Berta Sándor

Mindent összegyűjtenek, amit lehet

Kevesen ismerik annyira az amerikai titkosszolgálatok működését, mint Gordon Adams, aki Bill Clinton elnöki időszaka alatt a szervezetek költségvetéséért felelt. A szakember szerint folytatódni fognak az adatgyűjtések.

Adams 1993 és 1997 között dolgozott a Fehér Ház költségvetési irodájában. Hozzá tartoztak az amerikai titkosszolgálatok költségvetése és a nemzetbiztonsági célú kiadások. A birtokába jutott adatok és a hatalmas költségek ösztönözték Buying National Security: How America Plans and Pays for Its Global Role and Security at Home című könyve megírására, amely 2009-ben jelent meg. A szakember jelenleg külpolitikai professzorként a washingtoni School of International Service oktatója.

"A Prism ügyhöz kötődő leleplezések egyáltalán nem leptek meg. A 2001. szeptember 11-i merényletek után az országunk teljes paranoiát fejlesztett ki. Mindenütt veszélyeket látunk és a titkosszolgálatokban senki sem akar bűnhődni azért, hogy ha még egy ilyen támadás történik. A 2001-ben George W. Bush által bevezetett Patriot Act elengedte egy "titkosszolgálati bürokráciaszörny" pórázát, amit már alig lehet határok közé szorítani. A titkosszolgálatok minden olyan információt összegyűjtenek, amit technikai szempontból lehet. E munka során a szolgálatok már ahelyett, hogy a gyanúsítottakra koncentrálnának, inkább mindent összegyűjtenek és később elemzik a megszerzett információkat. Azt, hogy ennek során az ártatlan emberek szabadságjogait megsértik, gyakorlatilag egy vállrándítással elintézik. S mindehhez jön az, hogy az USA még mindig úgy érzi: ő felel a globális biztonságért. Ezek az összetevők alkotják a totális túlreagálás tökéletes receptjét" - jelentette ki Gordon Adams.

A szakember hangsúlyozta: arról nincs tudomása, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) külföldön ipari kémkedést végezne. Az amerikai kormány ugyanakkor ezeket a vádakat mindig tagadta és fel volt háborodva, ha a külföldi titkosszolgálatok ellopták az amerikai konszernek technológiáit. Azt nem lehet konkrétan tudni, hogy az NSA vagy a többi szervezet mekkora költségvetésből gazdálkodik. Ennek oka, hogy a 16 jelenlegi amerikai titkosszolgálat büdzséje titkos. Csupán azt lehet tudni, hogy az összes szervezet tavaly 75,4 milliárd dollárból gazdálkodott. A becslései alapján ennek az összegnek az egynegyedét kapja meg az NSA.

Az is titkos, hogy az USA mennyit költ kiberkémkedésre. Az ismert viszont, hogy Obama a Pentagon jövő évi kibervédelmi költségvetését 24 százalékkal növelte, így az eléri majd a 4,7 milliárd dollárt. S ehhez jön még az FBI, az NSA és a többi titkosszolgálat büdzséje. Hozzátette: nagyon meglepné, hogy ha az internet ellenőrzésére és az ellenséges kibertámadások kivédésére fordított összeg 10 milliárd dollárnál kevesebb lenne.

