Berta Sándor

A felhasználók készítették az új finn szerzői jogi törvény tervezetét

A finn aktivisták részsikert arattak, ugyanis az általuk készített szerzői jogi jogszabálytervezetet több mint 50 000 ember támogatta. A finn alkotmány értelmében a helyi parlament köteles szavazni a kérdésben.

A petíciót január közepén indították el, azóta az állampolgároknak volt lehetőségük a támogatásukról biztosítani. Ezt végül több mint 50 ezren tették meg hat hónap alatt. A finn alkotmány korábbi módosítása értelmében így lehetőség nyílik a törvénytervezet benyújtására és arról a parlament a jövő év elején köteles vitatkozni és szavazni.

A dokumentum egyik legfontosabb pontja az, hogy mérsékelni kell a szerzői jogsértések miatt kiszabandó büntetéseket, továbbá alkalmazni kell az úgynevezett fair használat elvét, valamint el kell távolítani a jogvédő társaságok szerződéseiben szereplő tisztességtelen pontokat. Lehetővé tennék a már létező adatokról és másolatokról a kópiák készítését. Mindezek a változtatások azt eredményezhetik, hogy kevesebb lesz a szerzői jogsértések miatti házkutatás és online megfigyelés. Így kerülnék el a tavaly novemberihez hasonló eseteket. Akkor - szerzői jogsértésre hivatkozva - egy 9 éves "kalóz" kislány laptopját foglalták le.

Az OpenMinistry.info nevű blog ugyanakkor úgy vélte, hogy ennek az eljárásnak a keretében mégis kivételt tehetnek bizonyos esetekben és ilyenkor az előterjesztésekről nem a parlament, hanem egy biztosság dönt, ami elutasíthatja a tervezetet. A blog az Avoin ministeriö, vagyis a nyitott minisztérium nevű nonprofit szervezethez tartozik, amely Finnországban az állampolgárok által készített jogszabálytervezetek benyújtását és megvitatását koordinálja.

A TorrentFreak azt írta, hogy Finnország történelmet ír a tömegek által írt szerzői jogi törvény segítségével. Amennyiben elfogadják a tervezetet, akkor Finnország lesz az első állam, amelyben a szerzői jogi szabályozást az állampolgárok dolgozták ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • TokraFan #6
  Naivitás lenne azt hinni, hogy a milliárdos cégek ellen bárkinek van esélye. Itt már régen nem országok vannak, hanem csak cégek és milliárdos személyek. Ők diktálnak, a politikusok már csak bábuk bárhol a világban.
  A filmipar milliárdosai nyilván meg fogják szépen venni kilóra akit kell, aztán mehet a tervezet a kukába. Cserébe lesz helyette újabb CISPA...csak ki kell várni, már nyilván készül.
 • niof #5
  Mindenesetre több vodkát isznak...
 • csimmasz #4
  Ja ez meg bőven azt jelenti, hogy a döntes joga ugyan annak a korrupt szar csürhének a kezibe van, persze az ottani viszonyokat nem ismerem de gondolom a politika ott is hasonló mint itt abszurdisztanban.
 • hypno #3
  A finnek nem feltétlenül működnek úgy mint mi.
 • Magiszter #2
  Egy kis pénz ide, egy kis pénz oda és úgy elkaszálják a beadványt mintha sose létezett volna.
  Bár titkon remélem ez nem így lesz. :)
 • Sajátvéleményem #1
  Nagyon helyes... Mindenben az állampolgárnak kellene döntenie. Mert ugyanis az Ő"bőrére" megy.