Hunter

Azonosítják a náci anatómusok áldozatait

Liane Berkowitz csak 19 éves volt, amikor a nácik kivégezték. 1942-ben tartóztatta le a Gestapo, miután rajtakapták, hogy a náci propaganda ellenes falragaszokat helyez el. Letartóztatásakor terhes volt, ez azonban csak elodázta a kivégzést, amit gyermeke megszületéséig elhalasztottak. Liane története nem ért véget a halálával, teste egyike volt annak a több ezernek, amit anatómiai vizsgálatok céljából felboncoltak és kísérleteknek vetettek alá.

Egy kutatócsoportnak köszönhetően most fény derülhet a hasonló sorsú áldozatok kilétére, akik az anatómusok boncasztalain végezték. Hermann Stieve professzor, a Berlini Egyetem akkori főanatómusa Liane mellett 181 ember testére tartott igényt. A főként nőket tartalmazó "Stieve listáján" található neveket a korabeli dokumentumok alapján dr. Sabine Hildebrandt, egy német születésű anatómus hozta nyilvánosságra, aki jelenleg az amerikai Michigan Egyetemen dolgozik. "A listát maga Stieve állította össze 1946-ban" - magyarázta Hildebrandt, aki egy évtizede vizsgálja a német anatómia történetét. "Ki akartam deríteni, kik voltak ezek az emberek, azt akartam, hogy megismerjék őket"

Stieve érdeklődése a reproduktív anatómia felé irányult, ez volt a fő ok, hogy áldozatai elsősorban nők voltak. "1933 előtt csak férfiak holttesteihez tudott hozzájutni, nőkéhez nem, Németország nem végzett ki nőket" - magyarázta Hildebrandt. "Azután hirtelen a Harmadik Birodalom alatt a nőket is elkezdték kivégezni"


Liane Berkowitz
A listán szereplő nők közel felét, köztük Liane Berkowitzot is hazaárulással vádolták, sokukat saját polgártársai árultak be a Gestapónak a náciellenes politika hirdetéséért. William Seidelman, a Toronto Egyetem egykori orvos professzora szintén éveket töltött a Harmadik Birodalom gyógyászati kutatások zászlaja alatt elkövetett emberöléseinek kibogozásával. 1999-es tanulmányában felfedte Stieve és a berlini börtön közötti szoros kapcsolat részleteit. "Amikor egy reproduktív korú nő kivégzésére kaptak utasítást, értesítették Stieve-t, majd utána döntöttek a kivégzés időpontjáról" - írta Seidelman professzor. "Stieve-t főként a stressz és a pszichológiai trauma menstruációs ciklusra gyakorolt hatásai érdekelték. A kivégzés után vizsgálatok céljából eltávolították a nők medencéhez tartozó szerveit. Stieve habozás, vagy mentegetőzés nélkül publikálta ezeken a tanulmányokon alapuló jelentéseit"

Stieve "anyagként" utalt az általa felhasznált szervekre, publikációi elsőként utaltak arra, hogy a stressz - a halálos ítélet - felborítja a nők menstruációs ciklusát. Az "anyag" mögött meghúzódó emberi életek bemutatása érdekében Hildebrandt áttanulmányozta Stieve áldozatainak személyi aktáit, amiket a berlini Német Ellenállási Emlékhelyen őriznek. Minden dokumentumot összevetett Stieve listájának másolatával, melyet a német Igazságügy Minisztériumban tartanak, azonosítva a listán szereplő személyeket. Az akták alapján Hildebrandt feljegyezte a 174 nő és 8 férfi nevét, születésük és haláluk pontos időpontját, nemzetiségüket, kivégzésük okát és a fellelhető egyéb biográfiai adataikat. Egyes akták személyes leveleket is tartalmaztak, melyekben többnyire az utolsó kívánságaikat írták le.

Hildebrandt elmondta, kutatása "fájdalmasan egyértelművé" tette, milyen kevéssé érdekelték a kor anatómusait az emberi sorsok, a borzalmak tudományává téve az anatómiát Németországban, melynek hatásai a mai napig érezhetők. A német egyetemek anatómiai karai 1933 és 1945 között kivétel nélkül kaptak holttesteket a megszállt területek kivégző kamráiból. A tény csupán az elmúlt két évtizedben kapott nyilvánosságot. Seidelman professzor visszaemlékezése szerint 1989-ben egy anatómiai előadó a Tübingeni Egyetemen orosz vagy lengyel munkatáborból származó metszeteket mutatott be. "A hallgatók megdöbbenéssel fogadták az előadást és magyarázatot követeltek" - nyilatkozott a BBC-nek.

