MTI

Rendkívül lassú az internet Kínában

Egy friss jelentés szerint a hongkonginak egyharmadát sem éri el az internetes letöltési sebesség Sanghajban - Pekingben pedig még ennél is rosszabb a helyzet.

A sencseni Xunlei internetes szolgáltató cég adatai szerint régiónként jelentős eltérések mutatkoznak Kína-szerte az internet gyorsaságában. A Shanghai Daily által idézett statisztikák rámutatnak: nem a fővárosban, nem nagyvárosokban, s még csak nem is a gazdaságilag legfejlettebbnek számító keleti parti régióban a leggyorsabb az internet ma a világ második legnagyobb gazdaságában.

A Hongkongot nem tartalmazó országos toplistát a közép-kínai Hupej tartomány Hsziangfan városa vezeti 1 742 kbps (kilobit per másodperc) teljesítménnyel, míg a 24 milliós kelet-kínai metropoliszban, az ország gazdasági-pénzügyi központjaként számon tartott Sanghajban másodpercenként alig több mint ezer kilobites a letöltési sebesség: ez a hongkonginak az egyharmadát sem éri el. Pekingben ennél is rosszabb a helyzet, a főváros lakosai 690 kbps teljesítményre vannak utalva, igaz, ez még mindig jobb az országos átlagnál, mely 646 kbps, vagyis a hongkongi átlag egyötöde.

Az internet lassúsága korábban is gyakori téma volt a kínai és a nemzetközi médiában. Az Akamai szolgáltató cég egy korábbi statisztikája szerint 2011 végén globális összehasonlításban mindössze a 90. helyen szerepelt, a jóval elmaradottabb régiós országok, így Thaiföld és Malajzia után. Az ipari és információtechnológiai minisztérium korábban azt ígérte: az évtized közepére modernizálják majd a városokban a szélessávú hálózatokat, amelyekkel akár 2 500 kbps teljesítmény is elérhető lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #1
    "az országos átlagnál, mely 646 kbps"

    és az is gondolom úgy jött ki, mint magyarországon a 200ezer forint feletti átlagfizetés: pár helyen lehet hogy megvan a 100 megabit, míg a legtöbbeknek kb 100kilobit lehet, ami kb ISDN szint ... aztán lehet hogy az is, kínában vidéken talán csak sima analóg telefonvonal van húzva.