Hunter

Elveszett kontinenst találtak az Indiai-óceán mélyén

Titok lappang Mauritius homokja alatt, a mélyben egy ősi kontinens rejtőzik. Svéd kutatók egy mikrokontinens elsüllyedt maradványaira bukkantak a Madagaszkár és India közötti területen.

Az elveszett földrész bizonyítékai a Madagaszkártól körülbelül 900 kilométerre, keleti irányba fekvő, vulkanikus Mauritius szigetéről származnak. A sziget legrégebbi bazaltképződményei közel 8,9 millió évvel ezelőtt keletkeztek, mondta a kutatást vezető Bjorn Jamtveit, az Oslo-i Egyetem geológusa, aki ennek ellenére a parti föveny homokjában ennél jóval idősebb cirkon szemcséket talált. Jamtveit elemzése szerint az erózióval és a kémiai folyamatokkal szemben rendkívül ellenálló cirkonok körülbelül 660 millió évvel ezelőtt kristályosodtak meg gránitokban vagy más vulkanikus kőzetekben. A parányi cirkónium szilikát kristályok egyike 1,97 milliárd évesnek bizonyult.

Jamtveit és munkatársai szerint a cirkon tartalmú kőzetek egy Mauritius alatt meghúzódó kontinentális kéregből származhatnak, melyeket a földtanilag új keletű vulkán kitörések hoztak felszínre, majd az erózió hatására ezek a kőzetek szétbomlottak, megszórva cirkonnal a sziget homokját. A Nature Geoscience február 24. számában megjelent tanulmány szerint nem csak ez az egy, hanem számos kontinentális kéregdarab pihenhet az Indiai-óceán mélyén. A Föld gravitációs mezejének elemzése több kiterjed területet is felfedett, ahol a tengerfenék kérge sokkal vastagabb az átlagosnál, a normálisnak tekinthető 5-10 kilométer helyett vastagsága eléri a 25-30 kilométert.


Ezek a kéreganomáliák annak a földtömegnek lehetnek a maradványai, amit a csapat Mauritiának nevezett el. Véleményük Mauritia Madagaszkárról vált le évmilliókkal ezelőtt a tektonikus folyamatok hatására, majd a terület kérgének nyúlásának és elvékonyodásának hatására elsüllyedtek a darabjai, melyek a kutatók becslése szerint Kréta háromszorosára tehető szigetet képezhettek.

A Mauritiushoz legközelebb eső ismert cirkon tartalmú kontinentális kéreg Madagaszkárnál található, ezért - a nagy távolság miatt - rendkívül valószínűtlennek találnak bármilyen más magyarázatot a kristályos anyag jelenlétére. "Nincs egyetlen kézenfekvő helyi forrása sem a cirkonnak" - erősítette meg Conall Mac Niocaill, a brit Oxford Egyetem geológusa, hozzátéve, hogy más óceáni medencék is rejthetnek hasonló "szellem kontinens" maradványokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #7
  Hát ez az! :)
 • globint #6
  Na végre!
  Nagyapám mesélte, hogy az 1600-as években az egyik ősünk elvesztette, és azóra is reménykedtünk, hogy egyszer-csak meglesz!
 • Palinko #5
  Atlantisz? :D
 • weine #4
  Igaza van a svéd fickónak:? Onnan a hidegből elment Mauritiusra homokban turkászni...
  Jól csinálja !! :)
  És még pénzt is kap érte:)
 • gosub #3
  mivel a mai kontinensek alapja a pangea szuperkontinens 'csak' 200 millió éves elég sok az az előtti variációs lehetőségek száma. Mondjuk így india és madagaszkár nem is létezett olyan régen...
 • Pluskast #2
  Kicsit érdekes a megfogalmazás. Ha ez a terület háromszor akkora volt mint Kréta szigete akkor az úgy kb 26 ezer négyzetkilométer volt. Na most az kis jóindulattal sem nevezhető kontinensnek, mert akkor ezen az alapon Nagy - Britannia vagy Japán is kontinens amelyek jóval nagyobbak 26 ezer km2-nél.
 • Pares #1
  Megtalálták Lemúriát.