Hunter

Mégis van értelme a Voynich-kéziratnak?

Egy rejtélyes 15. századi kézirat, aminek nyelvezete mindeddig megfejthetetlennek bizonyult, sokakat arra a következtetésre sarkallt, hogy a gyönyörű könyv csupán egy átverés, egy új tanulmány azonban kódolt üzenetre gyanakszik.

A szóban forgó Voynich-kézirat 1912. óta tartja lázban, vagy inkább kételyek között a kutatókat, amikor is egy könyvkereskedő, Wilfred Voynich rábukkant egy olasz apátságban. A gazdagon illusztrált könyvben az ismeretlen nyelvű szöveg mellett meztelen nimfák, azonosíthatatlan növények és csillagászati diagramok találhatók.

Bár a szövegben a szavak hosszai és kombinációi a valódi nyelvekhez hasonló sémát mutatnak, több tanulmány is arra a következtetésre jutott, hogy a könyv nem más, mint egy 15. századi csalás, amivel a reneszánsz könyvgyűjtőket akarták átverni, illetve jó pénzt kihúzni a zsebükből, a szavak pedig semmilyen jelentéssel nem bírnak. Az egyik ilyen tanulmány szerint egy 16. században már jól ismert technikával bárki előállíthatta ezt a karakterhalmazt, sőt egy másik tanulmány a statisztikai tulajdonságai alapján is zagyvaléknak minősítette a papírra vetett szavakat.

Most Marcelo Montemurro, a brit Manchester Egyetem kutatója munkatársaival egy másik statisztikai technikával elemezte a szöveget, ami a legjelentősebb kifejezéseket emeli ki, melynek eredményei szerint a Voynich-kézirat valójában egy titkos üzenetet tartalmaz. Montemurro módszere a szavak sémái helyett jóval általánosabb sémákat keresett a szavak gyakorisága és csoportosulása alapján, melyek jelentésre utalhatnak. "Ezeknek a dolgoknak a vizsgálata új fényben tünteti fel a tartalmat" - mondta Montemurro.

A technika egy formulát használ, ami az entrópiát, az eloszlásbeli egyenetlenséget keresi a kifejezésekben. Egy adott kifejezés esetében a kutatók meghatározzák az entrópiát mind az eredeti szövegben, mind egy összekevert változatában. A két entrópia közötti különbség megszorozva a szavak gyakoriságával megmutatja, mennyi információt hordoz a szöveg. A módszer szerint azok a szavak, melyek különösen fontosak, gyakrabban jelennek meg, miközben különbséget tesz az alacsony információ tartalmú szavak, mint az "és", valamint a magas információ tartalmúak között.

Az entrópiás technika több híres szövegben is bizonyított, például a Fajok eredetében, melyből a leginformatívabb szavak a formula szerint a "fajok", "változatosság", "hibridek", valamint a "nemek" voltak. A Moby Dickben az egyik legfontosabb szó a formula szerint a "bálna" volt. A Voynich-kéziraton végig futtatva több magas entrópiájú szó került kiemelésre, melyek meghatározónak tűntek a kézirat különböző fejezeteiben. A csapat további elemzéseket is végzett, melynek eredményeként megállapították, hogy a gyógyászati és növényi illusztrációknál található magas entrópiájú kifejezések nagyobb valószínűséggel kötődnek egymáshoz, mint a csillagászati és biológiai témájú illusztrációknál található kifejezésekhez. "Elemzésünk az első, ami ténylegesen a nyelvészeti szerkezetük alapján köti össze ezeket a fejezeteket" - tette hozzá Montemurro.