Az egyetem hivatalos vizsgálatot rendelt el és minden anatómiai mintát, ami "gyanús vagy kétes eredetű" volt, 1990. július 8-án egy megemlékezés keretében eltemettek a tübingeni temető egy külön parcellájába. Számos más egyetem is vizsgálatot rendelt el az eset után, kiderült, hogy sok osztrák intézet, köztük a Bécsi Egyetem is érintett. "A Bécsi Egyetem egy speciális kocsival is rendelkezett, ami a területi bíróság kivégző kamrájából az anatómiai intézetbe szállította a holttesteket" - magyarázta Seidelman.

Eduard Pernkopf, az anatómiai kar akkori elnöke írásos emléket is hagyott tevékenységükről az azóta hírhedté vált, korábban viszont az orvostársadalom által előszeretettel forgatott lexikon, a Pernkopf-atlasz formájában, melyben az ábrázolt testek a náci terror áldozataié voltak. "Élettelen tárgyak voltak" - tette hozzá Seidelman. Pernkopf napi 18 órát töltött a holttestek felboncolásával, miközben egy művészekből álló csoport dolgozott a lexikon képein, ami két év alatt készült el. A nácik legalább 1.377 kivégzett személyt szállítottak át az egyetemre. Hildebrandt szerint annak ellenére, hogy a preparátorok bűneinek nagy része napvilágot látott, "a háború utáni német anatómia nagy részben az áldozatokra épül".

Paul Weindling történész szerint összességében közel 25000 áldozata volt a tudományos kísérleteknek, melyeknek különböző szakaszai voltak, az elsőbe tartozott az eugenetika és a sterilizáció. A második szakasz egybeesett a háború kirobbanásával. "Az orvosok elkezdtek kísérletezni a pszichiátriai intézetek betegein, majd szórványosan a koncentrációs táborokban, mint a Berlinhez közeli Sachsenhausen, valamint antropológiai megfigyeléseket végeztek Dachauban" - írja Weindling egy jelentésében.

A harmadik szakasz 1942-ben vette kezdetét, amikor az SS és a német hadsereg is részt vett a kísérletekben. Ekkor meredek emelkedés mutatkozott a kísérletek számában a halálos betegségek, köztük a malária és a tífusz terjedése miatt. A negyedik fázisban, 1944-45 között "a tudósok már tudták, hogy elvesztették a háborút, de folytatták kísérleteiket" - magyarázta Weindling.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balumann #275
    "Hagyjuk, kár beléd."
    Ezt én minden hozzászólásban leírtam, hogy kár belém. Nem tudom és nem is ez a lényeges, hogy én miket olvastam el (nem mostanában volt, és nem is az volt a célom, hogy én most xy történésznek elolvassam a könyvét, csak hogy ő mit állít, hogyan mutatja be azt, amit a holokausztagadók), én olyan vitába nem is fogok belemenni, ahol érvelni meg bizonyítani kellene valamelyik álláspontot, mert úgyis csak ctrlc ctrlv lenne valamelyik cikkből. Olyat szívesen olvasnék, amiben te - vagy bárki más reagál 1-1 holokauszttagadó cikkre, leírja hivatkozásokkal, hogy miben hazudik, bár a legjobban több ilyen Perge-Karsai-Ungváry szerű viták érdekelnének, mert abból derül ki a legtöbb dolog.
    A holokauszttagadók rengeteg eredményt tulajdonítanak magukénak, persze ez relatív, mert amit egyértelműen sikerült bizonyítani, azt egyszerűen történészek csinálták (hiszen a tagadók egy része is az).

    Egyébként érdemes elolvasni, hogy itt (ha engedi linkelni) mit írnak Elie Wiesel esetéről, kicsit többet, mint bárhol máshol...

