Berta Sándor

Szoftver jósolja meg ki követ el gyilkosságot

A tengerentúlon fokozatosan megelevenednek a Különvélemény című filmben bemutatott rendszerek és elképzelések. Ami egykor tudományos fantasztikumnak tűnt, az napjainkra valóság lett.

Maryland és Pennsylvania szövetségi államokban egy szoftverrel akarják jelentős mértékben lecsökkenteni a gyilkosságok számát. Az Amerikai Egyesült Államok fővárosában is ugyanezt a megoldást alkalmaznák, igaz, más célból: így akarják előrejelezni, hogy melyik rab követhet el a jövőben gyilkosságot. A programot jelenleg két városban (Baltimore és Philadelphia) tesztelik és a kriminológusok azt várják, hogy a segítségével jobban kiszámítható lesz a fogvatartottak jövőbeli viselkedése. A rendszerbe betáplálnák az adott személy adatait, majd a kapott elemzéssel kiegészítenék a nevelőtisztek jelentéseit. Az információkat figyelembe vennék a feltételes szabadlábra helyezésről szóló döntések meghozatalakor is.

A szoftver kifejlesztésekor több mint 60 000 bűncselekmény adatait vették figyelembe a lehetséges bűnelkövetés valószínűségének kiszámításához. A jelenlegi hatékonyságával 100 gyilkosból nyolc ismerhető fel még a tette elkövetése előtt. A szoftver kéttucat változóval dolgozik, köztük a bűnügyi előélettel és a földrajzi helyzettel, de a legfontosabbaknak az elkövetett bűncselekmény típusa és az akkori életkor bizonyult. "Az emberek szerint ha valaki gyilkolt akkor a jövőben is gyilkolni fog, azonban ami igazán számít, hogy mit tett fiatal egyéniségként." - nyilatkozta Richard Berk, a Pennsylvania Egyetem kriminológusa, aki szerint lényeges a különbség aközött, hogy már 14 évesen fegyveres rablást követ el valaki, vagy 30 évesen teszi ugyanezt.


Szoftverrel támogatnák meg annak eldöntését, hogy ki szabadulhat korábban

Shawn Bushway kriminológus professzor szerint olyan ritka események, mint egy gyilkosság még magas kockázatú csoportokban is nehezen jelezhető előre, de szerinte Berk jobb munkát végzett, mint bárki eddig a területen. Azonban megjelölni emberek egy csoportját, majd agresszívan figyelni őket ugyan kevesebb gyilkosságot hozhat, aminek a leendő áldozatok nyilván örülhetnek, de ez egyben azt is jelenti, hogy olyan embereket is megbélyegzünk, akiknek eszük ágában sincs embert ölni.

2011 októberében kiderült, hogy az amerikai belbiztonsági minisztérium a Future Attribute Screening Technology (FAST) projekten dolgozik, amely az etnikai hovatartozás, nem, kor és egyéb jellemzők alapján próbálja kiszűrni a lehetséges bűnelkövetőket. Tavaly pedig elkészült a PredPol cég által kifejlesztett szoftver, amely képes kiszűrni a lehetséges tetthelyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #65
    Amiben mindenki egyetert, hogy a cigany-magyar egyutteles jelenleg nem mukodik. Ezen jelenleg csak egy part akar valtoztatni, a tobbi tolna tovabbra is ugyanoda az adofizetok szazmillioit... Cigany kultura kozpontja Miskolcon milliardert? Pont ez kell, hogy megoldodjon a konfliktus. (facepalm)
  • Katalizátor #64
    De könyörgöm, hát pont azt írtam én is!
  • Szefmester #63
    Hogy miért kezdtem személyeskedni? Olvasd már vissza mit írtál, és mi miről beszéltünk eddig. Ha ezt megteszed, akkor gondolj bele mélyebben a felvetett szövegedbe és máris meg lesz a válasz. Megoldás egy szoftvertől? Vicces lenne.
  • Katalizátor #62
    Te figyi má! Már másodjára kezded ezt a személyeskedést. Most ez jó? Meg a "Majd ha ez történik, akkor te majd..." kezdetű mondatok meg pláne nem idevalók.

