Alex

Ilyen a tökéletes 3D portré

Felipe Baeza vizuális művész megalkotta a tökéletes 3D képet, megalkotásához teljesen körbeveszi alanyát digitális fényképezőgépekkel.

A chilei művész profi állványzatának célja nem Mátrix-stílusú lassított effektek létrehozása, hanem olyan 3D alkotások készítése, melyeket kiterjesztett valóság (augmented reality) alkalmazásokban vagy 3D nézőkével lehet élvezni. Baeza 2003-ban kezdett el ezzel a technikával dolgozni, műveihez mind filmkamerákat, mind olyan Canon kompaktokat felhasznál, melyekre egy speciális firmware-t (Canon Hack Development Kit, CHDK) telepített.
A teljes kör mellett félkör megoldást is használ, illetve előbbit is kiterjeszti úgy, hogy különböző magasságokból, alulról és felülről is csinál fotókat. A megtekintésnél alkalmazott szoftvereket már régóta használja a Nintendo, ők kártyáikkal gazdagabb játéktartalmat nyújtanak.


A módszer ugyan a mai technológia határait feszegeti de megmutathatja, hogy egyszer a jövőben hogyan fognak kinézni a holografikus ábrázolású körbejárható családi emlékek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #9
  Ezt a rendszert en eloszor a jetson csalad cimu 1960-as evekbeli rajzfilmben lattam, ott hasznaltak a tv stabok ilyen soklencses kamerakat. (jo nagy allvanyon toltak oket meg a hiradosok is) Ha egy rajzfilmbe bekerult, akkor valoszinuleg a technika mar letezett akkoriban is, csak nem hasznaltak a mindennapokban.
 • bencus11 #8
  Pont ezt akartam írni én is. A Mátrixban is ugyan ezt a módszert alkalmazták, de már a Mátrix előtt is felbukkant, szóval nem mai darab.
  Vicc, hogy ezt mint valami forradalmian új dolgot harangoznak be..
  Max annyi, hogy a chdk-val nem professzionális gépekkel is végrehajtható a "mutatvány".
 • TheCunami #7
  az hogy ezt a módszert valaki emlékek megörökítésére használja=0
  viszot játékoknál baromi jó lenne hiszen igazi színészeket lehetne vele bevinni 3dben vagy akár egy fát bokrot amit szinte lehetetlen normálisan megrajzolni
 • memphis23 #6
  Nem értem miért olyan nagy cucc ez?! a Mátrix c. filmben is voltak már ilyen efektek az első részben amit ugyan ezzel a technikával csináltak. Pl.: mikor Triniti a film elején felpattan és lerugja a rendőrt, a kamera meg körbeszalad!
 • Sequoyah #5
  Pont a színek és a fények miatt nem játszik, amit lézeres letapogatás esetén utólag ugyanúgy rá kell hamisítani számítógéppel.
 • Lollerka #4
  szerintem ma is megoldhato lenne, csak nem telefonbodek ahnem holoszobak lennenek:D
 • stremix #3
  Épp a napokban gondoltam erre. 20 év után visszanézhetném a gyerekem hologramját ahogyan játszik a szobájában. Eredeti méretben és még körbe is járhatom. Nna az lenne az élethű megörökítés.
 • halaszlo #2
  Meg az egy kicsit lassú, és nehéz letapogatni egy embert úgy, hogy addig mozdulatlan marad. Így a teljes felületet le lehet fedni ugyabban a pillanatban, vagy realtime. Ez nagyon tetszik! És mi a szoftver neve, ami összedolgozza a képeket 3d objektummá? Az nagyon érdekelne.
 • csimmasz #1
  És a lézer letapogatás az nem játszik, vagy az csak a filmekben néz ki jól de nem használható eljárás?

  Igaz, ahoz vagy az obiektumot vagy a letapogatót kéne forgatni és a szinekhez valószínüleg ugyan ugy be kellene fényképezni körbe.