Hunter

Moore törvénye szerint 10 milliárd éves az élet

A számítógép tudomány egyik alapelve és a biológia összeházasítása szerint az élet már jóval a Föld születése előtt létezett, és a naprendszerünkön kívülről eredeztethető.

Ki ne ismerné Moore törvényét, azt a tapasztalati megfigyelést, mely szerint az integrált áramkörök összetettsége körülbelül 18 hónaponként megduplázódik. Ha a Moore-törvényt az elmúlt pár év komplexitási arányaira levetítve alkalmazzuk, és ebből kiindulva visszapörgetjük az idő kerekét, valóban eljutunk az 1960-as évekig, az első mikrochip felfedezésének tényleges időpontjához. Most két genetikus a földi élet összetetté válásának ütemére vetítette le a Moore-törvényt, eredményeik pedig azt mutatják, hogy a szerves élet létrejötte jóval a Föld kialakulása előtt történt.

Alexei Sharov, a baltimore-i Nemzeti Öregedés Kutató Intézet tudósa, valamint Richard Gordon a floridai Tengerbiológiai Laboratórium elméleti biológusa a tranzisztorokat nukleotidokra, a DNS és az RNS építőelemeire cserélték, míg az áramköröket genetikai anyaggal helyettesítették, és elkezdtek számolni. Eredményeik szerint az első élet körülbelül 10 milliárd évvel ezelőtt jelent meg, ami több mint duplája a Föld 4,5 milliárd évre tehető korának.

A kérdés: azzal együtt, hogy matematikailag lehetséges az élet kialakulása jóval a Föld születése előtt, vajon fizikailag is lehetséges-e? Sharov és Gordon szerint a válasz igen. Naprendszerünk kialakulása során a galaxis fejlettebb területéről baktériumszerű organizmusok, vagy akár egyszerű nukleotidok érhették el a Földet üstökösökbe, aszteroidákba, vagy más szervetlen űrtörmelékbe ágyazódva. Ezt az elméleti folyamatot nevezik pánspermiának.

A tudósok számítása koránt sem nevezhető tudományos bizonyítéknak, mivel semmi sem garantálja, hogy a szerves komplexitás egyenletes ütemben nőtt volna. Sharov inkább egy eszmefuttatásnak nevezi munkájukat, sem mint elméletnek. "Rengeteg elméleti eleme van a bizonyításunknak, ahhoz azonban, hogy egy átfogóbb képet kapjunk, szükség van néhány hipotetikus elemre" - nyilatkozott a TechNewsDaily-nek.

Sharov és Gordon ötlete más érdekes lehetőségeket is felvet. A "Föld előtti élet" megingatja azt a régóta fennálló tudományos-fantasztikus nézetet, mely szerint léteznek fejlettebb idegen fajok. Amennyiben a genetikai komplexitás egyenletes ütemben fejlődött, úgy a Tejút-rendszer idegen életformáinak társadalmi és tudományos fejlődése is nagyjából megegyező lehet a miénkkel.

A tanulmány elméleti és gyakorlati párhuzamot is von az élet eredetére, valamint az élet és a tudás közötti összefüggésre. Az emberi evolúció nem csak genetikailag, de epigenetikailag is jelentkezik. A műszaki megoldások, a nyelv és a kulturális emlékek mind egyre összetettebbé váltak.

Moore törvényének alkalmazásával a kutatók nem az evolúció leegyszerűsítésére törekedtek, csupán elismerték elképesztő komplexitását. Bár sokan szkeptikusok a tanulmánnyal kapcsolatban, a két tudós kitart álláspontja mellett. "Az űrből érkező bakteriális spórákkal való beszennyeződés tűnik a legkézenfekvőbb elméletnek, ami megmagyarázza az élet korai megjelenését a Földön" - magyarázta Sharov, aki 99 százalék esélyt ad arra, hogy az élet valóban a Föld előtt született, bölcsen meghagyva 1 százalékot egy olyan esély számára, amivel nem számoltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zombee #116
    Egy nyilvánvalóan elektronikával kapcsolatos megállapítást szerves életre alkalmazni faszság.
  • NEXUS6 #115
    Az előző századokban sokáig az un egyensúlyi állapotoknál a statikus egyensúlyi állapotokhoz, az energia minimumokhoz hasonlítottak mindent, úgy mondták, hogy ez a természet rendje az egyensúlyra törekvés. A káosz elmélet viszont megmutatta, hogy a kaotikus rendszereknél még dinamikus egyensúlyról (amikor két azonos nagyságú erő kiegyensúlyozza egymást) sem igazán beszélhetünk. Viszont jött az egyensúlynak egy sokkal elvontabb formája, az un atraktorok esete.

