MTI

Hadrendbe állt az első lézerfegyver

Először állít rendszerbe hadihajóin lézerfegyvereket az amerikai haditengerészet, méghozzá Irán közelében.

A potenciális célpontokat gyorsan azonosító eszközökkel 2014 elején a Ponce csapatszállító hadihajót fogják felszerelni, amely a Perzsa-öbölben és a Közel-Kelet térségében teljesít szolgálatot. A lézer a Pentagon szerint bizonyítottan képes pilóta nélküli robotrepülőgépek és gyors mozgású kisebb motorcsónakok megsemmisítésére vagy megrongálására. A fegyver az első hivatalos becslések szerint 31 millió dollárba kerül. Matthew Klunder ellentengernagy, a haditengerészet kutatási parancsnoka hétfőn bejelentette, hogy "a szilárdtest-lézer olyan nagy lépés a modern hadviselésnek az irányított energiával való forradalmasítása terén, mint amilyen a puskapor volt a kések és a kardok korában".


A lézerfegyver rendszerbe állításáról szóló bejelentés a The New York Times szerint Iránnak szóló figyelmeztetés. Az iszlám köztársaság rohamcsónakjai ugyanis zaklattak már amerikai hadihajókat, és a jelenleg épülő, távirányítású repülőgépeit a jövőben várhatóan rakétákkal is felszereli majd. A tengernagy szerint a lézerfegyver rendszerbe állítása nagy megtakarítást jelent majd a haditengerészet számára, mert egy lövés legfeljebb 1 dollárba kerül. A lézerfegyver rendszerbe állítása nem igényli "különleges platformok" megépítését. Alkalmazásának korlátja viszont, hogy az csak "egyenes vonalú láthatóság" esetén vethető be, vagyis nem alkalmas a fedésben lévő vagy a horizonton túl lévő célpontok megsemmisítésére.


A rossz időjárási körülmények is akadályozhatják a lézerfegyver bevetését - igaz, ezek több hagyományos fegyver alkalmazásának esetében is nehézségeket okoznak. A lézer prototípusa emellett nem képes még leküzdeni a harci gépeket és a rakétákat, de a fejlesztők dolgoznak a feladat megoldásán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #100
    Eltelt azóta 4 év.
    Semmisített meg akár egyetlen célpontot ez a... játék?
  • esztyopa #99
    Ez a humánus fegyver !
    Nincs vér,csak *tiszta hulla*
    Egyre kulturáltabban tudjuk legyilkolni egymást
  • sanyicks #98
    "gyurika te lézerfegyvert kértél. Ajándékod ehelyett egy végbél!"
  • Molnibalage #97
    Most akkor döntsed már el, hogy milyen rakétáról és milyen lézerről van szó. ICMB vs. ABM lézer, vagy CIWS lézer vs. anti ship fegyver...?
  • NEXUS6 #96
    Hogy miii!!!???:D

    Mire a robbanófej belép a légkörbe a rakéta már rég nincs sehol mögötte!
  • Molnibalage #95
    A robbanófej a sima rakétákon valójában nem is fej, mert a rakéta elején a szenzorok vannak és mögötte van a romoló töltet. Tehát ha szemből jön a rakéta, akkor odáig le kell bontani előtte a rakétát...

    Technikai tudás rulez bazdmeg...
  • Papichulo #94
    Fold vagy Fold... nem mindegy ;)
  • NEXUS6 #93
    Miféle perspektívák, meg távolságok, meg tájak, miről beszélsz vazze? Mit tudhatsz te a földről? - Kérdezte a giliszta a sastól - Én benne élek!

  • NEXUS6 #92
    Te most miről beszélsz?
    Bocs, de én a robbanófejről írtam, nem a rakétáról.

    Szövegértés. Már megint nem figyelsz a másikra. Barátnőd nem szokott morcos lenni emiatt?
  • kvp #91
    Ha szembol erekezik a raketa es az ut nagy reszen csak az orra latszik a hajorol, akkor gyakorlatilag csak ide kell ablativ vedelmet tenni, ami aerodinamikailag is megoldhato.

    A cikkben szereplo lezer inkabb kisebb hajok, motorcsonakok ellen lehet jo. Tipikusan olyan dolgok ellen amiket altalaban robbanoanyaggal megrakva vezetnek a hajo oldalanak. A masik felhasznalas a ballisztikus raketak lelovese. Igy pl. egy eszakkoreabol inditott ballisztikus raketa meg a felszallasi fazisban megsemmisitheto es mivel csak feny ment at a hataron, ezert nem bizonyithato, hogy lelottek. A meghibasodas ilyenkor tipikusan egy termikus serulesnek tunik, tehat olyannak mint amikor ateg az egyik gyorsitoraketa oldalfala vagy kilyukad a fo uzemanyagtartaly. A bejovo raketak megbenitasara is hasznalhato, de egy reszuk vezetekes vezerlesu, a masik reszuk (az oroszok) az indito hajo celzo radarhuallaman utaznak, tehat hatul van a szenzor, mig a maradek jo resze inercialis modon is kepes tovabbmenni. (tehat egy vonalban egyenesen, mint altalaban a hagyomanyos harci raketak) Nem azt mondom, hogy nem hasznalhato, de igazabol csak akkor ha eleg sokat telepitenek minden hajora, hogy le tudjak fedni a teljes kornyezetet es van eleg folyamatos kimeno teljesitmeny.