"Mind a 16 titkosszolgálat elkészíti a költségvetési tervezetét, amit utána benyújt a védelmi minisztériumnak. A Pentagon költségvetési irodája megvizsgálja ezeket, majd a dokumentumokat egyetlen anyaggá fűzik össze és továbbítják a Fehér Ház költségvetési irodájának. Ez az összefűzött dokumentum landolt korábban az én asztalomon. A különböző módosítások után az anyagot továbbküldik a kongresszusi bizottságoknak, amelyek titokban tárgyalnak róla. Végül az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusa úgy szavaz, hogy nem tudja, mit tartalmaz a csomag. A véleményem szerint ez a hatalmas megfigyelési apparátus nem csak teljesen túlzott mértékű, de egyúttal veszélyt jelent a demokráciára nézve is. A titkosszolgálatoknak a gyanús személyekkel kellene foglalkozniuk, a működésüknek átláthatóbbnak kell lenniük és fontos, hogy felelősségre lehessen őket vonni a tetteikért. Barack Obama amerikai elnök azt mondta: az NSA csak metaadatokat gyűjt és nem a kommunikáció tartalmára kíváncsi. De ezek a metaadatok is rossz kezekbe kerülhetnek. Az amerikai titkosszolgálatok története megmutatta, hogy túl sok hatalom és túl kevés ellenőrzés mindig visszaélésekhez vezet. Nem számítok arra, hogy Obama visszatáncol, ellenkezőleg. Túl nagy a nyomás rajta amiatt, hogy tovább növelje a kiberháborús befektetéseket. Én ezt nagyon veszélyesnek tartom. Minél agresszívebb módon harcol a világhálón az USA, annál veszélyesebb lesz a kiberháború. Mondok egy hasonló dolgot: világszerte azért alkalmaznak nagyon ritkán biológiai fegyvereket, mert a gyártásuk és a használatuk egyaránt halálos lehet. Nagyon nehezen ellenőrizhetők és ez a kiberfegyvereknél is így van. Amennyiben mi ennek ellenére pusztító vírusokat vetünk be a világban, akkor ezek nagyon gyorsa ellenünk fordulhatnak. Ennek a felismeréséhez nem kell szakértőnek lenni. Aki halálos betegséget hoz létre, az gyorsan maga is megfertőződhet" - szögezte le végül Gordon Adams.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #4
    Egyébként ezt eddig is sokmindenki sejtette, viszont most egy kicsit beszélnek róla, aztán megint feledésbe merül gondolom. De most pár ország felvetette, hogy amerikai ellenőrzés helyett nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni az internet csomópontjait, ha majd kína és oroszország is el kezdi ezt erősen kérni, akkor ebből még lehet valami.
  • zola2000 #3
    " A szakember hangsúlyozta: arról nincs
    tudomása, hogy az Amerikai Egyesült
    Államok Nemzetbiztonsági Hivatala
    (NSA) külföldön ipari kémkedést
    végezne. "

    Nem tudom, de az biztos, hogy ma az összes böngésző amerikai, nemrég lett vége az utolsó nem amerikainak az operának (az hogy kromiumos lett nálam azt jelenti hogy vége lett)

    az operációs rendszerénél is csak amerikai létezik a Symbian, samsung bada voltak az utolsók.

    régebbre visszamenve elérték az európai film és zeneipar felszámolását, ázsia még jól tartja magát ... sőt onnan inkább amerika szorul ki, de amerika elérte hogy annak ne sok hatása legyen európára -> mintha törvény lenne rá, hogy amerikai filmből mindennek mennie kell magyaroszágon, még a zs kategóriákhoz is létezik magyar szinkron amerikai filmből, ázsiai filmekből még a legjobbakhoz sem, illetve még az olyanhoz sem mint az iris címü nagy költségvetésű koreai sorozat, aminek az eleje magyarországon játszódik, mivel itt forgatták, aztán mégsem.
  • Tetsuo #2
    Gordon Adamstol hivatalból hazugágot várnak el, tehát ki hinné el mindazt amit hablatyol? Na igen, a nagy tobbség, akiknek nem adnék szavazati jogot (sem).
  • Amergin #1
    A szakember hangsúlyozta: arról nincs tudomása, hogy az Amerikai Egyesült Államok Nemzetbiztonsági Hivatala (NSA) külföldön ipari kémkedést végezne. -Na persze, de ha tudna is ilyenről (biztosra veszem, hogy van a többi gazemberségből kiindulva, ha már "mindent lehallgatnak") akkor is bolond lenne elmondani, hogy utána majd őneki is menekültként kelljen élni élete hátralévő részében Venezuelában a családjától elszakítva...

    "...a hatalmas megfigyelési apparátus nem csak teljesen túlzott mértékű, de egyúttal veszélyt jelent a demokráciára nézve is." -pontosabban a demokráciának hazudott rendszerre nézve.
    Mindettől függetlenül a birodalmakban jellegükből adódóan soha nem is lehet "demokrácia" még ha így is reklámozzák magukat, legyen szó az ókori Rómáról, vagy az újkori usáról. Ha tényleg "demokrácia" lenne bennük, akkor azonnal szétesnének apró darabokra.
    "...mindent összegyűjtenek és később elemzik a megszerzett információkat. Azt, hogy ennek során az ártatlan emberek szabadságjogait megsértik, gyakorlatilag egy vállrándítással elintézik." Ennyit arról, hogy mennyire kell megenni a "demokrácia" dumát.
    Semennyire.
    "Túl nagy a nyomás Csitán amiatt, hogy tovább növelje a kiberháborús befektetéseket." Tényleg?? És vajon kinek/minek a részéről?
    Költői kérdés: nagyjából azért sejtjük de persze ez már megint csak egy újabb összeesküvés elmélet, blabla, blabla...