    A statikus, dinamikus egyensúly és az atraktorok (olyan állapotok, amik körül szeret ingadozni a rendszer) közöt az a különbség, hogy az első kettőből való kitérésre külső erőhatás szükséges. Az atraktor állapottól való eltávolodáshoz viszont nem!!!

    A klíma, vagy a bioszféra mint káoszrendszer képes úgy kimozdulni egy egyensúlyinak tűnő állapotából, ami körül esetleg sokáig oszcillált, hogy semmi külső hatás nem éri, és a kimozdulás esetleg önmagában okoz tömeges fajkihalást.
    Ilyen szemponból az evolúció, a bonyolultság/komplexitás növekedése és a fajkihalás ugyan annak az éremnek a két oldala!!!

    Eddig legalább is ez volt. Ha az ember végül globális szintű, tudatos szervező elemként tud működni, akkor ezeket a mondjuk úgy autokatasztrofális (ó de szép szó) szitukat ki tudja majd szűrni. Hasonlóan működhet, mint a szívizomnál a szinusz-csomó, ami egy ritmus adással biztosítja, hogy a szív soha ne térjen vissza az ő alap működési állapotába, ami gyakorlatilag a fibrilláció.
  • fszrtkvltzttni #114
    A vége lemaradt:

    De mivel te szeretsz értelmetlen számokkal dobálózni, és megalapozatlan következtetéseket levonni belőlük: Mennyi ideje próbálgatják a tudósok? ~40 éve? A természetnek milliószor több ideje volt. Mekkora is egy lombik? 100cm3? A természet km3-es lombikokat használ. Tehát maga a tény, hogy a tudósok eddig eljutottak "bizonyítja", hogy a természet is képes lehetett erre istenek nélkül.
  • fszrtkvltzttni #113
    Ilyet csak az ír, aki nem hallott még az önszerveződésről. Arról, hogy bonyolult szerkezetek spontán képesek létrejönni egyszerűekből, anélkül, hogy bárki összerakná őket, csak azért, mert a természet olyan, hogy megfelelő körülmények között szeret ilyen dolgokká összeállni.
    A hozzád hasonló gondolkodású emberek, akik rácsodálkoznak a dolgokra, majd egyből isteni eredetet jósolnak, azt mondták régen, hogy szerves vegyület nem keletkezhet szervetlenből. Megcáfolták őket. Aztán azt, hogy az élet alapvető vegyületei (nukleotidok bázisa, cukor, aminosav, peptid) túl speciálisak ahhoz, hogy nagy mennyiségben spontán keletkezzenek. Megcáfolták őket.
    Ma ott tartanak, hogy van egy majdnem önreprodukáló RNS ami ~200 egység hosszú. És semmi elvi akadálya nincs, hogy találjanak egy ekkora, vagy akár rövidebb teljesen önreprodukáló RNS-t.
    Persze sokkal egyszerűbb rácsodálkozni egy sejt sematikus ábrájára, és ámuldozva isteneket látni mögötte.
    De mivel te szeretsz értelmetlen számokkal dobálózni: Mennyi ideje próbálgatják a tudósok? ~40 éve? A természetnek milliószor több ideje volt. Mekkora is egy lombik? 100cm3? A természet km3-es lombikokat használ.
  • lordmorden #112
    persze,h goy enm lineáris, hiszen a természet egyenlőségre törekszik,a hogy ehez közeeldik, vagyis beáll az egyensúly, akkor egyszerűen belassul a folyamat, ha valami nagyon durva dolgo történik, modjuk kihale egy faj akkor felpörög az evolúció;
    amúgy ez nem véeltlenszerű: amikor emgalkották az első tranzisztort akkora volt mint egy féltégla... egy egyszerű kis cumó volt, most meg... ez egy folyamat, enm rögtön az elefánt jött létre... nagyon lényeges, hogy ez átkozottul lineárisnak tűnhet, hiszen fokozatosan, pontról pontra fejlődik az élet.
    mit gondoltok?
    egyébként a cikk egy másik tudományág elmélete átültetve az evolúciós folyamatokra, vagyis: totál elmélet... ne úgy vegyétek fel, hogy ez egy tudományos tény, mert ez egy eszmefuttatás...
  • Vol Jin #111
    Te egyébként nem a Tou Tang Wou vagy ki a fene vagy alternatív entitásként?
  • Vol Jin #110
    "Volt egy cikk erről valahol, hogy ha jól emlékszem ausztrál őspalában megtalálták ez első eukarióta lenyomatát , a Föld kihűlése után 80-100 millió évvel, és ezzel megdőlt a lineáris evolúció és az autogenezis elmélete. "

