Berta Sándor

Csalódott a Windows 8-as PC-eladások miatt a Microsoft

Úgy tűnik, hogy közel sem sikerült annyi Windows 8-as konfigurációt értékesíteni, mint amennyit az amerikai cég szeretett volna. Gyakorlatilag a belső előrejelzések mindegyike megbukott.

Alighanem a Microsoft sem számított arra, hogy ilyen szintű érdektelenség fogja övezni új operációs rendszerét. Ezt támasztja alá Paul Thurott cikke, amelyben belső forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Redmondban elégedetlenek a Windows 8-as PC-k eladási adataival. Az értékesítés nem a remélt módon történik, ami nagy csalódottságot eredményezett a vezetők körében.

Thurott ugyan nem közölt konkrét eladási adatokat, csupán azt emelte ki, hogy a konszern nem a termékben - például az új kezelőfelületben és az érintésvezérlésre való átállásban - hanem a vonzó új PC-dizájnok hiányában keresi a probléma okát. A Microsoft szerint a legnagyobb probléma az, hogy a számítógépgyártóknak nem sikerült olyan új konfigurációk széles portfólióját szállítani a vásárlóknak, amelyek a Windows 8-ra való váltásra ösztönöznék őket. A gyártók nem is igazán tudnak megfelelő számítógépeket szállítani, mivel jelenleg még csak korlátozott számban lehet kapni érintőképernyővel ellátott PC-ket és ez a helyzet következő hónapokban aligha fog érdemben változni. Ráadásul az első érintőképernyős asztali számítógépek biztosan drágák lesznek, így lassan terjednek majd el.


A Toshiba érintőképernyős számítógépe - az all-in-one megoldások nagyon drágák

A csekély érdeklődés alighanem arra vezethető vissza, hogy a hivatalos termékbemutató és a számos cikk ellenére a megkérdezett felhasználók 52 százaléka nem hallott arról, hogy megjelent a piacon a Microsoft új operációs rendszere. A legnagyobb aggályokat az emberek számára a radikálisan új kezelőfelület jelenti, amely különösen a számítógéphez kevésbé értő felhasználóknak jelent problémákat. A helyzetet súlyosbítja, hogy miközben várhatóan évi 50 százalékkal a táblák eladása, a PC-eladások tovább csökkennek. Ezt a jelenséget az AMD és a Dell is megszenvedi.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • narumon #162
    Én ugyan nem bogarásznék a metrón sem, meg ahogy a hozzászólásokat látom sokan nem szeretnének még metro felületen sem tapicskolni egy asztali gépet, de látom a hozzászólásom lényegét nem sikerült megértened. (Arról meg ne is beszéljünk, hogy a szoftverek ugyanazok maradtak ugyanazzal a felülettel)
  • Zombee #161
    A Microsoft mindig is a vállalatokból élt, szerinted hány embernek van otthon legális Windows azon kívül, amit esetleg a gépéhez adtak? Igaz, hogy sokan nem raknák fel maguknak az OS-t, ami a 30k-val drágább előre telepített gép mellett szól, viszont mindenki ismer egy szomszéd srácot, aki feldobja neki a legújabb Windows-t, és még játékot is ad.
    A vállalatok pedig OS-t többnyire csak géppel cserélnek, semmi értelme a jól működő XP/2003 alapú hálózatot megbolygatni, ha nem muszáj, max. az új beszerzéseken lesz új OS. Érintőképernyőt viszont évekig vállalati szinten csak a nagy emberek kapnak, meg otthonra a gazdagabb réteg. Miért? Mert mocsok drága. MSI egybegép i3-as procival, 4Gb memóriával, 750Gb-os vinyóval 200000.
  • Zombee #160
    Win7 támogatja az érintőkijelzőt ugyan, de az a felület nem arra való. Bogarássz a menüjében ujjal.
  • Balumann #159
    "pl. 1 gomb megnyomására jöjjön elő a Metro élő csempékkel mint OSX-nél a launcher"

    Elindítod a számítógépet, a metro ui-n rákattintasz a desktopra, vagy egy desktopon futó alkalmazásra (nálam az összes az, levettem azokat (pár klikk) amik nem). Win gombra, vagy bal alsó sarokba kattintva feljön a metro, ami sokkal kényelmesebben, jobban használható, könnebben testreszabható, mint a start menü. Én hátrányt nem tapasztalok a régi start menühöz képest, előnye van több is.
  • montyx #158
    Őszintén, a nagyvállalati (itt persze a multikra, és nem magyar cégekre) döntéshozókról megvan a tapasztalatom. 3 különbözőnél dolgoztam, dolgozok, és ebből 2-nél rálátásom volt a dolgok menetére, egynél pedig a csapat tagja voltam.

    Hogy megy a döntéshozás? Egyszerűen: "Figy srácok, ehhez az exchanghez/vmwarehez/unixhoz/valamihez kellene egy performance monitoring progi. Be kellene szerezni egyet!" "OK, menjünk fel a Gartnerre, és nézzük meg mit ajánl!", vagy "Nézzük meg mi az iparági trend!".

    Mi sül ki ebből? Szerinted miért használnak egyre több iPhone-t a cégeknél? Mi értelme van? Azért, mert egy nagy cég vezetőinek Kellett iPhone. Ez lesz lassan az iparági szabvány. Miért? Mert egy pár gyökér managernek a hype miatt az kellett, a többi meg követi, mint a birka. Más oka nincs. Ma már a Gartner is ezt ajánlja, nem a BBt.
    Nálunk is nem egy managernek van benne a bemutatkozó prezijében, hogy interests: iPhone fan!!! WTF???

    Na szóval így mennek ezek a dolgok. Aki többet fizet a Gartnernek, vagy megfőz egy nagy céget, az a nyerő. Hiába van jobb alternatívád, ami jobb is, ügyesebb is, meg szebb is, leszarják, mert a Gartner nem azt mondta. Te meg tákold fel valahogy a környezetbe azt a fost, amit a Gartner ajánlott.

    Ja és persze nincs előtte vizsgálat, hogy mit érdemes megvenni...
  • hurkaur #157
    Nyilvan nem ad, ahogy a tobbi gyarto is szarik bele. A profitjuk a keszulek eladasokbol ered, tehat nem fogjak neked tobb evig tamogatni, hogy aztan ne vegyel ujat. Es a problema, hogy ezt a google sem tudja korlatozni, mivel pont ezzel az igenytelensegevel tudott ennyire elterjedni.
  • tomcsa4 #156
    Samuval az a baj, hogy geci. Nem ad frissítéseket a régi telefonokra, max hónapokkal később, ha ad. Fű alatt persze el lehet intézni, de ennyi pénzért?
  • tomcsa4 #155
    Na add oda a kis őstermelődet. Meglátod, pillanatok alatt leterítem és semmit nem csinálok vele, csak használom, mint egy átlag felhasználó.
  • narumon #154
    Érdekes a Samsung tulajok meg azt mondják csak Samsungot szabad :)
    Egyébként az tény, hogy én Galaxy S3-at láttam már telefonkönyvnél akadni mint az állat.
  • Papichulo #153
    "nekem sem sikerült akadozásra bírnom 800 mhz-s 1magos armv6-on sem "

    Ez is "szarra alaz" mindent? Csak nem X8? :)