A technika megmérte a kapcsolódó szavak csoportosításának optimális módját, ami az információs értékre utal. A regényekben ez az érték elég magas, míg az egyszerű felsorolásokban jóval kisebb. Montemurro és munkatársai a Voynich-kéziratot olyan művekkel vetették össze, mint a Fajok eredete (angol nyelven), A Shiji: A történetíró feljegyzései (kínai nyelven), Szent Ágoston vallomásai (latinul), továbbá egy Fortran programozási nyelven íródott számítógépes kóddal, valamint az élesztő DNS-ének részleteivel. Az emberi nyelveken írott művek esetében 500-700 szó esett ebbe, a formula által meghatározott tartományba, míg a Fortran esetében az érték 300 körül mozgott, az élesztő DNS-énél pedig csupán 10 volt. Meglepetésre a Voynich-kézirat 800 körüli eredménnyel büszkélkedhet. "Azt akartuk látni, hogy az elemzésből kikerülő szerkezet konzisztens-e, vagy sem egy valódi nyelvvel" - mondta Montemurro. "Ha olyasvalamit találunk volna, mint az élesztő, az erős kétségeket támasztott volna a Voynich kézirat természetével szemben, a kapott érték alapján azonban nem mondhatjuk, hogy nem nyelvről lenne szó"

A csalás mellett kardoskodókat azonban ezzel sem sikerült meggyőzni. Gordon Rugg, a brit Keele Egyetem számítógép tudósa, aki 2004-ben már felvetett egy egyszerű módszert a teljes kézirat megalkotására minden nyelvészeti alapot nélkülöző karakterhalmazból, úgy véli, az a tény, hogy a kéziratban egyetlen javítás, vagy arra utaló nyom sincs, eleve gyanússá teszi a könyvet. "Amennyiben a Voynich kézirat egy valódi nyelven íródott, akkor az alkotója vagy egyáltalán nem törődött a hibákkal, vagy 200 oldalt hiba nélkül írt le" - magyarázta. "Ez elég valószínűtlen"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #30
    http://index.hu/tudomany/2014/02/21/megfejtettek_tiz_szot_a_voynich-keziratbol/

    Megfejtettek tíz szót a Voynich-kéziratból
  • tar86 #29
    Azért az ábrázolások között van egy növény amelyet sokan tudnak azonosítani, mégpedig a Golgotavirágot! A virágjában van egy ipszilon betű, ez a növény Amerikában őshonos, utána lehet nézni természetgyógyászok mit tudnak róla, mire használták az ott élő indiánok! Mikor fedezték fel Amerikát? 1492-ben
  • johnfly #28
    Abban szerintem tényleg lehet valami, hogy az ürge aki írta egy titkos társaság tagja lehetett, akik egy titkos belső nyelvet beszéltek (ne feledjük, hogy miért volt erre akkoriban szükség), és valahogy felfedezhette a mikroszkópot mindenki más előtt, csak nem tudta, nem tudhatta, hogy mi az amit lát, így mindenféle természetfelettit vizionált hozzá, és erről írta azt a jegyzetet. Képzeljétek magatokat a helyébe! Akkoriban ez veszélyes dolog volt. Szerintem a társai elégettek minden más feljegyzést, és ez is csak véletlenül maradt meg. Valamint azt sem tartom elképzelhetetlennek, hogy a szerző is égett.
  • The Seer #27
    Érdekes dolog az biztos.
  • QuippeR #26
  • Richard Donkies #25
    Az ufóhívők most biztos búsalakodnak egy kicsit.
  • Yany #24
    csak nehogy terroristák kezére kerüljön
  • glazier #23
    Úgy látom valaki rájött hogy mit ábrázol pár kép.
    http://www.santa-coloma.net/voynich_drebbel/voynich.html
  • gothmog #22
    Szerintem félreértettél. Nem az a gond vele, hogy béna az ábrázolás, hanem az, hogy emiatt az ábrázolásmód miatt sokan idegen növényeket vizionálnak bele. Miközben nem a növények meg az egyéb "teremtmények" idegenek/ismeretlenek, hanem a rajzok ócskák.
  • wraithLord #21
    Az utolsó gondolathoz hozzászólva... Az is lehet, hogy nem ebbe a kéziratba írta le először ezt a "szöveget", aki csinálta, hanem valahonnan, egy korábbi jegyzetéből átmásolta.
    Gondolom a másolt kódexek sincsenek tele hibákkal...

    A másik meg az, hogy az értelmetlen betűhalmazokat is el lehet rontani.