    Az evolúciót nem tartom lineárisnak. Sőt szerintem senki, aki épp eszű. Mint ahogyan ezt a cikket is baromságnak tartja az összes kommentelő.

    "mindenki más számára napnál is világosabb, hogy egy városnyi, gyárban összezsúfolt szuperszámítógéphalmaz összetettségű szerkezet egyszerűen nem jön létre véletlenül 100 kvintillió év alatt sem. "

    Kevered a véletlen kialakulást a kialakulást befolyásoló véletlenek láncolatával. Az első azt jelentené, hogy leraksz az asztalra egy kupac atomot, és azok véletlenül egy elefántot fognak alkotni. A valóság meg az, hogy kialakult valamikor nagyon régen egy pár száz atomból álló molekula, amihez akár kedvezőek is az univerzum törvényei, és abból fokozatosan létrejött a magasabb életforma, amit jelenleg például olyan tényezők formálnak, mint például a ki kit tudott megenni.

    Eleve ott sérül a valószínűségi latolgatásod, hogy feltételezed, hogy az egész folyamatnak valami felsőbbrendű célja van, ami nem más, hogy most itt hülyeségeket beszélhess, és minden úgy legyen, ahogyan ma van. Pedig a valószínűség latolgatásban az is benne van, hogy tök lehetséges alternatíva lehetne az is, hogy nyolc füled van a fejed tetején, és ez természetes, mert nekem is annyi lenne, meg másoknak, és most nem neteznénk, hanem mondjuk úsznánk a tengerben.
  • Vol Jin #109
    Mármint igen. A kettes és a nyolcas között hatványjel van (elírtam), nem szorzás és a szorzások zárójelben léte evidens.
  • wraithLord #108
    Ebből tehát az következik, hogy:

    1. Nincs élet.
    2. Sokkal több esélye van, hogy létrejön valami/valaki, ami/aki ezt a "hihetetlenül bonyolult életet" létre tudja hozni, mint az, hogy a hihetetlenül bonyolult élet létrejön magától.

    De ahogy nézem a kommenteket, nem szorul a téma további ragozásra... :)
  • BalniBalage #107
    A lenti számok természetesen csak tájékoztató jellegű közelítő értékek, de a nagyságrendi kiemelés a fontos !

    Volt egy cikk erről valahol, hogy ha jól emlékszem ausztrál őspalában megtalálták ez első eukarióta lenyomatát , a Föld kihűlése után 80-100 millió évvel, és ezzel megdőlt a lineáris evolúció és az autogenezis elmélete.

    Helyét átvette az exogenezis elmélet.

    De ezt csak az nem érti meg aki még nem látott egy közelképet egy egysejtűről,



    mindenki más számára napnál is világosabb, hogy egy városnyi, gyárban összezsúfolt szuperszámítógéphalmaz összetettségű szerkezet egyszerűen nem jön létre véletlenül 100 kvintillió év alatt sem.

    Ehhez képest a lottó 5-ös egy mindennapos valószínűségő esemény.