Hunter

Hallani valaki szavát, mielőtt kinyitná a száját

Ki ne találkozott volna olyan filmmel, ahol a hang és a cselekmény nem volt tökéletes szinkronban. Egy férfi egy ilyen világban ragadt.

A neve elhallgatását kérő alany, akit PH-ként említenek, az első megerősített eset arra, hogy valaki a szájmozgás előtt hallja a beszédet. Helyzete egyedi betekintést nyújt az agy azon tevékenységébe, amivel összemossa a látottakat a hallottakkal.

A fény és a hang különböző sebességekkel halad, ezért amikor valaki beszél, a vizuális és a hang inputok különböző időben érik el a szemet és a fület, ezért az agy különböző sebességeken dolgozza fel a jeleket, hogy úgy észleljük, mintha az esemény egyidejűleg jutna el az érzékszerveinkhez. Hogy mindez hogyan zajlik, még nem tisztázott, a folyamat tanulmányozásához azonban kiváló lehetőséget jelent a 67 éves PH, aki egy szívműtét után kezdte tapasztalni az elcsúszott szinkront.

PH a műtét után rádöbbent, hogy nem csupán a környezetében beszélők, de a saját hangját is hamarabb hallja a szájmozgás észlelésénél. Agyának letapogatása két léziót mutatott ki a hallásban, időzítésben és mozgásban szerepet játszó agyterületeken. A szokatlan jelenség kivizsgálása érdekében Elliot Freeman, a London Városi Egyetem szakértője munkatársaival egy temporális sorrend megítélési tesztet hajtott végre, rövid videókat mutatva neki beszélgető emberekről, majd megkérdezték, hogy a hangot az ajkak mozgása előtt, vagy utána hallotta. PH magabiztosan állította, hogy előbb érkezett a hang, csupán azután észlelte szinkronban a képet és a hangot, hogy a kutatók 200 milliszekundummal a szájmozgás után játszották le.

A csapat elvégzett egy második, jóval objektívebb tesztet, ami a McGurk illúzión alapult. Ennek lényege, hogy egy szótagot hallunk, miközben egy száj egy másik szótagot formál, ezek kombinációjaként pedig egy harmadik szótagot észlelünk, például egy vizuális "ga" kombinálva egy auditív "ba"-val általában "da"-nak hallatszik. Mivel PH előbb hallja a hangot, mint látja a szájmozgást, a csapat arra számított, hogy az illúzió csak a késleltetett hang esetében fog működni, ezért jókora meglepetésként érte őket, amikor pont ennek az ellenkezője jelentkezett, ami arra utalt, hogy PH agya ennél a feladatnál a képet dolgozza fel a hang előtt. És nem csupán PH-nál kapták ezt az eredményt.

Amikor 34 másik alannyal tesztelték mindkét feladatot, sokaknál hasonló sémát figyeltek meg, bár egyik eltérés sem volt észlelhető a mindennapi életben. Freeman szerint ez annak tudható be, hogy ugyanazt az eseményt a külvilágban az agy különböző területei észlelik, mivel különböző időben következnek be. Ez arra utal, hogy az agy sok órával rendelkezik, ebből kettőt "láthattunk" a feladatok során, és egy egységes "most" helyett minden óra a saját "mostjait" méri az átlagukhoz viszonyítva.

PH esetében egy vagy több óra jelentősen lelassult, eltolva ezt az átlagot, valószínűleg az agyi károsodás hatására. Freeman szerint PH időzítési hibái túl nagyok és túlságosan hirtelen következnek be, ahhoz, hogy figyelmen kívül tudja hagyni, ezért van tudatában ennek az aszinkronnak a mindennapi életében is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • N1ggA #22
    Szerintem csak szimulál.
  • shamanist #21
    Aha.
    Már megvan...
  • shamanist #20
    " PH a műtét után rádöbbent, hogy nem csupán a környezetében beszélők, de a saját hangját is hamarabb hallja a szájmozgás észlelésénél"

    Milyen műtét?
    Agy, szem, here?
    Engem ez izgatna még rohadtul!
  • dregnarr1 #19
    A másik csak szimplán a szavadba vág, ha csúsznál, akkor a te szavaid is csúsznának, így nem lenne "szavadba vágás".
  • weine #18
    Vagy lassan beszélsz vagy triviális dolgokat kérdezel.
  • Zero 7th #17
    Vagy csak nagyon lassan beszélsz, esetleg dadogsz.
  • Vadnokedli #16
    Furcsa de nálam is van ilyes fajta szinkron csúszás én is hamarabb hallok mindent; Teszem azt én még a kérdésem vége felé járok pl. de abba bele vágva már mondja az illető- vagy akármilyen más esetben. Elég zavaró.

    De akkor lehet agyhibám van.
  • weine #15
    Már hallom, hogy amikor hazajön a nej, megkérdezi, bevásároltam-e.(ez még kb 7 perc)
    Akkor most én is híres eset vagyok?

    Amúgy az elején azt hittem ez valami scifi filmelőzetes....
  • Archenemy #14
    "Hallani valaki szavát, mielőtt kinyitná a száját" -> "van egy ember, aki egy agyhiba folytán úgy érzi, hogy előbb kapja meg a hangot, mint a hozzá tartozó látványt"
  • DontKillMe #13
    Vagy csak Coelho-t olvasol és szeretnél ilyen bort inni...:-) .