SG.hu

Nyolcszoros árkülönbség az európai hívásdíjakban

A mobiltelefonálók ugyanazért a szolgáltatásért merőben eltérő árat fizetnek az EU különböző tagállamaiban. A belföldi mobiltelefon-hívások díja Hollandiában a legmagasabb, Litvániában a legalacsonyabb.

A különbség e két ország díjszabása között majdnem nyolcszoros (774%). Sem a szolgáltatás minősége vagy a szolgáltatásnyújtás költsége, sem pedig a lakosság vásárlóereje nem különbözik olyan mértékben, amely indokolná ezt a nagyarányú eltérést. "Ezek a számok világosan mutatják, hogy az EU-ban jelenleg működő 28 nemzeti távközlési piac nem szolgálja a fogyasztók érdekeit úgy, mint az egységes piac. Az Európai Unió egésze számára elsődlegesen fontos, hogy mihamarabb kiépüljön a valódi egységes piac, és kontinensünk ténylegesen behálózottá váljon." - nyilatkozta Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.


A mobiltelefon-hívások átlagos költsége percenként (eurócentben)

Más alapvető áruk és szolgáltatások esetében sokkal kisebb árkülönbségek figyelhetők meg az Európai Unió egységes piacán. Egy liter tej ára például 0,69 és 0,99 EUR között mozog tagállamonként, a maximális eltérés tehát 43%. Egy iPad fogyasztói árában még kisebb, mindössze 11%-os eltérés figyelhető meg az egyes tagországokban. Ha az EU tagállamai egységes piacot alkotnak, akkor miért különböznek az árak egymástól ilyen nagy mértékben?


Különböző szolgáltatók által felszámolt nemzetközi mobilhívások percdíjai néhány EU-országban

Neelie Kroes alelnök szeptemberben új intézkedéscsomagot fog előterjeszteni az egységes távközlési piac megerősítése céljából.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • chuky123 #3
    Így van. Amíg a fizetések nem közel azonosak kár az árakról vitázni. Lényeg hogy még így is drágák a percdíjjak az átlag magyarnak még ha kicsit kevesebb az európaiaknál.
  • drsx #2

    Thrawnguru, egyetértek.

    "Ha az EU tagállamai egységes piacot alkotnak, akkor miért különböznek az árak egymástól ilyen nagy mértékben?" És vajon a fizetések miért különböznek ilyen nagy mértékben? A "nyugateurópai" fizetés is van közel 8x akkora, mint a magyar fizu. Számtalanszor hallottam már különböző termékek (pl. benzin) áremelésekor indoklásként azt, hogy "külföldön is annyiba kerül", de ha egy állásinterjún bérigényként bemondanék egy 4000 eurós összeget, mert a többi EU-s tagállamban ennyit kapnék, akkor legjobb esetben is kiröhögnének...
    Persze az már nem érné meg a németeknek (vagy franciáknak vagy akárkiknek), ha a kishazánkba kihelyezett szolgáltató és termelő cégeknél rabszolgaként dolgozó magyaroknak is normális bért kellene fizetniük...

    drs
  • thrawnguru #1
    Már megint ott tartunk, hogy az árkülönbségekkel foglalkozik a fizetéskülönbségek helyett...