Berta Sándor

A Raspberry Pi sikere a fejlesztőket is meglepte

A miniatűr számítógépről 2011 májusában közölte az első videót a BBC, és néhány hónappal később már világossá vált, hogy az eszközből a tervezettnél jóval többet adhatnak el.

Először 10 000 darabra növelték a legyártandó mennyiséget, majd tavaly februárban már az első értékesítési napon ennek a tízszeresére érkezett megrendelés. A fejlesztők - érthetően - teljesen megdöbbentek, a kiszállítás akadozott. A Raspberry Pi sikere pedig töretlen, eddig több mint 700 000 darabot értékesítettek belőle. A projekt célja az volt, hogy felkeltse a fiatalok érdeklődését a számítógépek és a programozás iránt, ezért a miniatűr számítógépeket elsősorban az iskoláknak ajánlották. A hír azonban futótűzként terjedt el, s végül már nem csak a diákok érdeklődtek az új termék iránt.

"A start előtt egy héttel elvittük az eszközt az egyik iskolába és a gyerekek megőrültek érte. Persze az is szívbemarkoló lett volna, ha semmilyen érdeklődést nem mutattak volna. A gyerekek azért kezdenek el programozni, mert ezáltal uralmuk alá hajthatják egy gép működését, ez annak az érzésnek a hatalma, amikor egy számítógépet rávehetünk arra, hogy egy bizonyos dolgot csináljon" - emlékezett vissza a kezdetekre Eben Upton, a Raspberry Pi alapítvány társalapítója.


Az aprócska teljes értékű számítógéphez külső cégek gyártanak házakat, hobbiprogramozók kisautókba rakják vagy tucatjával hálózatba kötik

A készülékre idővel egyre több társaság figyelt fel. A szállításokat végző Premier Farnell vállalathoz folyamatosan futnak be a céges megrendelések. Upton elmondta, hogy már tervezik a második generációs modellt, de az aligha idén fog megjelenni. A fő cél most az, hogy növeljék a Raspberry Pi teljesítményét és ezt szoftveres javításokkal érhetik el elsősorban. Tovább kell optimalizálni a futtatható programokat és a Raspbian Linuxból minden felesleges funkciót eltávolítanak azért, hogy az operációs rendszer minél egyszerűbben kezelhető legyen.

Az olcsó miniatűr számítógépről az első adatok 2011 májusában váltak ismertté és a terméket tavaly márciusban lehetett először megrendelni. 2012 szeptemberében eldőlt az is, hogy a jövőben a Sony walesi üzemében készül a Raspberry Pi, amely decemberben saját alkalmazásboltot is kapott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sanyicks #27
  azt én is felraktam, ez úgy tavaly év elején volt, amikor volt egy release amiben elcseszték a lan modult(előtte jó volt). 1 hét múlva kint volt a javított, ami már konfigolás nélkül tolta a lan-t.
 • Ferrer #26
  Jó ez, kár, hogy praktikus használata nincs :)
 • [email protected] #25
  Ezt pedig speciel jobb otthagyni a kínaiaknál. :)

  Pontosan ugyanilyen rohad itthon a szekrény tetején, kb annyit is ér, amennyibe került. Egy hulladék, szélsebes 300-600k/sec közt ingadozó sebességet volt képes produkálni egekbe szökő latency mellett.

  A kérdés ettől még igazából mindig az, hogy ilyen androidos stick alatt működik-e.
  Csak mert android x86 project keretében telepítettem már androidot olyan gépre, amiben volt hálózati kártya, viszont a hálózat attól még nem működött, mert sem az android felületben nem volt nyoma LAN beállítási lehetőségnek, de szerintem még az alatta lévő kernel sem tartalmazta a szükséges kernel modulokat.
 • [email protected] #24
  Az égadta világon semmi gond nincs vele, de a grafikus felülete izgat a leg kevésbé. A kérdés az volt, hogy gyakorlati tapasztalata kinek mi, merthogy külföldi review-kban azt olvasni, hogy a 720p h264 videot viszi probléma mentesen, de az 1080p lejátszás már nem feltétlen folyamatos.

  Nekem csak raspberry-vel van tapasztalatom, aminek raspbmc-vel az utóbbi sem okoz gondot(hi10p kivételével, ennek dekódolására tudtommal jelenleg nincs is célhw), de érdekelnének attól még az egyéb alternatívák is.
 • MsUser #23
  Mint mindent ezt is a Kínai féltekéről beszerezhetjük

  850.-Ft körüli áron
  De több típus is létezik Android téma OFF!
 • MsUser #22
  Az ANDROID Mini PC HDMI-n keresztül 1080p jelenik meg grafikusan a felület, és USB-n vagy Wi-Fi-n lehet bővíteni. Mi ezzel a gond? Ezt [email protected] -tól kérdezem?
 • sanyicks #21
  usb lan gáz. Lassú és zabálja a cpu-t.
 • [email protected] #20
  Wifiért meg nem rajongok túlzottan, évek során nem sok pozitív tapasztalatot sikerült vele begyűjteni. A kábel az kábel, amíg el nem vágod. :)
 • [email protected] #19
  Erre azt írogatták, hogy recegős rajta a 720p feletti jel, raspbmc jelenleg azt is jól elviszi.

  USB lan-t tudja fene, android támogatja egyáltalán? Esetleg az alatta futó linuxba kell belenyúlni.
 • AgentKis #18
  Esetleg USB-s lan. Állítólag van androiddal is működő.