Berta Sándor

Szlovénia törvényben szavatolja az internetsemlegességet

Az európai uniós tagállamban az év eleje óta az internetszolgáltatók nem korlátozhatják az online forgalmat. Hasonló jogszabály korábban csak Hollandiában született.

Az Economic Communications Bill nevű törvényt 2012 szeptemberében fogadta el a helyi kabinet és 2012. december 20-án a parlament is megszavazta. A szlovén közlönyben tavaly december 31-én jelent meg. Ziga Turk szlovén oktatási, tudományos, kulturális és sportminiszter akkor azt emelte ki, hogy a szolgáltatók kötelesek az internetes forgalmat a tartalomtól függetlenül azonos sebességgel és sávszélességgel továbbítani.

Innocenzo Genna olasz jogász, az Európai Internetszolgáltatók Szövetségének (EuroISPA) tanácsosa blogbejegyzése szerint a legfontosabb pontnak a törvény 203-as cikkelye tűnik, amely megakadályozza, hogy az internetszolgáltatók korlátozzák, késleltessék vagy lelassítsák az online adatok továbbítását. Kivételt e szabályozás alól csak az üzemzavarok, a biztonsági kérdések és a kéretlen elektronikus reklámlevelek jelentenek. Más szavakkal: tilos minőségi szempontból megkülönböztetni az internetes forgalom részét képező küldeményeket.

Szlovénia előtt Hollandia fogadott el hasonló jogszabályt, emellett még Belgiumban merült fel az internetsemlegességet garantáló törvény elfogadása. Ugyanakkor más európai uniós tagállamokban, például Németországban, Franciaországban vagy éppen Olaszországban még csak tervezetek sem készültek. Nagy-Britanniában viszont tavaly júliusban az internet- és a mobilszolgáltatók aláírták azt a kódexet, amelynek célja az internetsemlegesség garantálása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sajátvéleményem #3
    Nemcsak a semlegességet hanem bármilyen gondolat, vagy tartalom szabadságát is garantálni kellene.
  • Tetsuo #2
    Ángliaban minden van, csak internetsemlegesseg nem.
  • NovaTerra #1
    Jó lenne, ha nálunk is elfogadnák. Mert nagyon nem szimpatikus, ha afelé terelődne kis hazánkba a dolog, hogy blokkolják az oldalakat.