    Gondoltam a témáról beszélgetünk, nem egymás farokméretét forszírozzuk.

    Főleg, hogy a kommented eleje nem is volt ilyen!
  • Szefmester #61
    A viselkedésminták ritkán változnak, a statisztika pedig egy adatbázisban letárolható. Hol a probléma?

    Az okát jó hogy nem fogja megszüntetni, senki nem is állította ezt! A szigorúbb büntetések már talán megelőznének pár apróbb esetet. De azokat bizonyos emberjogi szervezetek nem helyeselnének. Pedig szerintem a gladiátor viadalok visszahozása még nézőket is vonzana ami jó befektetés lehetne. :D

    Nem értem hogy te hogy várhatnád a szoftvertől a megoldás a bajra.. de semmi baj. Szedd be a bogyókáid, és nézz valamit estére... Amikor pedig majd egy gyakran hátrasandító emberke vesén szúr egy doboz cigire való kp-ért akkor majd mondogathatod magadban hogy de hát a program nem riasztott rá...
  • Katalizátor #60
    Nyilván nem, és nem is tévedne akkorát az a szoftver. A lényeg az, hogy ki updatelné a szoftvert? Mert az emberek, a világ változik. A szoftver viszont egy adott algoritmus alapján működik. A gondom csak az, hogy ez az egész fejlesztés is csak tüneti kezelésre alkalmas, de a probléma okát nem oldja meg.
    A cigányok bűnözése egy tünet, amit könnyebb kezelni, mint az okot megszüntetni. Persze mindig, mindenhol pontosan ez megy. Lövöldözés az iskolákban? Szigorítsuk a fegyvertartást! Pukkan pár bomba? Szigorítsuk az ellenőrzést! Szar a CO2? Korlátozzuk! Nevetségesen primitív...
    Sosem lesz hatékony, nem szünteti meg a problémát, csupán egyre több és több törvény van, meg kontroll. Ebből a gondolkodásmódból semmi jó nem fog kisülni a jövőben!
  • Szefmester #59
    Jogaik vannak... több joguk van mint nekem vagy neked! Kötelességük? Szinte semmi! Királyként élnek mégis mocsokban. És ezt ők választották.

    Volt egy munkatársam, lusta volt, trehány, és nem dolgozott túl sokat és túl hatékonyan. Kirúgták. Mi volt az első balhézós szövege: biztos azért mert ***** vagyok! A helyes megfejtőnek nem sorsolok ki semmit. Ha nem veszik fel melózni akkor azért mert ő az ami, ha kirúgják akkor azért ami ami, és nem azért mert szarul dolgozik.

    Én most vajon akkor szelektív rasszista lennék? Mert pl bármikor összejönnék egy szép japán nővel, vagy egy indiánnal, de afrikaival, vagy indiaival már kevésbé lennék lelkes. vallásilag meg nem érdekel amíg nem akar meggyőzni arról hogy az az igazi. Felőlem kelta, germán, katolikus, jehovista, luciferita, mohamedán. tök mindegy. Szerintem egy vallás még önmagában nem jelent semmit, csak akkor ha szélsőséges. Lásd terrorista merényletek, harácsolás és kizsákmányolás, valamint a szadista hajlamok.

    Most ha fogod a tapasztalataid meg a családod és barátod tapasztalatait, és betáplálod egy szoftverbe, tisztán statisztikai alapok miatt, majd egy kamera azt figyeli hogy a csoport ahogy halad hányszor néz hátra vagy szét, és ők pl romák, akkor az már rasszista lesz mert azt hiszi hogy rosszban sántikálnak? Mert hát ha én mondom ezt akkor annak neveznének. De ha egy gép, akkor meg a programozói lennének azok?
  • weine #58
    Csak nekem tűnt fel, hogy mekkora baromságot ír a cikk?
    "A jelenlegi hatékonyságával 100 gyilkosból nyolc ismerhető fel még a tette elkövetése előtt."
    Ha elém állítják azt a 100 gyilkost, akkor én a valószínűség számítás szerint több, mint 25%ban megmondom, mindenféle szoftver nélkül.



