Hunter

Egyre valószínűbb a Higgs-bozon felfedezése

A CERN Nagy Hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS és CMS együttműködései újabb előzetes eredményeket tártak a nyilvánosság elé, melyek tovább erősítik azt a feltevést, mely szerint tavaly nyáron a régóta keresett Higgs-bozont sikerült felfedezniük.

A júliusi bejelentéshez viszonyítva a tudósok immár két és félszer annyi adattal felvértezve állítják, az új részecske egyre inkább hasonlít az elemi részecskéket tömeggel felruházó Higgs-re. Az azonban továbbra is kérdés, hogy ez a Higgs-bozon a Standard Modell által megjósolt részecske, vagy a részecskefizika alaptételén túlmutató más elméletek által megjövendölt különböző bozonok legkönnyebbike. A válaszhoz idő kell.

Akár Higgs, akár nem, a bozon megmutatta, hogyan lép kölcsönhatásba más részecskékkel, valamint kvantum tulajdonságaiba is betekintést nyertek. Például egy Higgs-bozon esetében alapkövetelmény, hogy ne legyen perdülete, valamint paritásának - tükörképének viselkedésének - a Standard Modellben pozitívnak kell lenni.


A CMS és az ATLAS ezt a perdület-paritás párosítást vette szemügyre, melyek egyöntetűen arra utalnak, hogy a felfedezett részecske nem rendelkezik perdülettel és paritása is pozitív. "A 2012. évi teljes adathalmazból kinyert előzetes eredmények elképesztőek és számomra egyértelmű, hogy a Higgs-bozonnal foglalkozunk, bár még hosszú utat kell bejárnunk, hogy megtudjuk milyen fajta Higgs-bozont találtunk valójában" - nyilatkozott a CMS szóvivője, Joe Incandela. "Ezek a csodálatos új eredmények sok elkötelezett ember hatalmas erőfeszítését testesítik meg. Bizonyítják, hogy az új részecske a Standard Modell Higgs-bozonjának perdület-paritásával rendelkezik" - tette hozzá az ATLAS részéről Dave Charlton.

Annak megállapításához, hogy valóban a Standard Modell által megjósolt Higgs-ről van-e szó, az együttműködéseknek többek közt pontosan meg kell mérniük a bozon más részecskékbe történő bomlásának arányát, majd össze kell vetniük az elméleti fizikusok jóslataival. A bozon észlelése rendkívül ritka esemény, körülbelül 1 trillió proton-proton ütközésre van szükség egyetlen észlelt eseményhez. Az összes bomlási mód karakterizálásához a jelenleginél sokkal több adatra lesz szükség.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #103
    Az ertelmi szint kurvara nem vegzettseg fuggo.
    Lattam mar segghulye 2 diplomast es szakmunkassulit vegzett total tajekozott embert is.
    Sot a diplomasok kozt sokal tobb a szakbarbar.

  • ugh #102
    Tevedesben vagy a szeleromuvek ha sokat raknak egy kupacba rezonaltatjak a talajt, osszekocoljak a szeljarast.
    Ha hullam es szelerumubol akarnal annyit telepiteni, hogy kivaltson mondjuk egy paks meretu eromuvet annyit kene telepiteni, hogy komolyabb kornyezei hatasokkal jarna mint egy atomeromu.
    A termeszetes szel es vizaramlas oszebaszasa is kornyezetszennyezes..
  • Irasidus #101
    Ez igaz, köszi a kiigazítást! Utánanéztem én is közben, az energia, impulzus és tömeg közötti összefüggés miatt.
  • Zero 7th #100
    Kvantumszinten is érvényes még az F=m*a?
  • Deus Ex #99
    Az oké, de tömeg nélkül az elektronok is fotonokként viselkednek, és nem lesznek hajlandók atomokat alkotni. Ennek az okát ne kérdezd, de fizikus prof mondta, azzal együtt, hogy az antigravitáció is felejtős, mert minden tömeg, legyen az pozitív, negatív avagy nulla, a gravitációs térben úgymond lefelé esik.
  • Irasidus #98
    A tömeg csökkentés az ok, illetve ha arra van szükség tömegnövelés az lehetséges. Utóbbit azért mondom, mert lehetne gravitációs alapon működő (egyébként már a 70' években felvázolt) hajtóművet készíteni... Már csak meg kell építeni, remélem ezek után sokan mennek fizikusi pályára! :)
  • Zero 7th #97
    És az impulzushajtómű? Higgs-kondenzátummal -valahogy- lecsökkentjük a csillagközi űrhajónk tömegét, hogy kisebb tömeget kelljen gyorsítanunk?
  • Irasidus #96
    Bocsi, de nukleonok nem gravitációsan kapcsolódnak egymáshoz, a kémiai kötések, vagyis ellentétes töltések révén hoznak létre kapcsolatokat. Ha gravitációt kikapcsold, attól még töltésüket nem veszítik el.

    ©noland

    A higgs-mezőt (és nem teret) nem lehet kiiktatni. A higgs-bzon, mivel bozon, létre lehetNE hozni higgs-bozon-lézer vagyis "hézert". Ezzel, úgynevezett higgs konzedámut lehetNE csinálni, amivel képesek lennéNK megváltoztatni lokálisan a fizikai állandókat (a fi értéke ugyanis nem állandó(!), de maga a kondenzátum is antigravitál. (Az más kérdés, hogy semmit nem tud "felemelni", így a repülő a higgs-kodezátummal a fedélzetén úgy vágódna a földbe, mintha a gépen sem lenne. Ez egy rossz irány.)
  • Deus Ex #95
    Sajnos nem. A Higgs mező babrálása anyagszerkezeti változást is okoz, ha pedig totálisan kikapcsoljuk a mezőt - tegyük fel, hogy ki lehet - a tömeg nélkülivé vált nukleonok fénysebességgel szanaszét repülnek. Végülis repülni fog az autó, csak egyszerre nagyon sok irányba.:-)
  • noland #94
    Ez tök jó, mert így valóra válhatnak a repülő autók. Csak el kell görbíteni ill. ki kell iktatni a Higgs teret, hogy a bozonok ne lépjenek kölcsönhatásba a kasznival + kell egy egyszerű hajtómű, ami most már "ellenállás" nélkül repítheti a szerkezetet akár a gravitáció ellenében is. Az úrkutatásban is óriási szepe lenne.