Hunter

A biológia helyett a fizika győzi le a rákot?

Elképesztő mennyiségű pénzt öltek bele a rákkutatásokba, igazi áttörés nélkül. Egy fizikus szerint más irányból kellene felvenni a küzdelmet.

Paul Davies fizikus és asztrobiológus hazájában, az Egyesült Államokban jelentős költségvetési megszorításokra lehet számítani, amik jelentősen érintik az egészségügyet is. A megnyirbálandó lista csúcsán a rákterápia költségei szerepelnek drága orvosságaikkal, melyek alig, vagy egyáltalán nem érnek el eredményt. A rákkutatás dollármilliárdokat nyel el minden egyes évben, azoknak az élettartama azonban, akiknél daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, alig nőtt az elmúlt évtizedekben. Maga a terápia gyakran egy ötletszerű, utólagos kísérlet az elkerülhetetlennel szemben, egy általános gyógymód pedig még ma is ugyanolyan elérhetetlennek tűnik, mint a kutatások kezdetekor.

A patthelyzetet felismerve az Egyesült Államok Nemzeti Rákkutató Intézete (NCI) egy merész lépésre szánta el magát 2008-ban, bevonva a kutatásokba a matematika és a fizika tudósait is, akik módszereiket és megközelítésüket tekintve is eltérnek a rákbiológusoktól. Összességében a tudomány története arról tanúskodik, hogy a nagy előrelépések a fogalmi alapok felülvizsgálata után következtek be. "Talán azért lassú az előre haladás, mert rossz irányból közelítjük meg a problémát?" - tette fel magának a kérdést az NCI. Ennek kiderítése érdekében az Intézet 12 onkológiai központot hozott létre, melyek az elmúlt 4 év során egyre több érdekességgel és eddig ismeretlen ténnyel szolgáltak, többek közt bemutatva, hogyan változnak a sejtek elasztikus tulajdonságai a rák kiteljesedésével. Az egyik ilyen központ főfelügyelője Davies is, ami az Arizona Állami Egyetemen kapott helyet.

A 19. században az élő organizmusokat egyfajta mitikus tisztelet övezte, idővel azonban a biológusok felismerték, hogy a sejtek nem valamiféle varázslat részei, hanem kémiai reakciók útvonalainak összetett hálózatai. Ezt követte a genetikai forradalom, ami az életet kódokkal és jelzésekkel az utasítások nyelvére fordította. A mai kutatások szinte teljes egészében a kémiai útvonalakra, vagy a genetikai szekvenálásokra összpontosítanak. A gyógyszerek többsége a reakciók útvonalait igyekeznek blokkolni, emellett több terabájtnyi adathalmazként rendelkezésünkre áll egy rák génállomány atlasz is, melyben a kutatók lázasan keresnek valamilyen mutációs sémát, csupán a nagy áttörés várat magára.

De vajon miért? A kutatóknak alapvető akadályokkal kell szembe nézniük. "Az élő sejtek, beleértve a ráksejteket, a komplexitás végtelen útvesztői, emellett a ráksejtek közismerten heterogének" - magyarázta Davies. "Ha minden ráktípus minden útvonalát ki akarjuk bogozni az még további évtizedeket és dollármilliárdokat jelent, miközben az ok és okozat lineáris láncolatai ritkán működnek a biológiában, így klinikailag igen kicsi lenne a hatása egy ilyen irányzatnak"

Van azonban egy másik módszer is. Azon túl, hogy kémiai csomagok és információ feldolgozó rendszerek, a sejtek fizikai objektumok is, olyan tulajdonságokkal, mint tömeg, méret, alak, rugalmasság, szabad energia, felületi tapadás és elektromos potenciál. A ráksejtekben pumpák, karok és emelőrendszerek működnek, olyan tartozékok, ami a fizikusoknak és a mérnököknek többet elárulnak, mint a biológusoknak. Mitöbb, a tulajdonságok többsége jelen ismereteink szerint szisztematikusan változik a rosszindulatú daganatok terjedésével.

"Mindenekelőtt el kellene vonatkoztatni a gyógyítás fogalmától és a rák kontrollálásában vagy irányításában kellene gondolkozni" - tanácsolja Davies. "Akárcsak az öregedés, a rák sem annyira kór, mint folyamat, és ahogy az öregedés hatásai is mérsékelhetők a folyamat teljes körű ismerete nélkül. Ugyanez igaz lehet a rákra is"

Sok forrás félrevezetően gonosz sejtek ámokfutásaként írja le a rákot. Valójában, ha a rákot egyszer kiváltja valami, a viselkedése általában nagyon is kiszámítható. A halált jellemzően nem az elsődleges daganatok okozzák, a rák terjedése és más szervek "kolonizálása" vezet a beteg állapotának rohamos hanyatlásához. Ez az úgynevezett metasztázis, vagyis áttét igen jól jellemezhető fizikai folyamat, még ha nagyon szegényesek is az ismereteink róla. A sejtek az elsődleges daganattól elkezdenek a véredényekben vándorolni, melyekbe az érfalak repedésein áthatolva jutnak be.

