SG.hu

Moholy-kép a világ tizedik legdrágább fotója

A világ tizedik legdrágább fotója lett Moholy-Nagy László 1925-ben készült, Fotogramm című munkája, amely 1 482 500 dollárért, átszámítva mintegy 320 millió forintért kelt el egy New York-i árverésen - közölte a Mai Manó Ház.

A Sotheby's december 12-13-i árverésén Moholy-Nagy László 1925-ben készült Fotogramm című munkája 1.482.500 dollárért, kb. 320 millió forintért került leütésre. Ezzel a világ tizedik legdrágább fotója lett, holtversenyben Herbert Bayer 1932-ben készült fotómontázsával, mely szintén a mostani A Show of Hands: Photographs from the Collection of Henry Buhl alcímű árverésen kelt el. Érdekesség, hogy a listáról kiesett korábbi tizedik fotón is kezeket láthattunk. (Alfred Stieglitz: Georgia O'Keeffe [Hands], 1919)


Moholy-Nagy fotója a becsült ár többszöröséért találta vevőre. Mint az az aukciósház honlapján olvasható, a Sotheby's előzetesen 300-500 ezer dollárra becsülte azt az összeget, amelyért a fotó eladható. A Sotheby's közleménye szerint az ár, amelyet Moholy-Nagy és Bayer fotója ért el, a harmadik legmagasabb, amelyet árverésen egy klasszikus fotográfiáért adtak. A New York-i árverésen egyébként több mint féltucat aukciós rekord dőlt meg.

A világ legdrágább fotója közel egymilliárd forintot ér: Andreas Gursky Rhein II című munkája 4,3 millió dollárért (jelenlegi árfolyamon mintegy 900 millió forintért) kelt el a Christie's aukciósház 2011. november 8-i árverésén. Moholy-Nagy László, a nagy magyar fotográfus, konstruktivista festő, ipari formatervező, a Bauhaus iskola kiemelkedő tanára, a kísérleti filmek egyik magyar úttörője 1895-ben született Bácsborsódon, Weisz László néven, és 1946. november 24-én halt meg Chicagóban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • torreadorz #19
    Nekem van pár olyan képem amiből csak egy példány van. Azért vajon mit adhatnak ha egy olyanért amiből 6 példány van 900 milliót ér? :)

    Jól irták korábban, néhány milliomos kinek nagyobb a fasza versenyt játszott, a tárgy lényegtelen volt akár egy légycsapó is lehetett volna.
  • wraithLord #18
    Szerintem ezen szörnyűek a színek, baromira túlszaturált a kép.
    Ez után az eredeti (amit Tinman szúrt be az első kommentben) valóságos vizuális orgia.

    Biztos ezt mutatták meg először az árverésen, és utána hozták be az igazit... és a megkönnyebbüléstől hirtelen felindulásból képeseket voltak 900 millióra feltornászni az árat. :D
  • Tetsuo #17
    Az is hozzatartozik, hogy a kep keszitesekor a jarokeloket, kutyakat ki kellett retusalni Photoshoppal! :D
    Ezt irtak rola: "breathtaking masterpiece of scale and wonderment, as well as the icon..."

    A Tinman altal belinkelt kepen helyesek a szinek, narumonén tulszaturalt.
  • Tinman #16
    Egy fotó nem festmény. Egy fotó újra előhívható.

    Játszottam egy kicsit CSAK A SZÍNEKKEL!!! Semmi egyéb módosítás nem történt!
    Durván látszik, hogy ez egy RENDEZETT, ember által tudatosan elkészített terep, így sok csoda nincs benne...

  • narumon #15
    Mondjuk azért nem árt hozzátenni, hogy a szóban forgó gép egy 3,5m-es nyomat a fószer aláírásával. Tehát nem egy A5 méretű kinyomtatott kép. Ráadásul a tag több ilyen képet valószínűleg nem fog aláírni azaz 20-50 év múlva ennek az összegnek símán érheti dupláját vagy tripláját is.

    Aztán ugye itt van ez a rész (ami az itteni cikkből kimaradt):

    Egy másik szempont is szerepet kapott abban, hogy ez egy kivételes alkotás. “A fénykép mindösszesen 6 példányából három nyilvános múzeumokban van (Moma, Tate, Pinakothek der Moderne – München), egy darab privát múzeumban (Glenstone – Potomac), és két darab van magángyűjtők kezében, melyből ez az egyik. Másszóval majdnem olyan ritka, mint egy hagyományos festmény.” – nyilatkozta Outred
  • narumon #14
    Egyébként ezen jobbak a színek:
  • narumon #13
    Szerintem is baromság az ára, de a kép attól még nagyon jó szerintem, legalábbis ez a lent linkelt kép nekem nagyon tetszik.
  • Tinman #12
    Nekem a klasszikus XP háttér jobban tetszik és éppen van tőlünk kb. 15 km-re egy szinte pont olyan domb, olyan háttérrel, ráadásul néha repce is van az egész dombon az még ütősebb látvány.

    Lefotózóm, tegyük fel 10/10 lesz a kép. Művész vagyok? Sokat ér a kép?

    Szerintem egyik sem...
  • M2 #11
    Ez egy befektetés.
    Meg kell venni egy műtárgyat, amiből egyetlen darab van és megismételhetetlen. Onnan kezdve annyit ér és előbb-utóbb lesz valaki, aki többet is hajlandó adni érte, mert qrva sok pénze van és elkezd viszketni a tenyere.
  • molnarandras22 #10
    természetesen a 4milás képre reflektáltam :D