    "Ami a buchenwaldi árva gyerekek listáját illeti: bennünket a gépelt ívek 9. oldala érdekel, amelynek fénymásolt példányát kérésére megkapta Grüner Miklós is, azóta feltették az internetre is. Ugyanabból a fénymásolt 9. oldalból más példány került Grüner Miklóshoz, mint a világhálóra. A Grünernek küldött változatban a 405. sorszámnál ez szerepel: „Wiesel Lazar, 4. 10. 1928., Marmorossziget”. Az interneten: „Wiezen Lazar, 4. 10. 1928., Sighet”. Miről árulkodik ez? Nem kevesebbről, mint arról, hogy valaki utólag meghamisította a 9. oldalt annak érdekében, hogy Wieselnek legyen igazolható máramarosszigeti személyazonossága már 1945-ben. Ki állította össze a listát, kinek a birtokában van, ki adhat ki róla fénymásolatot? A nagy hatalmú amerikai Joint (American Jewish Joint Distribution Committee), a világ legnagyobb nemzetközi zsidó humanitárius segítségnyújtó szervezete. Wieselnek (vagy egy ügynöknek) nem volt nehéz bejutnia ide, hogy manipulálja a névsort…"

    Mennyi lehet ebből az igaz, és ha ilyet is lehet, akkor tényleg mennyire lehet hiteles bármi is.
  • ManoNegra #274
    Elkezdtem olvasni az Odüsszeusz hazugságát, tanulságos, hogy a szerző, 20 oldalas bevezetőben tér ki az őt támadó PC terrorra... Így nem is csoda, ha egy történész sem mer ezzel az árral szembe menni, aki meg akar élni a szakmájából..
  • ManoNegra #273
    Egy szóval sem mondtam, hogy a per személyiséglopásból lett, és egy szóval sem állítottam, hogy Paul Rassinierrel együtt lett volna fogoly Elie Wiesel. Éppen azt állítottam, hogy nem volt együtt.

    Szóval nem? Hazudik mindegyik?
  • Irasidus #272
    Hogyan tudnál, "a történészek álláspontjára, azok alapján írt cikkekre, véleményekre tudok támaszkodni", amikor egyet sem olvastál el? Kérdeztem mit olvastál, válasz helyett azt írtad "Teljesen könyvet nem olvastam el, csak beleolvastam azokba, amiket megtaláltam". Szóval kitől mit olvastál? Mellesleg a csalókat megítélni a bíróságnak kell. A történészek nem úgy dolgoznak, hogy bemenetnek egy könyvesboltba és megveszik Elie Wiesel emlékiratait. Annyira óvódás ez a gondolkodásod, hogy az már fájdalmas. Mutass már egy publikációt amiben hivatkoztak rá, és mutass rá mi a fene dőlt meg a Holocausztal kapcsolatban, mit gondol a történész másként? Hagyjuk, kár beléd.
  • Irasidus #271
    Az irónia felismerése ennyire nehéz? Egy szóval sem mondtam, hogy a per személyiséglopásból lett, és egy szóval sem állítottam, hogy Paul Rassinierrel együtt lett volna fogoly Elie Wiesel. Éppen azt állítottam, hogy nem volt együtt. Te nem érted amiről szó van, vagy direkt félrebeszélsz? Melyik?
  • Balumann #270
    Az elmúlt időszakban nem olvastam erről a témáról, így nem tudtam arról, hogy elvileg lebuktatták, bár nem igazán látom, hogy ennek bármilyen következménye is lenne. Pedig ahogy te is írtad, az ilyesmit bűntetik elvileg. Most rákerestem én is, a helyzet természetesen úgy áll, ahogy annak állnia kell,
    "A bíróság azonban sem első, sem másodfokon nem foglalkozott Grüner dokumentumaival, a jogerős részítélet megfogalmazása szerint azoknak az értékelése a tudományra, illetve a különböző hatóságokra tartozik. Az ítélőtábla is csak abban a kérdésben foglalt állást, hogy Köves (Slomó) Máté a 2009-es írásában megsértette-e a felperes jó hírnevét."
    Elég vicces, hogy 2009-ben leplezik csak le, nade most a történészeké a feladat, hogy megítéljék... Nem fogják, vagy ha bizonyítják, nagy valószínűséggel csak a kurucinfón ill. más holokauszttagadó oldalakon fogunk olvasni róla attól tartok, de ne legyen igazam. Majd visszatérünk rá.

