Hunter

A Merkúrról érkezett a zöld meteorit?

Egy tavaly Marokkóban felfedezett zöld kőzet lehet az első látogató a Naprendszer legbelső bolygójáról, véli egy meteorit tudós.

Anthony Irving Texasban, a 44. Hold- és Bolygótudományi Konferencián ismertette új felfedezéseit. Tanulmánya szerint az NWA 7325 jelű űrkőzet nem egy aszteroidáról, vagy a Marsról, hanem a Merkúrról érkezett. Maga az NWA 7325 egy 35 meteorit mintából álló csoport, a darabok rendkívül régiek, Irving és munkatársai kormeghatározása szerint a kőzetek 4,56 milliárd évesek lehetnek.

"A Merkúrról, vagy egy Merkúrnál kisebb, de hozzá nagyon hasonló égitestről származhatnak" - hangoztatta beszédében Irving, a Washington Egyetem Föld- és űrtudományi professzora, aki évek óta tanulmányozza a meteorokat, hozzátéve, hogy az NWA 7325 teljesen más, mint a Földön eddig talált meteoritok.

A marsi meteoritokat áthatják a Mars légkörének sajátosságai, így könnyű megkülönböztetni más kőzetektől. Az egyik legnagyobb aszteroidáról, a Vestáról származó űrkőzetek ugyancsak kémiailag elkülöníthetőek, az NWA 7325 azonban nem emlékeztet egyetlen eddig dokumentált meteoritra sem. Irving szerint a minták egy olyan bolygón, vagy más égitesten alakulhattak ki, aminek a felszínét magma folyamok formálták. Az elemzések szerint a kőzet a magma tetején alakult ki.


Az NWA 7325 alacsonyabb mágneses intenzitást mutat, mint bármelyik eddig talált űrkőzet, ami alacsony mágnesességet feltételez a meteorit szülő égitestén. A NASA jelenleg a Merkúr körül keringő Messenger űrszondájának adatai szerint a bolygó alacsony mágnesessége nagyon hasonló az NWA 7325 esetében észlelthez, magyarázta Irving a SPACE.com-nak.

A Messenger észlelései más bizonyítékokkal is szolgálnak, melyek Irving hipotézisét támogatják. A Merkúr geológiai és kémiai összetételét ismerő tudósok úgy vélik, a bolygó felszíne rendkívül szegény vasban, ami ugyancsak igaz a meteoritra, azt sugallva, hogy bárhonnan érkezzen is a kőzet, a szülő égitest nagyban hasonlíthat a Merkúrra.

Bár a Messenger első meghosszabbított küldetése még csak most ér véget, a csapat máris kérelmezte a bolygó további kutatását az elkövetkező két évre. Amennyiben a küldetést újból meghosszabbítják 2015-ig, a szondától kapott tudományos adatok segíthetnek tovább igazolni, vagy éppen cáfolni Irving elméletét, aki szerint bár jóval kisebb az esély egy Merkúrról származó meteoritot találni a Földön, mint egy marsit, azonban koránt sem lehetetlen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #6
    Hm. Ez erdekes, annak idejen csak autokat arultak.
    De ezek szerint mar meteorokat is forgalmaznak.
    Ez tokeletes peldaja a tobb labon allasnak.
  • Irasidus #5
    A Földnek is vasmagja van, azt mégis bazalt láva ömlik. Mi ebben a hihetetlen? A vas nehéz, ezért süllyed a mag felé, a felszínen lévő vasat leginkább a meteorotok hozták.
  • Macropus Rufus #4
    "bolygó felszíne rendkívül szegény vasban"
    a bolygón található kilóméter vastagási láva létegekkel amik a köpeny alól törnek a felszínre. A bolygó magját meg egy eléggé komoly vas(!) mag adja ami a bolygó átmérőjének a 75%-át teszi ki.
    Eléggé nehéz elhinni, hogy egy ilyen magból nem kerűl vas a felszínre.

    javítsatok ki, ha tévedek.
  • NEXUS6 #3
    Sperman mit szolt ehhez a kryptonit darabhoz?
    ;)))
  • szabod #2
    Pont fordítva van. Arra vannak elképzelések, hogy milyen lehet a bolygó felszíne, és mivel szegény vasban és a meteorit is, így akár onnan is jöhetett, vagy pedig olyan helyről, ami felépítése hasonlít a Merkúrra.

    A példádra is válaszolnék. Nem fogják azt hinni, hogy gránitból áll az egész bolygónk, hanem csak azt, hogy magas az oxigén és a szilícium tartalma.
    Mert a gránit alkotó ásványai:
    kvarc SiO2
    ortoklász KAlSi3O8
    valamilyen plagioklász, pl albit NaAlSi3O8
    biotit K(Mg,Fe3)3(AlSi3O10)(OH)2
    De ez igaz a Föld kőzeteinak nagy részére, mivel főleg szilikát ásványok a kőzetalkotók, így mindig magas az Si és O tartalom.(Ha csak nem kapnak telibe egy érces teléranyagot, de azért a bolygónk kőzeteinek ezek igen kis %-át teszik ki)
  • WhiteStar #1
    sosem értettem hogy egy darab kavicsból hogy tudnak arra következtetni hogy egy égitest gazdag vasban vagy bármi más anyagban?

    ha szétfossa a földet egy kisbolygó és a darabkái szanaszét repülnek a galaxisban és egy kis zöld emberke talál egy gránittömböt akkor arra fog következtetni hogy gránitból állt az egész bolygónk? :D