Az áramlással sodródva az érrendszerben cirkulálnak, néha egyénileg, néha csapatokba verődve. A vándorlók egy része parányi véredényekben ragad, vagy az érfal mentén sodródva szépen lassan eljutnak a legközelebbi szervig. "A folyamatban a sejtek fizikai tulajdonságai és alakja drasztikus változásokon mehet át. A rákos sejtek általában lágyak és alaktalanok ugyanazon sejttípus egészséges példányaihoz viszonyítva" - taglalta Davies. "Ez az átalakulás hatással lehet mozgékonyságukra és növelheti invazív képességeiket. A rákos sejtek rendkívüli tehetséggel építenek ki fészkeket az idegen szövetekben, megváltoztatva a gazda szervet támogató extracelluláris mátrix szerkezetét és fizikai tulajdonságait, összegyűjtve a helyi egészséges sejteket. Ezek arra is utalnak, hogy az elsődleges daganat kémiai jeleket bocsáthat ki, hogy előkészítse a fizikai és kémiai terepet a kolonizáló sejtek számára."

Bár az áttét pokolian hatékonynak tűnik, a legtöbb rákos sejt soha nem okoz bajt. "Többségük elpusztul, míg a túlélők éveken vagy akár évtizedeken át képesek szunnyadni vagy egyénileg, csendesen a csontvelőben, vagy mikroáttétekkén a szövetekben, mielőtt újra burjánzásnak indulnának másodlagos tumorokat alkotva" - mondta Davies. "Ennek köszönhető, hogy sokaknál, akik túlélték a rákot és az elsődleges daganatot eltávolították, évek vagy évtizedek múltán visszatér ugyanaz a ráktípus egy jóval rosszindulatúbb változata"

A rák terjedése számos lehetőséget ad a klinikai beavatkozásra a hagyományos terápiákon túl is. Például, ha a lappangási időszakot meg lehetne növelni - mondjuk ötszörösére -, akkor akár el is felejthetnénk a mell-, vastagbél- és prosztata rákot. Hogyan lehetne ezt elérni? "Nem kell ismernünk a rákos sejtek legapróbb titkait ahhoz, hogy kidolgozzuk, hogyan kontrollálhatnánk az általános viselkedésüket" - mondta Davies. Ismert tény, hogy a sejtek a gének tevékenységét nem csupán kémiai jelek eredményeként, de mikrokörnyezetük fizikai tulajdonságaikból adódóan is szabályozzák. Képesek érzékelni olyan erőket, mint a közeli szövetek nyírófeszültsége és rugalmassága. Reagálnak a hőmérsékletre, az elektromos mezőkre, kémhatásra, nyomásra és oxigénkoncentrációra. Ezek a változók mind egy-egy lehetőséget nyújtanak a rákos sejtek terjedésének meggátolására és a folyamat stabilizálására. Több orvos is próbálkozott már például oxigén terápiával, a beteget egy magasnyomású kamrába helyezve, amit tiszta oxigénnel töltöttek fel, mivel az hatással van a rákos sejtek metabolizmusára.

Davies javaslata szerint más jellegű biológusokat is be kellene vonni a rákkutatásba - végül is a rák gyakori jelenség az emlősök, a halak, hüllők, sőt még a növények körében is, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a többsejtű élet evolúciójának szerves részévé vált az utolsó egymilliárd évet tekintve.

A legtöbb normális sejt látszólag születésétől magába foglal egy "rák-szubrutint", ami különböző események hatására működésbe léphet. "Ugyanolyan fontos, hogy megismerjük ezt az evolúciós eredetet, mint a kiváltó mechanizmusokat" - összegzett Davies. "Ezen felül jó ideje tudjuk, hogy sok hasonlóság van a rák és az embrió fejlődésében, és egyre több bizonyíték van arra is, hogy egyes gének, amik az embriógenezis során kifejeződnek, újraélednek a rákban"

Jelenleg rengeteg technikai adat áll a kutatók rendelkezésére, amiből azonban csak egészen keveset értenek. A koncepciók újraalkotásával azonban legalább azt megláthatják, hogyan mérhetnek komoly csapást egy rettegett betegség kicselezésére, ami ma már gyakorlatilag minden családot érint a világon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #5
    Megint kezded te nagyon hülye?
  • Merces #43
    .. jobb lenne pszihológushoz fordulni a konteófóbiáddal, mielőtt komoly szövődményei lesznek.... :D
  • fszrtkvltzttni #32
    "Először azt kellene megértened, hogy nem működik az evolúció."
    Persze, mert az ufók voltak. Erre régészeti bizonyítékok is vannak!
  • asszongyahogy #37
    jó hogy ilyen sok rákspecialista van a neten :) Gyógyszeripari összeküvés? persze, mert nem lenne elég nagy üzlet a gyógymód, mindenki odaadná egy ház árát a biztos gyógyulásért.