    "Tehát nem olvastál végig egy töri könyvet sem, de azért azt mondd "így a történészek írásaira tudok csak alapozni". Még egy nagyon szép önellentmondás. "
    Akkor úgy írom, hogy a történészek álláspontjára, azok alapján írt cikkekre, véleményekre tudok támaszkodni. Te azt állítod, hogy az összes holokauszttagadó csaló, buta, és nincsenek valódi érveik, én azok alapján, amiket olvastam, nem ezt látom. Ezzel, hogy kijelented, hogy rosszul látom, nem fogsz meggyőzni sem engem, sem mást, erre próbáltam első sorban utalni. Semmi olyat nem írtál, amivel egy cseppet is alátámasztottad volna a holokauszttagadók hamisságát. Nem az én tájékozatlanságomat kell bizonyítani, én ezzel tisztában vagyok.
  • ManoNegra #269
    Érdekes, mert Elie Wisel egy csaló, a koncentrációs tábori történetei kitalációk, viszont szépen megél a könyveiből. Ki szabad mondani, és le is buktatták. Szóval Paul Rassiniert ugyanabban a koncentrációs táborban volt? Azatkurava... Te tényleg ennyire tájékozatlan vagy? LOL.

    Te vagy nem érted miről van itt szó, vagy direkt félrebeszélsz. Nem arról van szó, hogy nem élt Elie Wiesel koncentrációs táborban együtt Paul Rassinierrel, hanem ez az ember, nem AZ az ember. Egyébként az is érdekes, hogy mi volt erre a reakció, Grüner Miklóst történelemhamisítónak nevezték. És ebből lett a per, nem a személyiséglopásból.
  • Irasidus #268
    Itt van a per egy tavaly januári cikk, nem tudom most, hogy áll a helyzet, de neked ugyanannyi lenne a googlet használni mint nekem, nem? Tehát nem olvastál végig egy töri könyvet sem, de azért azt mondd "így a történészek írásaira tudok csak alapozni". Még egy nagyon szép önellentmondás. Nézd, mindketten tudjuk, hogy semmit sem olvastál a történészektől. Hagyjuk a süketelést. A hivatkozott törvény csak néhány országban van bevezetve, még Európában sem mindenhol. A történészek a holcauszttagadást NEM büntető országokban sem tagadják a holocausztot. Persze aki saját bevallása szerint sem olvas történelemét, az honnan is tudhatná, nem igaz? Tedd fel kérdésnek, ha ilyen beszari alak vagy, az nem tagadás. De nem fogod, mert érveid nincsenek, bizonyítékról nem beszélve. Téged csúnyán átvertek.
  • Balumann #267
    "Holocausztagadók, vagyis: buta, konteos, tanulatlan, paranoid emberek. Szuper! Like."

    Én sajnos még mindig nem így látom.

    "(Egyébként tényleg azt hiszed, valamikor leírták (mondjuk egy db. könnyben), a "holocauszot történetét" és azóta az a történelem, amit soha senki nem kutat? Te milyen világban élsz? :O )"

    Ennek azért ellentmond az, hogy sokmindent lelepleztek már azért. Röviden válaszolva, nem egészen, ennél azért bonyolultabb a dolog.

    "Érdekes, mert Elie Wisel egy csaló, a koncentrációs tábori történetei kitalációk, viszont szépen megél a könyveiből. Ki szabad mondani, és le is buktatták."

    Ezekszerint ennyire le vagyok maradva, börtönben is van már? Nem Jobbikos/kurucos oldalakon hol lehet olvasni a perről, arról hogy bizonyították a csalását, visszavonták tőle a nóbel-békedíjat?

    "Azt látom, hogy nincs bizonyítékod, csak szád jár. Mond csak, kinek könyvét olvastad? Szerintem senkiét, de ne legyen igazam."

    Én nem tudok és nem is akarok bizonyítani semmit, nekem tényleg csak a szám jár. Teljesen könyvet nem olvastam el, csak beleolvastam azokba, amiket megtaláltam, nem volt célom hivatalos holokauszttagadóvá válni, aki vitába szállhat bárkiel. Nem engem kell megcáfolni. :D

    "Diktatúrában, és konteos álmokban. Kik, mire jutottak? ;)"
    Igen, ott hoznak ilyen törvényeket... :P A holokauszttagadóknak nevezett holokauszt-revizionisták.
  • Irasidus #266
    Könnyebb azzal érvelni, hogy vannak bizonyítékaid csak a törvény miatt nem hozhatod elő. Persze, én meg mikiegér vagyok. Nem kell tagadni, elég arra hivatkozni, hogy van aki szerint ezek a bizonyítékok, és kedves irasidus ehhez mit szólsz? Ez sem megy? Nem, mert nincs mondanivalód. Hagyjuk. :(