Berta Sándor

Hiába vetted meg, nem a tiéd

Újabb termék példája mutatott rá arra, hogy hiába vásárolnak meg akár több száz dollárért egy-egy eszközt a felhasználók, attól az még közel sem az ő tulajdonuk.

A The Verge arról számolt be, hogy már szállítják a fejlesztőknek és a tesztelőknek az első Google Glass szemüvegeket, azonban a Wired egy olyan problémára hívta fel a figyelmet, amely egyre gyakrabban bukkan fel. Az első vevők örömébe némi üröm vegyül és ennek oka a termékhez kapcsolódó felhasználási feltételekben keresendő. Ezek ugyanis világosan kimondják: az adott készüléket kizárólag a vásárló használhatja, azt nem adhatja el, tovább vagy kölcsön senkinek. Amennyiben mégis megteszi, akkor a szemüveg deaktiválható és azt már sem a régi, sem az új tulajdonos nem használhatja. Ráadásul ilyen esetekben automatikusan le lehet mondani a támogatásról és a garanciáról is.


Egy szerencsés felhasználó 1500 dollárért hozzájutott egy példányhoz, majd el akarta adni azért, hogy a befolyó összegből finanszírozza a tanulmányait. Ekkor valaki felhívta a figyelmét a felhasználási feltételekre, a férfi ezután azonnal leállította az aukciót, annak ellenére, hogy akadt olyan személy, aki több mint 90 000 dollárt kínált a különleges termékért. A kikiáltási ár egyébként 5000 dollár volt.

Azt tudni kell, hogy az első szemüvegek még az Explorer Edition sorozatba tartoznak és béta szakaszban lévő megoldások, vagyis ezek tulajdonosai gyakorlatilag tesztelőknek érezhetik magukat. Mégis sokan vásárolják meg az eszközt, a vevők között sok híres ember található, ők a közösségi portálokon osztják meg a tapasztalataikat és ezáltal természetesen reklámozzák is a készüléket. Az Explorer-projekt része a Google stratégiájának, a terméket közelebb hozni az emberekhez és a felhasználókat felkészíteni a termékekre. Babak Parviz, a Glass program főfejlesztője januárban úgy nyilatkozott, hogy új ötletekkel egészülhet ki a projekt. A szakember hangsúlyozta: jelenleg nagyon sokat kísérleteznek a különböző funkciókkal és új elképzeléseket vizsgálnak meg.


A Wired megkérdezte a társaságot, hogy vajon módosíthatják-e a felhasználási feltételeket, de eddig a kérdésre még nem érkezett válasz. Ugyanakkor a Google kezében nem csak a kikapcsolás az egyetlen lehetőség, mivel akár programfrissítések segítségével is eltüntethetők vagy befolyásolhatók bizonyos funkciók, hiszen a gyártók készítik el a kezelőszoftvereket is. Jogi szempontból nem lehet belekötni a társaság stratégiájába: a vásárló tudhatta, hogy milyen feltételek mellett veszi meg az adott szemüveget, továbbá senki sem védekezhet azzal, hogy nem olvasta el a felhasználási feltételeket.

A módszer nem egyedi, tavaly októberben az Amazon esetében derült ki, hogy minden előzetes figyelmeztetés vagy indoklás nélkül törölte egyik ügyfele hozzáférési fiókját és a Kindle készülékén lévő digitális könyvespolcát, amelyen az általa kiválasztott könyveket tárolta. (A vállalat később visszaállította a hozzáférést.) Ezek az esetek tökéletesen rávilágítanak arra, hogy a digitális szolgáltatásokat használó emberek legfeljebb csak átmenetileg birtokolhatják az általuk megvásárolt tartalmakat illetve készülékeket, és az online cégek bármikor visszakövetelhetik vagy elvehetik ezeket tőlük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kenoby55 #36
    Akinek nem világos: Ez is az Új Világrend építőköveinek egyike. Google = USA
  • Papichulo #35
    Gondolom az iOS és WP esetében jailbreak-el nem kerülnek eltávolításra az Apple/MS szolgáltatások

    Ugymint? Jailbreak utan az iOS-nel root jogot kapsz, magyarul barmilyen daemont/szolgaltatast kikapcsolhatsz. Androidot is raktak mar iPhone-ra...
  • Dodo55 #34
    "Ott is az ember gyakorlatilag csak a licenszért fizet, de sosem lesz ténylegesen az övé a játék."

    Ez mindig is így volt mióta a szerzői jogok léteznek, mindig is csak a licensz volt megvásárolható.
  • Dodo55 #33
    "Mindazonaltal ez mennyiben masabb, mint egy jailbreak-elt iOS/WP melyben ugyanezeket meg lehet tenni?"

    Gondolom az iOS és WP esetében jailbreak-el nem kerülnek eltávolításra az Apple/MS szolgáltatások. Ellenben az AOSP egy nyílt forráskódú projekt ami nem tartalmaz alapból semmilyen Google szolgáltatást.
  • Papichulo #32
    Ha deaktivalod a drm rendszert akkor igen.

    Forras?

    Nem veletlen tilos feltorni a itunes-t is.

    Ahogy a Play storet is. Semmi kulonbseg. A homebrew viszont ugyanugy nem illegalis JB utan, ahogy az androidnal a sideloading.

    Ha persze az ember legalisan szedi le a drm-et az itunes-os zenekrol

    Az iTunes zenek mar regota ab ovo DRM nelkul erkeznek...

    Ez szerintem jo.

    Nekem semmi bajom nincs az androiddal, szerintem is egy remek rendszer, en mindossze az altalad - hatalmas ferditesekkel es csunya hazugsagokkal folytatott - pro android, contra iOS keresztes haborut tartom betegesnek...

