Berta Sándor

Nyolcmagos CPU a Samsungtól

A Galaxy S4-be beépített Exynos 5410 után újabb nyolcmagos chipet készített a dél-koreai gyártó. Az Exynos 5420 főként grafikus teljesítményben múlhatja felül az elődjét.

Az Exynos 5420 nyolc processzormagból áll, támogatja az ARM Artisan Physical IP technológiát és az úgynevezett big.LITTLE architektúra alapján épül fel. Ez azt jelenti, hogy a négy ARM Cortex-A15 magot - amelyek maximum 1,8 GHz-es órajelen működnek és amelyek a különösen számításigényes feladatokhoz valók - további négy ARM Cortex-A7 mag egészíti ki. Ez utóbbiak órajele 1,3 GHz. A Samsung ugyanakkor közölte, hogy számos további optimalizálásnak köszönhetően a nyolcmagos processzor teljesítményét sikerült 20 százalékkal megnövelni, továbbá sikerült azt is elérni, hogy a különböző feladatok megoldására akár egyes magok is használhatók.

Az integrált grafikus egység már nem a PowerVR SGX544MP, hanem a hatmagos ARM Mali-T628 MP6. Ez utóbbi a grafikus feladatokat körülbelül kétszer gyorsabban hajtja végre. Az új GPU ráadásul támogatja az OpenGL ES 3.0 és az OpenCL 1.1 szabványokat, továbbá bizonyos feladatok elvégzését át tudja venni a CPU-tól, emellett lehetővé teszi a Full HD videók lejátszását és rögzítését.

Az integrált képtömörítési technológiának köszönhetően a nagyon nagy (például 2500 x 1600 képpontos) felbontású kijelzőket is jobban tudja kezelni a chip és a multimédiás tartalmak terjesztése is energiahatékonyabb módon valósul meg. Az új processzort elsősorban okostelefonokba és phabletekbe építhetik majd be. E készülékek egyike lehet a szeptemberi berlini Nemzetközi Híradástechnikai Kiállításon bemutatandó Galaxy Note 3. Az Exynos 5 termékcsalád hivatalos bemutatására a SIGGRAPH 2013 nevű rendezvényen kerül sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • levente68 #50
  Hát, aki értelmes, az látja...

  Tőled meg el se várjuk. ;o)
 • Papichulo #49
  Mit sikerult cafolnod? Es hogyan?
 • levente68 #48
  Megtörtént, hol az elismerés?

  Az sose jött tőled, akárhányszor bizonyították rád akárhányan.

  Ócska alak vagy. Azt nem tudom megítélni, hogy ócskább-e, mint butább, de talán mindegy is... ;o)
 • Papichulo #47
  Pontosan idezz barmilyen valotlan allitast tolem, majd azt cafold bizonyitekokkal! Akkor elismerem, hogy tevedtem.
 • levente68 #46
  Látod, ennyit tudsz.

  Se bevallani nem vagy hajlandó soha és most sem, ha fasz voltál, se bebizonyítani, hogy nem is úgy volt.

  Szerinted én vagyok a hülye, aki emlékszik a baromságaidra és te vagy a normális, aki nem, mi? Vicces fiú...

  Ha egy kis vér lenne a pucádban, azt mondanád, jó, ebben igaza van a másiknak, tévedtél, de te mindent csinálsz, csak konkrétan semmit.
  Hiszen még azt se mered leírni, hogy állítod-e, nem mondtál olyanokat a TiBi-ről.

  Aljas kis féreg vagy, de ehhez már hozzá kellene szoknunk, igaz...

  Kognitív funkciókról meg aztán te nagyon ne beszélj!

  Amúgy, itt is felesleges az idegen nyelv, szépen lehet ezt is magyarul, az idegen szavak túlzott használatától persze te azt reméled, hogy okosabbnak látszol, de messze nem így van, csak nevetségesebb vagy tőlük, öcsi!

  Továbbra is várom, hogy megmutasd, hogyan root-olsz és frissítesz firmware-t te Titanium Backup-pal. Te, szakértő...
 • Papichulo #45
  veled én nem bocsátkozom vitába

  Mert a kognitiv funkcioid alapjan keptelen is vagy ra. Nem veletlen, hogy konkretum sohasam hangzik el, sem pedig azok alatamasztasa...

