Berta Sándor

Fehéroroszországban terjed az Opera

A fehérorosz internetezők közel fele a norvég csapat által fejlesztett böngészőt használja. A program még a világ egyetlen más táján sem ért el ekkora sikert.

A Quartz nevű amerikai amerikai gazdasági blog megállapítása szerint a Chrome, az Internet Explorer, a Firefox és a Safari mögött található Opera a StatCounter adatai alapján Fehéroroszországban éllovasnak számít. Az Opera piaci részesedése jelenleg 46,05 százalék, míg a Firefox 23,03, az Internet Explorer 16,26, a Chrome 13,09, a Safari pedig 0,82 százalékos piaci részesedéssel büszkélkedhet.

"Az Opera hatalmas piaci részesedése elsősorban a fehéroroszországi internet-infrastruktúrára vezethető vissza, az ugyanis néhány évvel ezelőtt még meglehetősen rossz állapotban volt" - jelentette ki Espen André Overdahl, az Opera közösségi menedzsere. További ok, hogy a kelet-európai államban viszonylag drága az internetelőfizetés. A lassú adatátvitel és a magas árak miatt egyaránt a norvég szoftver használata tűnik kézenfekvőnek. A böngésző ugyanis - a használt tömörítési eljárás segítségével - képes drasztikus mértékben lecsökkenteni a továbbított adatmennyiséget. Szintén az Opera alkalmazása mellett szól, hogy a segítségével elvileg kikerülhetők a cenzúramódszerek és ez nagyon sok helyi internetező számára rendkívül fontos.

Az aranykorszaknak azonban hamarosan vége szakadhat, mert az internetelérések egyre olcsóbbá válnak és mindez főként a Chrome előretörésének kedvezhet. Mindezt a StatCounter legfrissebb adatok is alátámasztják: az elmúlt két évben a négyszeresére, 6-ról 24 százalékra nőtt a Chrome piaci részesedése Fehéroroszországban, miközben ezzel párhuzamosan az Opera részesedése 47-ről 41 százalékra csökkent le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zola2000 #9
    a világgazdaságban meg minden hatással van mindenre...
  • zola2000 #8
    ettől függetlenül azt mondom hogy minket legalább annyira érint ami itt van a szomszédban, mint ami a világ másik felén.
  • NEXUS6 #7
    Bélurusszában tyerjdni nyet Ópera, nu Bolsoj Tyeatr!
    :D
  • blitzkrieg1 #6
    Raadasul ha az USA-ban elfingja magat valaki, az kihatassal van az egesz vilaggazdasagra.
  • Cat #5
    szerintem az usaban tizszer több innováció születik, mint nemhogy a környező országokban, de egész európában. Nem mellesleg szinte az összes magyarok által használt szolgáltatás amerikai cégé.
  • Tetsuo #4
    Na igen. Az Operaval vigyazni kell, allitolag a levegoben is terjed! Ja, nem. Az az ebola. :)
  • zola2000 #3
    Hogyhogy kit érdekel fehéroroszország? Mivel közel van ezért engem.

    (érdekes hogy kb tíszer több szó van a médiákban pl az usáról mint pl az összes szomszéd országról együttvéve).
  • keembo #2
    Hát, ez is egy hír. De hogy kit érdekel Fehéroroszország? :) Azért örülünk persze, hajrá Opera (FF-ot használok )!
  • blitzkrieg1 #1
    Most akkor 46 vagy 41%-os reszesedese van az Operanak?