Hunter

Drámai képet mutat Peking

Peking fulladozik. A két fotón a szmoggal telített és a környezetszennyezés által létrehozott füstködtől mentes főváros látképe tárul elénk. A fojtogató szmog nem csak az egészségre káros, de az éghajlatváltozásra is nagyobb hatást gyakorol, mint korábban feltételezték.

A hétvégén sűrű füstköd telepedett a kínai fővárosra, a levegőben szálló korom szintje soha nem látott magasságokba emelkedett. Több jelentés szerint a város egyes részein a parányi korom részecskék az Egészségügyi Világszervezet által ajánlott határérték harmincszorosát is átlépték.


Pekingi látkép 2013. január 14-én

Az egészségügyi problémákon túl, a korom jelentős csapás az éghajlatváltozásra is - egy új tanulmány szerint pedig jóval nagyobb a hatása, mint gondoltuk. Tami Bond, az Illinois Egyetem kutatója szerint a melegítő hatása közel kétszerese az IPCC becsléseinek, mellyel a korom a széndioxid után a második helyre léphetne előre a kockázati tényezők sorában.

A többek közt dízel motorokból és széntüzelésből levegőbe jutó koromról tudjuk, hogy magába szívja a napfényt, emellett pedig felgyorsítja a hó és a jég olvadását. A kutatók jelentése szerint a kibocsátás Európában és Észak-Amerikában is csökkentő tendenciát mutat a különböző szabályozásoknak köszönhetően, a fejlődő világ azonban bőven ellensúlyozza ezeket az eredményeket a kibocsátás folyamatos növelésével.


Peking 2012. február 4-én

Jó hír, hogy a széndioxiddal ellentétben a korom csupán néhány napot tölt a levegőben, ezért a kibocsátás csökkentésével azonnali hatást érhetnénk el a hőmérséklettel kapcsolatban. "A dízel motorokból, valamint a fa- és széntüzelésből származó kibocsátás csökkentése egyértelműen előnyös mind egészségi, mint éghajlati szempontból" - nyilatkozott a BBC-nek Piers Forster, a Leeds Egyetem professzora . "Ha mindent megtettünk volna, amit tudunk ezeknek a kibocsátásoknak a csökkentésére, akkor máris megspóroltunk volna legalább egy félfoknyi melegedést, vagy kaptunk volna pár évtizednyi előnyt"

A jelentés figyelmeztet, a korom szerepe igen összetett, így a melegedés mellett hűtő hatásai is lehetnek. "Ez egy komplex kérdés, a korom ugyanis jellemzően más részecskékkel és gázokkal együtt kerül a levegőbe, ami valószínűleg hűti az éghajlatot" - tette hozzá Forster professzor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MsUser #75
    Elfelejtettek szólni! Forgatják a SILENT HILL 3-at! Ez csak speciális effekt.
  • Tetsuo #74
    Nem, en a kornyezetvedokrol beszelek, akik nem azok. Hivatalok, komoly szervezetek persze hogy "kepmutatok", melyik nem az? Ilyen a vilag. MINDEN orszag politikusai es minden vilagszervezet korrupt. Ettol fuggetlenul meg vannak egyenek, akik komoly hivatastudattal es elvekkel elnek.
    Tarsadalmunk alapjaiban rossz, a strukturaja, az ertekrendje stb. De sok jo ember is van es talan intelligens is, aki atlatja es beepiti az o mas ertekrendjebe.

    Altalanosan lehuzni a kornyezetvedelmet, ill. kijelenteni, hogy az baromsag, az a legnagyobb butasag. Maga az elv az igenis fontos, attol teljesen fuggetlenul, hogy azt masok kihasznaljak.
  • Vol Jin #73
    Ezért mondom, hogy ma a környezetvédelem képmutató. Mi ebben a csúsztatás? Konferenciázgatnak, kutatási alapokat csapolnak meg, és kilobbizzák a biodízelt. Mi ez, ha nem képmutatás? Nem veszed észre, hogy ugyanazokat a negatívumokat sorolod fel velük szemben, mint én? Most csak azért puffogsz, mert más kérdésekben ellentétes az álláspontunk? Ha ebben a kérdésben egyetértünk, akkor ebben a kérdésben mit problémázol az irányomban?
  • kvp #72
    "Most vagy valamilyen magas épületre szerelt kamera készítette a két képet, vagy fotóboltoltak."

    En a szog alapjan a cctv epulettol delnyugatra levo felhokarcolora tippelek, aminek a tetejen a kor alaku helikopter leszallo van a haromszogben levo H betuvel. Az epites soran is innen fotoztak a teruletet.
  • qrd0xQSt2rdvnu #71
    USA is fejlődő -- vagy inkább fejletlen -- ország.
  • qrd0xQSt2rdvnu #70
    Most vagy valamilyen magas épületre szerelt kamera készítette a két képet, vagy fotóboltoltak.
  • Tetsuo #69
    Nem haragszom. :S Viszont neha indokolhatnad is, ha mar ilyen vehemensen cafolsz.
    Ha szetb@sszuk bolygonkat, sok teruleten a lakossagnak nem lesz elelem, akkor miert osztanak meg masok veluk a maradekot? Ilyen meg nem volt a tortenelem soran, ellenben hogy nepek kipusztultak olyan mar elofordult ;), eleg rendszeresen.

