Hunter

Robotmacska: sebesség és stabilitás

A svájci École Polytechnique Fédérale de Lausanne robotkutatói szerint macskák lábainak aprólékos megfigyelésein alapuló robotjuk a valódi macskák sebességével és stabilitásával rendelkezik.

Alexander Sproewitz, az egyik feltaláló elmondta, robotjuk saját kategóriájának leggyorsabbika, saját hosszának közel hétszeresét tudja egy másodperc alatt megtenni. Bár ez még nem egy igazi macska fürgesége, Sproewitz szerint a macskarobot ennek ellenére kiváló automatikus stabilizációs karakterisztikákkal rendelkezik az egyenetlen terepen történő futáskor. "A robot rendkívül könnyű, kompakt és erős, emellett könnyen megépíthető már rendelkezésre álló és olcsó anyagokból" - tette hozzá.


Az innováció főként a lábak kialakításában rejlik. A kutatók - mint a bevezetőben említettük - a macska lábának részletes tanulmányozásával fejlesztették ki a robot lábszerkezetét. A láb szegmensei - minden láb esetében három - és tagolódásuk megegyezik a macskáéval. Az ínakat rugókkal helyettesítették, míg az izmok szerepét elektronikus aktuátorok vették át. "Ez az alaktan biztosítja azokat a mechanikai tulajdonságokat, amikből a macskák kamatoztatnak, például jellegzetes futásukkal, rugalmasságukkal, biztosítva a stabilitást" - magyarázta Sproewitz. "A robot ezáltal természeténél fogva jóval önállóbb."

Bár még csak a kísérleti fázisoknál tartanak, a kutatók hosszú távú célja gyors, fürge, a talajon könnyedén manőverező gépek kifejlesztése. "Kutatásunk lényege, hogy az állatvilág tanulmányozásával és alapelvei alkalmazásával új megoldások fejlesszünk ki a robotikában" - összegzett a találmány másik atyja, Auke Ijspeert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • WhiteStar #25
  :DDDDD
 • johnfly #24
  Hard kitty, cold kitty
  litle ball of wire
  soulless kitty lifeless kitty
  puurr puurr puurr!

  Így már nem is olyan megnyugtató ez a dalocska.
 • neszeneked20 #23
  lassan majd ezek lesznek a házi macskák :)
 • Zero 7th #22
  Az ugye megvan, hogy ez most olyan, mintha odamentél volna a Wright fivérekhez, lehugyoztad volna a repülőt, és elkezted volna fikázni, hogy "Ez repül? A tízéves kehes kopasz kakasom hosszabb ideig marad a levegőben mint ez!"...

  De igazad van, a szűk látókör nagyon menő.
 • darthvaderfia #21
  Én inkább a sima élő macskáknál maradok, nem szeretem a robotokat.
 • M2 #20
  Róbotmacska-Róbotmacska, mivel etetnek téged!?
  Róbotmacska-Róbotmacska, nem a te hibád...
 • NEXUS6 #19
  Lásd robot-gepárd:

 • NEXUS6 #18
  Ez a mozgás olyan kb amikor a ló galoppozik. Amikor viszont fut, akkor már az egész testével mozog és a fő erőkifejtést talán nem is a lábaival, hanem a hátizmával végzi. Ilyenkor asszem nincs is egyszerre lenn 3 lába a földön, hanem csak kettő, vagy 1, vagy egy sem.
 • kvp #17
  "Ez kb. az a szint amit ma is simán ki lehetne adni egy borsosabb árú lego technic készletben,"

  Mar kiadtak, az ev3-as keszletbol lehet megepiteni:
  http://www.engadget.com/2013/05/16/lego-mindstorms-ev3-new-models/

  Felhivnam ra a figyelmet, hogy a ket robot allatban ugyanott van a 2-2 motor es ugyanazon az elven jarnak. :-)
 • KopaszIsten #16
  Csináljanak robokacsát, ami csak úszkál és hápog! :D