Hunter

Alkalmas volt a Mars az élet számára

Élhettek mikrobák a Marson. Bár azt még nem tudjuk, valóban is léteztek-e, a NASA Curiosity marsjárója határozott bizonyítékot talált arra, hogy a vörös bolygó alkalmas volt az élet számára. Ez egyben az első közvetlen bizonyíték egy olyan élet-barát közegre, ami nem a Földön található.

A marsjáró ezzel máris teljesítette elsőszámú célkitűzését, a felfedezés pedig egy marsi kőzet belsejéből származó mintából ered, amit február 9-én fúrt meg a robot egy ősi folyómederben, az úgynevezett Yelloknife Bay-ben. A kőpor összetételét a Curiosity fedélzeti laboratóriuma elemezte.

A tudósok három dolgot kerestek, melyek együttesen lakhatónak minősíthetnek egy környezetet. Az első egy nem savas közeg, a második az elegendő víz, melyben a mikrobák szaporodhatnak, a harmadik pedig azok az ásványok, melyek akkumulátorokként viselkedve lehetővé teszik az elektronok áramlását, és energiával látnak el bármilyen potenciális organizmust. Az elemzések mindhármat kimutatták.


Az első mintavételezés

A műszerek szerint a por 20-30 százaléka egy agyagásvány, az úgynevezett smektit, ami víz jelenlétében jön létre. Ennél is lényegesebb felfedezés volt a kalcium-szulfát sók jelenléte, ami nem savas vízre utal. Emellett kén-dioxidot és hidrogén-szulfidot is találtak, a kén két azon formáját, ami elektronokat veszít és nyer, ezáltal a mikrobák energiaforrásaként szolgálhatott. Mindezek azt bizonyítják, hogy az ősi Mars egy semleges, enyhén sós vízzel rendelkezhetett, ami alkalmas volt a primitív élet támogatására.

A marsjáró Marsi Minta Elemző (SAM) műszere széndioxidot és más szénalapú molekulák jeleit is észlelte a mintában. A Curiosity küldetésének része, hogy konzerválódott szerves anyagokat találjon, olyan összetevőket, amiben mind a szén, mind a hidrogén előfordul, ez ugyanis már közvetlen jele lenne annak, hogy valami ténylegesen élt a Marson. A szén jelei rendkívül biztatóak, a tudományos csapat azonban óvatosan közelíti meg a témát. "Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába" - nyilatkozott Paul Mahaffy, a SAM főfelügyelője. "Nagyon kíváncsiak vagyunk, vajon a későbbiekben is jelen lesz-e"


A SAM hevítéses eljárásának hatására felszabadult gázok grafikonja

John Grotzinger, a Curiosity projekt tudósa kiemelte, hogy egyes mikrobák képesek széndioxidon élni szerves anyagok hiányában is. "A tény, hogy Paulnak sikerült kimutatnia ezt a széndioxid csúcsot, rendkívüli izgalomban tart minket" - mondta, hangsúlyozva, hogy bár a széndioxid szervetlen, használhatja egy mikroba.

Miközben maga az élet körül még sok a kérdőjel - a robot nem rendelkezik megfelelő műszerezettséggel az élet kimutatásához - a lakhatóság bizonyítottnak tűnik, sőt az sem kizárt, hogy egy esetleges marsi élet megjelenése egybeeshetett, vagy akár meg is előzhette a földit. "A Mars a Gale-kráter kőzeteibe írta önéletrajzát, amit csak most kezdünk kibetűzni" - mondta Michael Meyer, a NASA Mars Kutatási Programjának vezető tudósa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ugh #38
    A marsnak semmifele mukodo magja nincs.
    Legalabbis olyan ami az elet szempontjabol emlitesre melto lenne.
    Nem tudom vagod e hogy mert olyan vekony a legkore pl?
    Nezz utanna es egybol megerted a lenyeget.
  • ugh #37
    Fagyott vizben sehol sem talalsz aktiv eleformat.
    Nem tudom feltunt e hogy a foldon a jegbol kibanyaszott egysejtuek is inaktivak.
    Te is sok scifit nezel.
    Ami nem baj csak ne radiroztasd ki vele az agyad.
  • ugh #36
    A vulkani aktivitasak igenis sok koze van az elethez.
    Frissiti a kozeteket magujitja a talajt.
    Ha nem lennenek vulkanok kurva nagy sivatag lenne a szarazfold.
  • ugh #35
    Mar bocs de a tavaly nagy port kavart extremofil eletformarol kiderult utolag hogy egy tetves nagy humbug.
    Azt meg senki nem mondta hogy a naprendszeten kivul nincsennek bolygok.
    Kurvara ruhellem amikor olyannal vadolnak amit nem mondtam.
    Jelen pillanatban nem jelenthetjuk ki hogy a folditol eltero korulmenyek kozt is kialakulhat elet.
    Vagy teged mar latogattak meg szilicium alapu eletformak eseteleg estenkent elrabolnak energia lenyek?
    Ferditeszz.
    Kevesebb star trek ...
  • Irasidus #34
    "tudjuk. És kb a hasonlóak ugyan ezt mondták a naprendszeren kívüli bolygókról is... hogy nincsenek, és nem is voltak... Meg régebben hogy repülni nem lehet, vagy 40 km/h fölött az ember meghal, meg a többi baromság :)"

