Hunter

Fejlett biológiai számítógép készül

Tudósok kizárólag molekulák alkalmazásával fejlesztettek ki és alkottak meg egy fejlett biológiai átalakítót, úgynevezett transzduktort, egy genetikai kódok manipulálására képes számítógépet, melynek outputjait új inputokként használhatnak későbbi számításokhoz. Az áttörés egy napon új lehetőségeket nyithat meg a biotechnikában, segítve a személyre szabott génterápiákat és a klónozást.

Igen nagy az érdeklődés az ilyen biomolekuláris (DNS-t és enzimeket használó) számítási eszközök iránt, ami főként annak köszönhető, hogy a hagyományos számítógépekkel ellentétben képesek közvetlen kölcsönhatásba lépni a biológiai rendszerekkel, vagy akár az élő organizmusokkal is. Nincs szükség interfészre, mivel a molekuláris számítógépek minden alkotóeleme, beleértve a hardvert és a szoftvert, az inputot és az outputot molekulákból tevődik össze, melyek egy oldatban lépnek kölcsönhatásba programozható kémiai események láncolatán keresztül.

"Eredményeink egy újszerű, szintetikusan tervezett számítógépet tárnak elénk, ami ismétlődően számol és biológiailag releváns eredményeket állít elő" - nyilatkozott a kutatást vezető Ehud Keinan professzor az izraeli Technion Műszaki Egyetem kémiai karának tanára. "A fokozott számítási teljesítmény mellett ez a DNS alapú transzduktor számos előnyt rejt, többek közt a genetikai információ olvasását és átalakítását, a molekuláris méretekre történő miniatürizálást, és olyan számítási eredmények előállítását, ami közvetlenül lép kölcsönhatásba élő organizmusokkal"


A transzduktor alkalmazható genetikai anyagon az adott szekvenciák észlelésére és kiértékelésére, valamint a genetikai kód megváltoztatására és algoritmusos feldolgozására. Keinan professzor szerint hasonló eszközök más számítási problémák esetében is használhatók. "Minden biológiai rendszer, még a teljes élő organizmusok is, természetes molekuláris számítógépek. Mindannyian biomolekuláris számítógépek vagyunk, olyan gépek, melyek alkotóelemei logikai módon egymással 'beszélgető' molekulák. A hardver és a szoftver komplex biológiai molekulákból épül fel, egymást aktiválva a különböző előre megszabott kémiai feladatok elvégzéséhez. Az input meghatározott, programozott változásokon átmenő molekula, ami szabályok sorozatát (szoftvert) követ, míg ennek a kémiai számítási folyamat outputja egy másik jól körülírható molekula" - összegzett.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #20
    LOL! Valaki feltörte az SG honlapját, és a "video beszúrásához" alapértelmezettnek berakott egy "Nesze Zsidek! Szopjál Lovat!" videót...
  • fszrtkvltzttni #19
    Az előbb nem tudom mi a f@szt szúrt be...
  • fszrtkvltzttni #18
  • nando42 #17
    sokadik szánalmas válasz erre a legalapvetőbb kérdésre, illetve a benne lévő paradoxonra.
    (gombabácsi meg finoman szólva nem győzött meg! XD)

  • kvp #16
    Ez a rendszer amit osszehoztak par aminosavbol all, amik bizonyos dns szekvenciak hatasara kepesek egy adott masfajta dns-t eloallitani a masolasnal. (nem irjak, de valoszinuleg rns kozbeiktatasaval) A dns, egyfajta lyukkartyakent uzemel, amin veighaladva az adott enzimek adott mukodest produkalnak, akar uj enizemeket is letrehozva, amik megintcsak elkezdik olvasni a dns szallagot. Ez egy lassu es buta megoldas, bar elvileg akar Turing teljes is lehet.

    A termeszet is igy mukodik, csak nem tudjuk pontosan hogy mi a programkod es nem ismerjuk az osszes olvasasra szolgalo aminosavat (tehat nem ismerjuk a cpu mikrokodjat), tovabba nem ertjuk, hogy ez pontosan hogy is all ossze. Ezert a kutatok vettek par ismert mukodesu aminosavat, par ismert kodot, aminel az ismert aminosavak ismert eredmenyeket hoznak es ezekbol epitettek egy szamitogepet. A rendszer persze kb. ugy mukodik, mint egy lyukszallagos gep, ami vegigmegy a szallagon es kikop egy uj szallagot. Ezt aztan vissza lehet etetni a gepbe vagy egy kimeneti egysegbe, ami valami hasznos eredmenyt produkal. (a regi gepeknel legepelte a kimenetet, itt gyarhat valamifele az elo szervezet szamara hasznos/karos/stb. anyagot) Elorelepes, de nem akkora, hogy felni kelljen tole, foleg mivel jo esellyel a rendszer adatai (dns-e) nem olvashato a valodi elolenyek szamara, mivel eltero a programozasi nyelv. Annak eselye, hogy egy ilyen szintetikus dns darab ertelmes kodot tartalmazzon egy termeszetes eloleny szamara eleg kicsi, persze nem 0.
  • gombabácsi #15
    a világ is egy program, azt ki programozta?
    szóval isten ellen az az érv nem helyes hogy "de őt ki teremtette" mert ez a kérdés anyagra is feltehető

    ha meg feltételezzük, hogy az anyag az alap, akkor feltételezhetjük azt is hogy isten

    occam meg filozofálgasson a kocsmákban, oda való
  • wraithLord #14
    Ezt a tudományos életben nem cikknek, max. hírnek hívják. A cikk a kutatók által írt tudományos közlemény/publikáció, amit egy, az adott témával foglalkozó tudományos folyóiratban megjelentetnek.

    Ebben az esetben a cikk: Ratner, T., Piran, R., Jonoska, N., Keinan, E. Biologically Relevant Molecular Transducer with Increased Computing Power and Iterative Abilities. Chem. Biol. 20(5): 726-733 (23 May 2013)

    Kár, hogy fizetős, az összefoglalásból, a pár kisfelbontású ábrából és ábramagyarázatból annyira sok mindent nem lehet megtudni, csak kiváncsi lettem. :D
  • Richard Donkies #13
    Ez a kérdés inkább a programozót kell, hogy izgassa. Te túl kicsi vagy a megválaszolásához.
  • nando42 #12
    Már csak az a kérdés, hogy a programozót ki programozta. :)
  • Nos #11
    Nyilvan csak egy hasonlat itt a szamitogep, vagy mondjuk ugy, hogy erosen kiterjesztettek a definiciot. Programozasi nyelv??? Hat ez eleg vicces kerdes :)