  Mielőtt kéred, nincs forrás erre, tessék emlékezni

  Magyarul "vegtelenszer felsultem", "szamtalanszor megalaztal az erveiddel" es uton-utfelen csak az en "baromsagaimat lehet olvasni"... de egyetlen linket sem tudsz mutatni, ahol konkretan tevedtem valamiben. Ez valoban maximalisan eletszeru es teged tamaszt ala.
 • levente68 #44
  Kíváncsi lennék, hányszor kell még leírnom azt az egyszerű dolgot, hogy veled én nem bocsátkozom vitába, mert van egy szint, ami alá már nem megyek és te bőven ott vagy, hiszen a korrekt vita roppant messze áll tőled.

  Mielőtt kéred, nincs forrás erre, tessék emlékezni, igen. Sokszor merülgettem a szintedre, már jó ideje nem és ezt meg is írtam sokszor.

  Tehát, ne várj tőlem érveket, cáfolatokat, főleg addig, amíg mások továbbra is hiába érvelnek neked, magasról teszel rájuk és a korrekt vita szabályaira.

  Leszerepeltél már sokunk előtt, ezt sokan megírták neked sok topikban, miért várod, hogy én, a talán legradikálisabb konzumidióta-gyűlölő bármit is próbálnék már veled megértetni? Nem kapsz mást, csak amit érdemelsz, szakmailag és emberileg sokszor bizonyítottad, hogy nulla vagy, ehhez mérten viselkedem veled szemben.

  De továbbra is várom, hogy megmutasd, hogyan root-olsz és frissítesz firmware-t te Titanium Backup-pal. Te, szakértő...
 • Papichulo #43
  semmit nem fogsz fel, a cáfolatok során mész másik hülyeségbe

  A fundamentalis gond ott van, hogy te semmit sem cafoltal.

  Legalábbis azok, akik értik, miről van szó és nem a falkatestvéreid Agyamentföld-ről...

  Aki esetleg velem ertene egyet, az mind "falkatestvér Agyamentföld-ről", ellenben aki veled, az mind az MTA akademikusa. Ertem...

  nem történt azért, mert te, a szikkadt agyú nem akarsz emlékezni rá, akkor nagyon tévedsz

  Akkor mutass linket, hogy hol tortent meg! Gondolom kettonk kozul csak en vagyok "szikkadt agyu", te viszont verbatim modon emlekszel minden momentumra.

  Igen, a szemétkedés jobban megy nekem, pontosan

  A kulturalt vitanal mindenkeppen. Orulok, hogy legalabb elismerted. Dehat a szemelyeskedeshez nem is kell annyi esz. Talan ezert vagy jobb benne :)
 • levente68 #42
  Haha, igen, valószínűleg az én blődségeimen nevetnek többet az emberek, komám...

  Legalábbis azok, akik értik, miről van szó és nem a falkatestvéreid Agyamentföld-ről...

  Ha pedig azt hiszed, hogy valami meg nem történt azért, mert te, a szikkadt agyú nem akarsz emlékezni rá, akkor nagyon tévedsz. Ezek miatt van az, hogy egyre kevesebben próbálkoznak veled bármit megértetni.
  Ezért kéred már hiába, hogy ne személyeskedjek veled, én az elsők között hagytam fel a te ostobaságaidat korrigáló próbálkozásokkal.

  Meguntam a végtelen ciklusba kerülés a néhányadik alkalommal: semmit nem fogsz fel, a cáfolatok során mész másik hülyeségbe, annak a cáfolata után a következőbe. Stb.... Aztán GoTo 1

  Így maradt az, hogy csak néha beírom, hogy mekkora hülye vagy, annak sincs értelme, ahogyan neked bármit elmagyarázni is felesleges próbálkozás.

  Igen, a szemétkedés jobban megy nekem, pontosan, mielőtt leírod. ;o)

  Tehát, mivel tétje a dolognak nincs, ne is várd, hogy értelmes lényként kezeljelek!

  Szevasz, hülye! :o)
 • Papichulo #41
  Ha nincs link, akkor meg sem tortent :)

  Mindent, ami szerinted nem úgy van, hajrá!

  Bizonyitsam be, hogy nem "a P4-ben debütált Hyper Threading nagy csodálója" vagyok? Vagy mit?

  Azt kivanod, hogy cafoljam meg, hogy te jobban tudod, hogy en mit gondolok, mint sajat magam? A szomoru az, hogy meg csak fel sem fogod, hogy mennyire retardalt dolgokat beszelsz...