Alex

Magyarok a világ legnagyobb fotóversenyén

A japán cég fotópályázatára 170 országból rekordszámú, közel 122 000 alkotás érkezett. A szűkített listán négy magyar fotós szerepel.

A rengeteg nevező közül az ipar vezető képviselőiből álló tiszteletbeli zsűrinek kellett kiválasztani azt a párat, amelyek minőségükkel, eredetiségükkel és modern megjelenésükkel kitűntek a többi közül. A beérkezett pályázatok között olyan témájú képek szerepeltek, mint a szíriai konfliktus, Barack Obama elnöki kampányútja, egy magával ragadó tanulmány a kabuli moziközönségről vagy éppen egy merész kép az állatvilágról. A professzionális versenyen az „Emberek” kategóriában Gárdi Balázs került be a döntősök közé, míg az amatőrök versenyén belül az „Építészet” kategóriában Forgács István, a „Pillanatfelvétel” kategóriában pedig Nagy Tamás esélyes a győzelemre. A 20 év alatti fiatal fotográfusok versenyén a „Kultúra” kategóriában induló Ilian Filin képviseli hazánkat.

Klikk ide! Klikk ide!
Gárdi Balázs fotói

A szűkített listára került kiváló alkotásokat végignézve bárki megtapasztalhatja, hogyan is látták 2012-t a világ legjobb feltörekvő fotográfusai. Az idei fotópályázatra azonban nem csak fiatal tehetségek neveztek, hanem olyan neves fotósok is, mint a spanyol nemzetiségű Javier Arcenillas, az új-zélandi Robin Hammond vagy az olasz fotós, Paolo Pellegrin. "Nagyon sokat vitáztunk az elmúlt három napban, hiszen mindenki hevesen érvelt az általa bírált kategóriából kiemelkedő képekért” – számolt be a kiválasztási folyamat kihívásairól Catherine Chermayeff zsűritag, a Magnum Foundation igazgatója. „A képek elbírálása rendkívül nehéz szakmai feladat, de a kiválasztott képeket elnézve, megérte az erőfeszítéseket” – fűzte hozzá a zsűri elnöke.

Klikk ide! Klikk ide!
Forgács István és Nagy Tamás fotója

Astrid Merget, a World Photo Organization kreatív igazgatója egyértelműen megfogalmazta a szervezet célkitűzését, mégpedig hogy megtalálja a világ legjobb kortárs alkotásait és művészeit. A WPO igazgatója hozzátette, hogy a szűkített lista a legjobb módszer arra, hogy felhívja a fotósvilág figyelmét az új tehetségekre.

Klikk ide! Klikk ide!
Ilia Filin és Anurag Kumar fotója

Klikk ide! Klikk ide!
Michal Giedrojc és Nathan Wills fotója

A Nyitott és az Ifjúsági kategória nyerteseit március 19-én hirdetik ki. A professzionális kategória győzteseit április 25-én, egy Londonban megrendezésre kerülő gálaesten jelentik be, ahol egyben átadják a L'Iris d'Or-t, azaz az év profi fotósa címet is egy 25 000 dolláros jutalommal együtt a 15 profi kategória győzteseiből választott legjobb fotográfusnak. Az amatőr kategória győztese az Open Photographer of the Year (az év amatőr fotósa) díjjal és 5 000 dollárral lesz gazdagabb, emellett a Sony minden kategória nyertesét a legújabb képalkotási felszereléseivel is megjutalmazza.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • cloud.strife #3
  Második azért helyett csak.
  Csak fáradt vagyok.
 • cloud.strife #2
  Jól van SG, ügyesek vagytok. Azért a cikk legalján azért sikerült kiírni a rendező nevét!

  Ennyire utáljátok a Sony-t vagy mi bajotok van?
 • Nonix #1
  A vonatos keppel nem lenne semmi baj, de mi az a gagyi hdr effect rajta?