    Meg az apple, amikor egy update soran letorolte a location trace file-t minden keszulekrol.

    Magyarul nem remote torles volt... Try again!

    de kb. a google is ezt csinalta.

    Valoban a felhasznalok erdekeben, de attol meg megtette. Egyedul a Google...

    Az, hogy egy ujsag csak azt meri leirni, hogy lehetseges, nem jelenti azt, hogy nem is teszik meg.

    Magyarul egy orult agymenes volt a reszedrol es semmivel sem tudod alatamasztani, hogy a microsoft is mindig teglazza a feltores gyanus xbox-okat. Felesleges ujabb alaptalan kijelentesekkel tovabb asni magad.

    az egyik update-be kerult bele szandekosan egy hiba, ami lehetove teszi a privilege elevation-t

    Forras, hogy szandekosan kerult bele barmilyen privilage escalation(!) "hiba"? Bar ha szandekos volt, akkor hogyan lehet hiba???

    Ha minden allitast kimeritoen bizonyitani lehetne, akkor nem itt irogatnek

    Akkor te honna tudsz rola? Barmilyen - megbizhato - forras? Ha meg semmi, hanem csak te talaltad ki magadtol, akkor inkabb ne jarasd le magad a nagyotmondasi kenyszereddel ;)
  • kvp #31
    "Az closed source iOS meg illegalis???"

    Ha deaktivalod a drm rendszert akkor igen. Marpedig ez feltetele a gyarto ceg kizarasanak. Nem veletlen tilos feltorni a itunes-t is. Ha persze az ember legalisan szedi le a drm-et az itunes-os zenekrol es filmekrol, akkor mas a helyzet, de szerintem az USA-ban meg ervenyeben van a DMCA. Az open source-os android-ban viszont nincs DRM, pont azert, mert igy feltorni sem lehet, tehat torvenysertest sem kovethet el vele a tulajdonos. Ez szerintem jo.

    "mindazonaltal eddig egyedul a Google nyult tavolrol a keszulekekhez."

    Meg az apple, amikor egy update soran letorolte a location trace file-t minden keszulekrol. Azokrol is amiken egyebkent a tulaj hasznalta sajat celra. Ertem, hogy ez a felhasznalok vedelme erdekeben tortent, de kb. a google is ezt csinalta.

    "Ismet problema az angol nyelvvel."

    Az, hogy egy ujsag csak azt meri leirni, hogy lehetseges, nem jelenti azt, hogy nem is teszik meg. Annyi tortent, hogy nem akartak pert a nyakukba. Tehat nem a nyelvvel van a gond, hanem a jogi szoveg megertesevel es nem nallam. A fuse kisutest egyebkent altalaban egy hibas digitalis alairasu bootloader eszlelese aktivalja, kiveve ha a megfelelo gyari backdoor-os firmware valtozat van a konzolon es azon keresztul torik meg. (az egyik update-be kerult bele szandekosan egy hiba, ami lehetove teszi a privilege elevation-t)

    "Az, hogy valamit hasonlot idezel a temaban, nem jelenti azt, hogy a merhetetlenul tulzo allitasodat bizonyotitottad volna."

    Ha minden allitast kimeritoen bizonyitani lehetne, akkor nem itt irogatnek, hanem az EFF perelne miatta es egy ido utan sg-s hirkent latnank viszont. https://www.eff.org/
  • Lollerka #30
    nem ertem felbaszodasotokat-.- ez nem a sima eladasos szemuveg, hanem tezsteloknek szant, beta videot sem lehet folrakni youtubera, igy nem ertem miert erthetetlen hogy egy beta szkozt nem lehet eladni
  • Papichulo #29
    az open source android legalis

    Az closed source iOS meg illegalis??? De meg az iPhone jailbreak is rendben van. Azutan meg korulbelul ugyanazt meg lehet tenni az iPhone-nal is, mint egy android keszulekkel. Ilyen szempontbol kar megkulonboztetni oket...

    hack-eles nelkul fel lehet rakni egy biztosan tiszta (es google mentes) android-ot.

    Melyekre sideloadolhatod cserebe az alkalmazasokat... mindazonaltal eddig egyedul a Google nyult tavolrol a keszulekekhez.

    Az xbox live account-ok torleset inkabb nem magyaraznam el ujra

    "One former software and hardware tester said this is possible.."

    Ismet problema az angol nyelvvel. Az, hogy valami lehetseges nem jelenti ezt: a microsoft is mindig teglazza a feltores gyanus xbox-okat Try again!

    Kindle: (alul a remote content removal-nal irja)

    Semmit sem ir a wiki, ami a legkisebb mertekben is alatamasztana ezt: az amazon keszulekekben, amik net nelkul leallitjak magukat egy adott ido utan.

    Az, hogy valamit hasonlot idezel a temaban, nem jelenti azt, hogy a merhetetlenul tulzo allitasodat bizonyotitottad volna. Vagy azt gondoltad, hogy senki sem olvassa el a linkeket? :)
  • Vaszilij Artyom #28
    Mosod a dolgokat.
    A szoftvereknél MINDIG csak a licencet veszed meg és nem a szoftvert magát. A steam mindössze egy platform ami egybe foglal mindent.


    sonajdoba: Jólvan takarodj a krumpliföldekre kapálni.
  • sonajdoba #27
    dugja fől magának a szemüveget a guugli. tiszta parasztvakítás és a sok hülye gyökér vesszi mint a cukrot.

    hat akinek nincs jobb dolga az vegyen minél több baromságot ami nélkül ember nem tud létezni.