Gyurkity Péter

Komoly változásokkal jön a Windows Phone 9

A Microsoft a jól értesültek szerint ismét az alapoktól építené fel mobil operációs rendszerének következő verzióját, amely így több komoly változást hozna magával.

A legújabb értesülés szerint szinte a nulláról indulna a Windows Phone 9 fejlesztése, amely még az év második felében bekövetkezik majd. Erről írt egy hosszabb bejegyzést a napokban Eldar Murtazin, aki korábban többször (így például a Windows Mobile nyugdíjazásával kapcsolatban) bizonyult megbízható forrásnak.

Murtazin, aki saját állítása szerint a céghez közel álló forrásokra alapozza értesülését, a Microsoft már létre is hozta a WP9 fejlesztéséért felelős munkacsoportot, amelynek feladata az első körben egy olyan operációs rendszer megtervezése lesz, amely közelebb hozza egymáshoz az okostelefonok és a tábla PC-k kategóriáját, mégpedig a jelenlegitől eltérő kezelőfelülettel. Azt egyelőre még nem tudni, hogy ez az úgynevezett Modern UI teljes leváltását, avagy annak újragondolását jelentené, de az biztosnak tűnik, hogy a kinézet terén komoly változásokra számíthatunk.

Maga az operációs rendszer egyelőre nem létezik, így a pontos részleteket illetően felesleges találgatásokba kezdeni. A munkacsoportnak azonban már idén ősszel elő kell állnia a főbb pontokkal, hogy ezt követően megindulhasson a fejlesztés, amelyet a jelenlegi tervekben 2015-re fejeznének be.

Ez természetesen azt is jelenti, hogy a mostani hírhez képest is számos változás következhet addig be, ám a szakértők egyetértenek abban, hogy a szoftvercégnek valóban a két kategóriát egymáshoz közelítő platformmal kell majd előállnia.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asysoft #19
    Javíts ki, ha tévedek, de WP8-on is csak egy 3rd party appot lehet kirakni. Mondjuk ez preferencia kérdése, de én örülnék neki, ha nem csak ikont rakna ki az értesítés.
  • Pukkka #18
    Melyik appot nem találtad, csak kíváncsiság...
  • Armagedown #17
    Sokkal jobb munkát végeztél mint a Microsoft ! :)
  • bcrics #16
    Nekem bejöttek a csempés menük.
    Androidra összedobtam egy hasonlót-
    Home
    Menü
    oldal1
    oldal2
    oldal3
  • Gladiator #15
    ?? Az androidot is megemlítettem. Értelmezd!
  • Major #14
    "...nincs egységes értesítési terület (amely jó lenne, ha lock screenen is látható lenne), addig biztosan nem fogok visszaváltani."

    Mire gondolsz?

  • asysoft #13
    Ha szerinted az egyediségnek a használhatóság rovására kell mennie, lelked rajta. Ennek ellenére MS-nek a minél nagyobb bevétel a cél, azt meg nem lehet rétegigények kiszolgálásával elérni. Egyébként értesítési központnak nem feltétlenül kéne fentről lehúzhatónak lennie, az csak egy lehetőség...
    LiveTile nem tudja kiváltani az értesítési területet, mivel egyrészt ehhez minden olyan alkalmazásnak a kezdőképernyődön kéne lennie, amelytől üzeneteket akarsz fogadni (ráadásul látható módon) másrészt csak teljes (2x4-es) méretben lehet képes minden információt (pl üzenet feladóját és első pár sorát) megjeleníteni, ez a méret pedig más esetben meg kihasználatlan lenne.

    Bakkertakker: Én is szerettem sok szempontból, de "sok lúd disznót győz" alapon inkább visszaváltottam korábbi telefonomra...
  • shaddam #12
    Fél évi bírtam a csodás windows phone-nal. Az nem elég hogy nincs app, de ami van pl a létező legszarabb/leglassabb minden platformon. A hangerőszabályzós marhaság az idegeimre ment, nem lehetett zárni a képernyő elfordulását, a csempék színe meg minden csak nem testreszabható. A nemlétező multitask undorító...
  • duc #11
    Azért még mindig jó látni, hogy az iPhone az etalon... mindent ahhoz hasonlítotok, ha jobb, ha nem (szerintetek) :)

    looool
  • donceleger8 #10
    "nincs egységes értesítési terület"

    Még szerencse, hogy nincs. Most androidosodjon el? Én pont azt szeretem benne, hogy egyáltalán nem hasonlít a többi rendszerre. Egységes felület helyett ott vannak az élő csempék. Azokon minden esemény megjelenik. Ez sokkal jobb, mintha le kéne húzni valami hülye redőnyt.

    Akik meg azt állítják, hogy a wp8 kudarc, és a w8 is, azok biztosan nem használták huzamosabb ideig. W7 után végre egy olyan átfogó rendszer, ami remekül összehangolható, PC, Xbox360, és telefon között. És sokkal stabilabb, gyorsabb mint bármelyik másik rendszer. Ez fontosabb, mint a kismillomodik változtatási lehetőség.