  • Tetsuo #57
    "A gyulolet gyuloletet szul," a bosszu bosszut. Ez igaz, de alapvetoen a magyar ember nem gyulolkodo, a tul baratsagos es oszinte, egyenesseg okozta tortenelmi tragediainkat, ma pedig egy nagy adag naivsag is tarsul hozza, ami miatt a magyar nemzet ki fog halni.
    Nem a magyar kezdte el utalni a ciganyt vagy a cigany a magyart, hanem a rendszer igazsagtalansaga kialt fel. Ha minden bunelkovetovel szigoruan elbannanak, fuggetlenul szarmazasatol es a segelyosztas is igazsagos lenne, pl. becsulnék vele a tarsadalmi hasznossagot, akkor tok jo lenne.
    Masreszt pedig igazsagos az lenne, ha Magyarorszagon a magyarellenesseget jobban buntetnek, mint pl. a tobbi nep ellenesseget ill. az ilyen atrocitasokat. Mert minden orszag a sajat nepeert van, elsosorban a tobbsegert, a kisebbseg pedig UTANA kene hogy jojjon.
    A kisebbsegeknek NEM CSAK jogaik vannak, hanem kotelssegeik is, mint minden allampolgarnak.
    Vegul pedig a Magyarorszagon elo szlovakoknak, nemeteknek, ruszinoknak, ciganyoknak es zsidoknak igenis tisztelni kell Magyarorszagot, a magyar kulturat, amit ok barmikor felvehetnek es igy magyarok lehetnek, vagy tarthatjak magukat barmely kisebbsegnek, ha elfogadjak a magyar normakat, vagyis be tudnak illeszkedni.
    Ha egy kisebbseg nem tud (pl. mert nem akar) beilleszkedni, az nem a magyarok hibaja. Azt nehogy mar a mi adoforintunkbol probaljak meg ezredszerre roszabbnal
    rosszabb modszerekkel!

    Ha ezt valaki elmondja a politikaban (pl. a Jobbik), az mar neonaci... ez a torz, beteges, nemzetrombolo (al)liberalis felfogas nyirja ki az orszagok nepeit, epiti le igazabol az osszes kulturat es csinal egy nagy ocska globalis sz*rt, amit kb. a "Meki" jelkepez.
  • Katalizátor #56
    Bocsáss meg, tényleg félreértelmezhető voltam (Tetsuo szerint is)! A nácis dolgot nem rád értettem, vagy hogy itt bárki náci lenne, hanem a témára, amiről szó van: A cigányság kérdése. Ez ma már a legtöbb magyarnál hétköznapi téma. Nem mondtam, hogy rasszista lennél, épphogy ugyanazok a tapasztalataim, mint neked, tényleg! Csupán arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ha a tapasztalatok TÖBBSÉGE negatív valamivel kapcsolatban, az még nem 100%-os bizonyosság.
    Bennem is van ilyen előítélet. Amikor még új voltam Londonban és egyedül mentem haza késő este, rögtön résen voltam, ha pl indaiakkal találkoztam az utcasarkon. No nem mintha bárkire is veszélyesek lennének, csupán bennem élt a magyar tapasztalat, miszerint: késő este + elhagyott utca + barna bőrű emberek = VESZÉLY! Ez sajnálatos módon a legtöbb magyarban reflexszerűen él.
    Mindenképpen a kultúrális különbségekről beszélek! De mivel már oly régóta él a magyarság és a cigányság közti viszály (ami, valljuk be, folyamatosan erősödik!), ez ellehetetleníti a kompromisszumokat. Minnél erősebb ez a megosztottság, annál nehezebb lesz megoldani a problémát és annál véresebb, szörnyűbb dolgok történnek. Közhely, tudom, de igaz: A gyűlölet gyűlöletet szül. Csak kevés ember képes elengedni a haragját, épp ezért tűnik megoldhatatlannak a probléma. És mivel könnyebb kijelenteni, hogy "Azért, mert cigány!", nem igazán haladunk ebben előre. Mégegyszer mondom, nem rád húzom ezt az egészet, csupán magáról a problémáról, és annak általános kezeléséről beszélek.