    Akik először a kuruzslókhoz mennek, azok tosznak rá a leghamarabb, lásd Steve Jobs, aki ma is élne ha nem lébőjt kúrával akarja megúszni a betegséget.
  • narumon #33
    Az még hagyján, de az UFO-k semmiben sem mondanak ellent az evolúciónak még akkor sem ha ők teremtettek minket. Tehát az evolúció kérdést az UFO-kkal cáfolni teljesen értelmetlen.
  • kvp #29
    Az egesz betegseg a sejtek serules eseten torteno onleallito folyamatanak hibaja. Tehat egy sejtnek dns serules eseten le kell allnia. Akkor alakul ki a betegseg ha ez a leallito mechanizmus nem mukodik. A masik gond az, hogy ilyenkor a sejtek egy resze a kezdeti sejtosztodasi mechanizmust kezdi kovetni, ami miatt folyamatosan osztodnak.

    A folyamat megallithato celzott dns ellenorzo technikak alkalmazasaval, tehat gyakorlatilag a sejteket egyesevel kell atnezni. Ilyen technika pl. a celzott retrovirusok alkalmazasa, amik az adott modon serult dns-u sejteket pusztitjak csak el. A jelenlegi megoldassal az a gond, hogy egyreszt egy ilyen virus osszeallitasahoz eloszor szekvenalni kell a beteg dns-et, hogy megallapitsak a serult dns szakasz helyet es mintajat, masreszt az igy kifejlesztett virus minden mas emberre halalos, tehat a kezeles utan el is kell tavolitani. A megoldast a szaporodasra nem kepes virusok jelenthetik, amikor a beteget egy elkulonitoben kezelik, majd megvarjak amig hat, majd kiurul a szervezetebol a virus. Egy esetleges mutacio a virus szerkezeteben viszont megint egy mindenkire veszelyes virust jelentene. Jelenleg ott tartanak, hogy ha megvan minden adat, akkor laborkorulmenyek kozott olyen 50% a betegnek az eselye a tulelesre egy ilyen iranyitott virus eseten. Nem hosszu tavon, hanem azonnal, tehat vagy szinte azonnal meghal a kezelestol vagy szinte azonnal meggyogyul. Tehat az irany jo, csak a virus serult dns es beteg azonosito technikajat kellene meg fejleszteni. (meg feloldani az angliai baleset ota ervenyben levo kutatasi tilalmat)

    ps: Akkor lesz megfizetheto a dolog, ha egy teljes dns szekvenalas koltsege eleg alacsony lesz, tovabba engedelyezik a szemelyre szabott celzott tamado virusok kesziteset es alkalmazasat. A gyogyitason kivul ez egyebkent lehetove tenne emberek eseten a veszelyes kornyezetekben (pl. ur) torteno hosszu tavu munkavegzest is. A fent leirt folyamat egyebkent evolucios uton is ki tud alakulni, pl. a csotanyoknal mukodik kulso segitseg nelkul. Persze ha figyelembe vesszuk, hogy a mitokondriumok is onallo sejtek voltak sok-sok evvel ezelott, akkor ez akar mukodhet embernel is.
  • DontKillMe #28
    Nagy kár, hogy ma már bizonyított tény, hogy a daganatos megbetegedéseknek nem sok köze van az immunrendszerhez. Mármint, hogy az éppen milyen állapotban van. Egy erős immunrendszerrel bíró ember is éppúgy betegedhet meg és halhat is meg előbb, mint egy gyengébb. Sajnos. Mert ha nem így lenne, sokkal egyszerűbb lenne a képlet. :(.
  • wraithLord #20
    Talán nem kellett volna annyi Barbapapát nézned.
  • globint #19
    Hát én nem értek az ilyenekhez. Az biztos, a magyar barátunknak nagy cége van, jó árbevétellel, és nincs rászorulva a rákbetegek pénzére. Továbbá a világ orvostársadalmával, a méregdrága gyógyszerek gyártóival nem kíván pereskedni, vitatkozni. A kutatásainak az eredményeit elküldte több szakembernek, de még csak reakciók sem jöttek vissza. Nem érdeke a világnak a 100'000Ft-ból való gyógyítás, mert azon nem lehet keresni 1'000'000Ft-ot. :-(
    Az én üzleti világomból egy példa: a sertéstelepnek felajánlom, hogy mi évente 1'000'000Ft-ból megoldjuk a hígtrágya gondjukat, amire az a válasz (néha), hogy megpályáztak egy 500milliós EU-s pályázatot, egy trágyatisztító szennyvíztelep építésére. Na ja, abból jut is marad is, az én szerem meg annyira alacsony, hogy ha legalább tízszeres áron adom és a 9/10-et teszem a főnök zsebébe, talán akkor gondolkozik el, hogy melyik technológiát válassza. 20 éve kereskedek, nem a levegőbe beszélek. Nos, a magyar barátunk technikája is egy "filléres" dolog. Nem lenne csoda, ha tönkre perelénk a gyógyszergyárak.....
  • Tau Tang Wou #18
    " Ami ma tüdőrák és sokan belehalnak, az lehet 1000 év múlva egy új szerv lesz"