SG.hu

Lézeres letapogatással javul a várostervezés

A háromdimenziós érzékelő és vizualizációs technológiák tagadhatatlanul elindultak világhódító útjukra. Miközben a Google robotpilótás autója már 500 ezer kilométert vezetett balesetmentesen, a Street View is engedélyt kapott, hogy hamarosan Budapest is bejárható legyen egy-egy virtuális kirándulás során. A jóslatok szerint a szoftver-fejlesztések emberéletek százezreit menthetik meg, dollármilliárdokat spórolhatnak, forradalmasíthatják a telekommunikációt és az idegenforgalmat, ezért Magyarország vezetői kutatói is bekapcsolódtak a nemzetközi szintű innovációba.

Az önjáró járművek árnyékában, a fejlődés az utak mellett is folyik: kamerák nem csupán az autóban, de már minden utcasarkon vannak, és a mobil lézeres letapogató rendszerek (LIDAR) segítségével nem csak az előttünk lévő útrészt figyelhetjük meg, hanem folyamatosan feltérképezhetjük akár 100m sugarú környezetünket is. Ez nem csak a vezetést segítheti, hanem vizsgálhatjuk egy nagyobb terület forgalmát, felmérhetjük a közlekedési táblák és útfestések állapotát, bemérhetjük a környező házfalak távolságát, megkaphatjuk a háromdimenziós felületét.


A SZTAKI autóra szerelhető LIDAR kamerája adatgyűjtés közben

Az MTA SZTAKI Elosztott Események Elemzése Kutatólaboratóriuma (EEE), a legújabb eredményeit felhasználva, sikeresen alkalmazza a fent említett érzékelőket és modellező eljárásokat a városi biztonság növelésére, a közlekedés és az utcakép háromdimenziós modellezésére. „Intézetünk kutatói nemcsak elősegítik a telepített kamerarendszerek, valamint a mozgó háromdimenziós lézeres letapogatók adatainak összekapcsolását, de fuzionálják a levegőből vagy űrből készült felvételek információit is a földfelszíni nézőpontból kinyert két- vagy három-dimenziós adatokkal. A Kutatók Éjszakáján is bemutatott eszközeinkre támaszkodva a mérési adatokat dinamikusan dolgozzuk fel, majd időben és térben egyaránt változó modelleket készítve úgynevezett 4 dimenziós letapogató és felismerő eljárásokat hozunk létre.” – tájékoztat a LIDAR-technológiáról Pintér Dániel Gergő, a SZTAKI sajtószóvivője.

Prof. Szirányi Tamás, az EEE Laboratórium vezetője hangsúlyozta, hogy fejlesztéseik során a legkorszerűbb eszközök állnak rendelkezésünkre: „ugyanolyan LIDAR készülékkel mérünk, mint ami a Google vezető nélküli autójának a tetején is található. A legtöbb munkatársunknak legalább 10 éves kutatási és fejlesztési tapasztalata van a számítógépes látás szakterületén, számos nemzetközileg is elismert publikációnk és szabadalmi védettséget élvező eljárásunk készült el a közelmúltban.


”Nemzetközi projektjeik elsősorban a szenzorhálózatokon alapuló biztonsági felügyeletet és a háromdimenziós városmodellezés területét célozzák: „a jelenlegi képi eljárások fő kérdése a fúzió: a navigációs autókon is több különböző szenzor van: mélységi letapogatók, radar, termo-kamera, és persze különböző optikájú kamerák. A sok információ együttes kiértékelése mérnöki és matematikai szempontból egyaránt izgalmas kihívást jelent, ami egyre több tehetséges fiatalt vonz a kutatásunkba. Úgy gondoljuk, hogy az eredményeinknek hamarosan szerepe lesz a mindennapi élet számos fontos területén, mint városi forgalomfigyelés, katasztrófavédelem, épületek állapotfelmérése, városi zöldövezetek számbavétele." – nyilatkozta Szirányi Tamás.

Fontos elem a gépi látás, gépi tanulás matematikai és fizikai modelljeinek ismerete, de a munka során megjelennek a távérzékelés és geográfia egyes problémái is, több kérdés kezelése pedig a robotikából ismert feladatok megoldását igényli. Végül az elkészült világ megjelenítéséhez szükség van a geometriai modellezés és számítógépes grafika szakértőire és művelőire is. Az EEE laboratórium ezért együttműködést folytat számos neves akadémiai és ipari partnerrel Európától Ausztráliáig, valamint munkatársai rendszeresen látogatják előadóként az érintett területek vezető konferenciáit. A több mint 30 országban információs technológiai szolgáltatásokat nyújtó Vitrociset céggel számos közös európai szintű munkában vettek részt. Az EEE munkatársai kulcsszerepet vállaltak és munkaszakaszt vezettek a MEDUSA és PROACTIVE nemzetközi biztonságtechnikai projektekben. Hazánkban az Infoterra Magyarország Kft-vel állnak több éve kutatás-fejlesztési együttműködésben.


A vásárcsarnok automatikusan rekonstruált homlokzatrészlete a LIDAR pontfelhősorozat és kameraképek alapján. Balra a felületrekonstrukció, jobbra a textúrázott 3D felületmodell

Míg a fent említett alkalmazások a társadalom számára láthatatlan módon próbálják életünket kényelmesebbé és biztonságosabbá tenni, az MTA SZTAKI két laboratóriumának – EEE és Geometriai Modellezés és Számítógépes Látás - együttműködésével megvalósuló Integrált 4D projekt (i4D) célja éppen különböző valós és mesterségesen létrehozott világok elemeinek egyesítése egy közös virtuális térben, és annak újszerű látványelemekkel történő interaktív megjelenítése a felhasználó számára.

Dr. Benedek Csaba, a projekt vezetője elmondta: "a hagyományos utcakép (Google vagy NorcStreet-view) modelleken a felhasználó egy előre rögzített útpályán halad, ahonnan körbenézve egy-egy pillanatképet lát az utcáról. Mi olyan valódi 3D utcamodelleket készítünk, amelyek tetszőleges nézőpontból megtekinthetők, a bennük lévő alakzatok körüljárhatók, mozgó személyek vagy járművek helyezhetők el és jeleníthetők meg bennük, és a modell interaktívan módosítható például újabb tereptárgyak behelyezésével, vagy a házfalak átfestésével. Az MTA SZTAKI 4D Stúdiójában magunkról is készíthetünk négydimenziós felvételeket, például séta vagy tánc közben, és ezt követően mozgó modelljeink tetszőleges színhelyen bukkanhatnak fel a virtuális városban. Az i4D rendszert ezután az intelligensvárosi felügyeletet végző modulokkal összekapcsolva az elkészült helyszínmodellben valós időben jeleníthetjük meg az utcai vagy mobil érzékelők aktuálisan mért adataiból felismert dinamikus eseményeket."

A projekt legfrissebb eredményeiből az EEE labor honlapján nézhetünk ízelítő videókat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Okisz #1
    hmm