetében antennát építettek a hagyományos áramköri lapokba, ami egy LED fényt villant fel, amikor kommunikációs jelet vesz egy másik eszköztől. A technikát több helyszínen is tesztelték, többek közt épületen belül, a nyílt utcán, vagy éppen egy parkolóház legfelső szintjén, melyek 800 métertől 10 kilométerig bezáróan helyezkedtek el egy TV toronytól.

A teszteredmények tanúsága szerint az eszközök képesek voltak kommunikálni egymással, még a toronytól legtávolabb elhelyezkedők is. A vevő eszközök másodpercenként 1 kilobites sebességgel fogták adó társaik jeleit, miközben kültérben valamivel kevesebb, mint 1 méterre, beltérben fél méterre helyezkedtek el egymástól. "Eszközünk hálózatot alkot a levegőből " - magyarázta Joshua Smith, aki szintén részt vett a kutatásban. "A jelek visszaverésével előállítható egy Morse-kód az akkumulátor nélküli eszközök között"

A kutatók szerint ilyen okos-szenzorok állandó jelleggel beépíthetők és elhelyezhetők szinte bármilyen építményben, majd beállítható az egymással történő kommunikációjuk. "Egy hídban elhelyezett érzékelők figyelemmel kísérhetik a beton és az acél állapotát, riasztást küldve, ha az egyik szenzor egy hajszálrepedést észlel" - magyarázta Smith. "A technológiát a kommunikációban is használhatjuk, például a viselhető eszközöknél szöveges üzenetekhez, email-ekhez anélkül, hogy fogyasztanánk az akkumulátorukat"


Gollakota is az utóbbi megoldást vizionálja, olyan eszközökbe építené be a technológiát, melyek akkukkal működnek ugyan, viszont megoldásuk révén, ha lemerül is az eszköz, például egy okostelefon, akkor is képes lesz még használója szöveges üzeneteket küldeni, pusztán az őt és az eszközt körülvevő TV jelek energiáját felhasználva.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • orbano #13
    Szerintem ennek onnantól van hírértéke, ha szabványosították a kommunikációt és benne van egy Samsung csúcstelefonban. Ha értitek mire gondolok...
  • Tetsuo #12
    Persze, de a legegyszerubb, hogy halozatra van szerelve, ill kozelebe (ez kicsit erosebb indukcio), pl. alapesetben konnektorba szoktak rakni vagy vmi keszulekbe.
  • fonak #11
    Tuti hoy a titkosszolgálatok réges rég használják ezt, lehallgató "poloskákhoz" ideális. Az elem idővel lemerül ugye...
  • kvp #10
    Tesla rajott, hogy az energiaatvitel nagyuzemi alkalmazasa osszeegyeztethetetlen az elettel. Tehat minel tobb energiat viszunk at radiohullamok segitsegevel, annal karosabb. Egy mikrosutoben is konnyu energiat kinyerni az 'eterbol' csak megsul kozben az ember. Ugyanezt az egesz Foldre ki lehetne terjeszteni, csak eppen megsulne minden eloleny. Na ezert hagyta abba az energiaatviteli kiserleteit es ezert hivta oregkoraban halalsugarnak a megfelelo frekvenciaju iranyitott elektromagneses sugarzast. Az utokor igazan odafigyelhetne ra...
  • johnfly #9
    Jujj.
  • keembo #8
    Alakul, alakul, de ez még mindig nem az amit Tesla tudott volna nyújtani a világnak. Majd pár száz év alatt fokozatosan beadagolják a felfejlesztett találmányait. Nem is értem miért (csak nekem) ugrott be a cikkről. Mindamellett ez egy pozitív dolog, de érezhető, hogy direkt visszafogott tempóban halad a világ afelé.
  • Oliwaw #7
    Én úgy tudom csak bizonyos kijelölt frekiket szabad használni engedély nélkül, azokat is csak a megszabott teljesítményhatárig.
  • Tetsuo #6
    úgy tudom, minden frekit lehet használni addig, amíg el nem éri a sugárzott határértéket, amitol már engedélyeztetni kell.
  • fszrtkvltzttni #5
    "De tény, hogy ha elég sűrűn építik be őket" azzal leárnyékolják az eredeti adás jelét.
  • qrd0xQSt2rdvnu #4
    Demózásból elégtelen:
    - Nyomkodja az egyiket, közben a másikon látni, hogy jelet küldött. De valójában csak egyenletes felvillanásokat látni, mert egyenletes tempóban nyomkodja.
    - Magyaráz az elveszett kulcsról, de közben csak egy unlock képernyőt mutat a mobilon.
    - Magyaráz valamit a kommunikáció mibenlétéről és vele összefüggéstelenül mutogatja a három eszközt, mintha csak egy divatbemutató lenne.
    Nekem olyan érzésem lett ettől, mintha csak rittyentsünk össze valami videót, de valójában ki se próbáltuk az ötletet.
    Másik kérdés: mindehhez a frekvenciafelügyelet mit fog szólni? Hisz ezek olyan frekvencián kommunikálnak, amihez nincs engedélyük (konkrétan ki van osztva egy TV társaságnak).