    Nem nezek olyan filmeket, viszont olvasok pl. Jared Diamon - Osszeomlas c. konyvet, neked is ajanlom, persze nem olvasod el.. nem baj, talan egyszer megis.
  • Katalizátor #68
    "Ha ez nem tortenik meg, feleszunk mindent a bolygon, mint a kinaiak az orszagukban ill. mint a saskahadak egy vetesen, vegul egymast esszuk, mint a patkanyok egy osszezart helyen kaja nelkul, minden emberi mivoltunkat levetkozve. Ez a realis jovo"

    Ne haragudj, hogy ezt mondnom, de ez inkább a filmek üzenete, mintsem a valóságé. Mint ahogy a mesterséges intelligencia fejlesztésénél is a legtöbb embernek először a "Skynet" szó ugrik be. Az emberek vész idején inkább képesek együttműködni, hiszen szociális lények vagyunk.
  • Tetsuo #67
    Jah, kornyezetvedelmem pedig ugy nyilvanul meg, hogy tamogatom a nekem tetszo korneyzetvedo projekteket, leginkabb azt, ami a kornyezetemet erinti.
    Persze, tudom, hogy az ugy globalis kell, hogy legyen, de az mar nekem inkabb elvi, mint gyakorlati. ;) Itt pedig mar bejon mas vilagnezeti aspektus is, amiben mar nem feltetlenul ert egyet minden kornyezetvedo.

  • Tetsuo #66
    Hm erdekes amit irsz, de mintha masrol beszelnel.

    A vilag problemait jelenleg senki nem tudja megoldani, bar ezt sokan hangoztatjak ill. azt, hogy nincsenek is iagazan nagy problemak.
    A kornyezetvedok tobbsege tisztaban van azzal, legalabbis a kornyezetemben, hogy a vilagot nem valtoztathatjak meg es tobbseguk nem is akarja.
    Pl. en elvekben talan kornyezetvedo vagyok, nem tudom, de nem ezt tanultam, viszont majd szeretnem, ha lesz ra lehetosegem... eddigi olvasmanyaim alapjan ugy velem, a vilag nagyon rossz allapotban van es tovabb romlik. Tisztaban vagyok azzal, hogy 7 milliard embert nem tud ember modra eltartani a fold es nem lehet mindenkinek bio gazdalkodasbol elelmiszert juttani es NEM IS ez a celom, mint ahogy a legtobb kornyezetvedo sem a 7 milliard embert akarja megmenteni, hiszen az lehetetlen, hanem az arra erdemes, gondolkodo embereket ill. a kornyezetet.
    Egy okologus kicsit jobban tisztaban van a Fold bolygo eltartokepseegevel, mint mi itt... gondolhatod.
    A kornyezetvedelem egyik elso lepese az kell, hogy legyen, hogy a nepesseget drasztikusan csokkentjuk. Ha ez nem tortenik meg, feleszunk mindent a bolygon, mint a kinaiak az orszagukban ill. mint a saskahadak egy vetesen, vegul egymast esszuk, mint a patkanyok egy osszezart helyen kaja nelkul, minden emberi mivoltunkat levetkozve. Ez a realis jovo. Ezen kell valtoztani, viszont ez mar nem "szakterulete" az okologianak, megaztan a hatterben ugyis joval nagyobb lobbik befolyasoljak a folyamatokat, szoval a legtobb zold emberke tudataban van, hogy nem tudja megvaltani a vilagot, inkabb megteszi kicsiben azt, amit elvei diktalnak es kis csaladja egeszsegere es kornyezetere figyel.

    A kollegaim rohognek, hogy parom kenyeret sut otthon, sajtot keszitunk meg gyakran organic kajat eszek, ami dragabb. En nem magyarazkodom nekik, nem is ertenek meg es reszben orulok is, hogy az organic kajakra nem olyan nagy a kereslet, mert igy talan tenyleg kicsivel jobb minosegu, mint az a sok muanyag szar, amit pl. kollegaim esznek.
    A kornyezetet "megvedeni" nem tudom, de csaladomat szeretnem egeszseges/termeszetes kornyezetben felnevelni, szertnem, hogy a falum ilyen legyen, az emberek ilyen szellemiseguek legyenek, majd a megye, majd az orszag, majd Europa, majd az egesz vilag.. fontossagi sorrendben, de nem tudom, hogy mit kellene tenni es en nem tudok sok embert megvaltoztatni, ezert mint sok baratom, csak az arra erdemes emberek fele vagyok nyitott es tamogato, a tobbieket leszarom.