    1. A tudomány soha mondta, hogy a naprendszeren kívül "nincsenek, és nem is voltak" bolygók. De ha szerinted igen, talán idézz.
    2. Amire te próbálsz utalni, az a 1900-as világkiállításon elhangzott mondat: "Levegőnél nehezebb tárgyak nem repülhetnek:". Két probléma van ezzel, 1. a madarak is nehezebbek, 2. ez nem a tudomány álláspontja volt, hanem egy elhamarkodott vélemény.

    "nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet."

    Az világegyetemben ugyanazok a törvények érvényesek. Pont.
  • sanyicks #33
    Semmilyen bizonyíték nem igazol téged. Aztán még te beszélsz a személyeskedésről és a véleményekről amikor ha a tiéddel ellentétes egy vélemény rögtön "bugyuta" "ostoba" hasonlat lesz?

    "a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is."

    nem én ragaszkodok ahhoz hogy mindig mindennek pontosan úgy kell történnie mint a földön, máshogy nem lehet.
  • Irasidus #32
    A Marsnak nincs mágneses tere. A folyékony vulkanikus kőzetek magnetizálódtak fel anno amikor még volt, és ezt az igen gyenge mágneses mezőt tudják mérni (akárcsak a földi vulkanikus kőzetek esetében). Ez a maradvány mágnesség, elszórtan és nem az egész bolygó felszínén van jelen, továbbá nem alkalmas arra, hogy a légkör erózióját megakadályozza, vagy hogy védelmet nyújtson a napszél tölt részecskéi ellen.
  • Tau Tang Wou #31
    ""Ez volt a legelső minta, ami keresztül ment a fúrón. Nem zárható ki hogy a Földről visszamaradt szén került a mintába" - nyilatkozott Paul Mahaffy,"

    A SAM tömegspektrometriás felvételét elnézegetve, ez szerintem egyértelműen kizárható. Akkora széndioxid tömeg nem keletkezhetett földi eredetű szennyeződésből. Hacsak nem végtelenül amatőrök dolgoznak a NASA-nal, ezt meg azért nem gondolnám.

    Ha jól saccolom (normális skála hiányában) a CO2 300°C környékén kezd el megjelenni és 430°C környékén éri el a maximumát. Oxigén hiányában ugye nem beszélhetünk égésről. Különben is szerves anyagból először CO keletkezne, nem pedig CO2.
    A CO mérésével viszont az a probléma, hogy nem lehet megkülönböztetni a nitrogéngáztól ezzel a műszerrel.

    Sajnos nem tudom a mérés körülményeit.
    A logikus az lenne, hogy amikor beteszik a kőzetport a hevítőbe és összekötik a kamrát a tömegspektrométerrel, akkor megvárják, amíg a vákuum az összes gázt eltávolítja (gyakorlatilag a marsi légkör, 95% CO2-vel), majd megkezdik a hevítést.

    Kár, hogy nem látni az ábrán a 300°C előtt történteket.
    A finom kőzetporon könnyen adszorbeálódnak a légkör gázai.
    Ha ezek lejöttek 300°C előtt, akkor egyértelmű, hogy amit látunk az a kőzetek bomlástermékei (karbonátos, kristályvizes ásványok).
    Ha nem, akkor ez a CO2 tömeg a marsi légkörből származik.
    Én inkább ez utóbbira tippelek a 430°C-os maximum miatt.

  • jaspercry #30
    Erre ilyen ostoba érvelést Sanyicks véleményed,attól ,ha valakinek különbözik akkor egyszerűen lehülyézed,és ilyen bugyuta hasonlattal élsz.
    Csak beszélgetünk,tartsuk tiszteletben egymás véleményét,lehet egyikünknek sincs igaza.
  • jaspercry #29
    Olympus Mons úgy tudom jó pár millió éve alszik vagy teljesen csendben van.

    Lemezmozgás már azóta sincs a bolygón.....

    3Milliárd éve lehetett élet baktérium szintjén, azt elhiszem a begyepesedést,nem igazolja semmi nálam,Akár igaz lehet a mondandódra is.
    Bár én sem szeretnék személyeskedni,jó dolog beszélgetni az érvek,bizonyítékok engemet is és téged is igazolhatnak,egyenlőre a tudomány sok kérdéssel és kevesebb válasszal van e témában.

    "Az igazság odaát van" üdv egyébként!

    Én örülnék a legjobban ha jó kis alternatív hely lenne számunkra a Mars,de nem szeretnék hiú reményt kelteni ...magam számára sem.